LO og FTF: Det skal være lettere at genoptjene dagpengeretten

LO og FTF har i dag præsenteret ni principper for en kommende reform af dagpengesystemet. Centralt står, at det skal gøres lettere at genoptjene dagpengeretten.
Når 14.000 mennesker årligt opbruger deres dagpengeret, går det alvorligt ud over den tryghed, der er en afgørende forudsætning for vores fleksible arbejdsmarked.

De to hovedorganisationer LO og FTF kræver nu et nyt dagpengesystem. Organisationerne, der tilsammen repræsenterer halvanden million lønmodtagere, har i dag præsenteret ni overordnede principper, der bør danne grundlag for en reform af dagpengesystemet. Derimod forholder de sig ikke til hvilke konkrete håndtag, der skal drejes på.

Ifølge LO og FTF skal en reform af dagpengesystemet bidrage til at skabe mere tryghed på det danske arbejdsmarked, da der de senere år er sket en udvanding af netop tryghedsdelen af den danske flexicurity-model. Derfor skal en ændring bidrage til, at færre mister dagpengeretten:

Når 14.000 mennesker årligt opbruger deres dagpengeret, går det alvorligt ud over den tryghed, der er en afgørende forudsætning for vores fleksible arbejdsmarked. Der er brug for et nyt dagpengesystem, der i langt højere grad fungerer som et sikkerhedsnet for dem, der i en periode mister deres arbejde”, fortæller formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, i en fælles pressemeddelelse.

Forslaget er ét af de i alt 22 fælles forslag, som LO og FTF i den kommende tid vil præsentere som en del af kampagnen Sammen skaber vi værdi.

Ekstra arbejde skal altid forlænge dagpengeretten
Det er særligt de ofte udskældte genoptjeningsregler, som LO og FTF har kig på. Den vel nok mest konkrete budskab i de ni principper går på, at ”reglerne [skal] ændres, så ekstra arbejde altid forlænger retten til dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed”.

Reglerne skal ændres, så ekstra arbejde altid forlænger retten til dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed.

Som reglerne er i dag, skal man arbejde i ét år, for at optjene to års ret til dagpenge. LO og FTF lægger nu op til, at de regler gøres mere fleksible: ”Hvis du for eksempel arbejder to måneder, optjener du måske fire måneders dagpengeret. Eller hvis du arbejder tre, optjener du seks”, siger Harald Børsting til Ritzau.

Det vil gøre det mere attraktivt for lønmodtagere at tage korte, tidbegrænsede ansættelser, fordi det vil forlænge dagpengeretten. De to organisationer efterlyser også mere enkle og gennemskuelige regler, ligesom de lægger op til at hæve kompensationsgraden, altså det beløb, man som forsikret ledig får udbetalt.

Radikale: Forhold mellem genoptjeningsperiode og støtteperiode er rimelig
Der har været bemærkelsesværdige få politiske reaktioner på udspillet. Den socialdemokratiske finansordfører, Jesper Petersen, skriver på sin Facebookprofil med henvisning til udspillet, at:

Bedrøveligt mange mister dagpengene og kommer gevaldigt i knibe. Man har samtidig meget sværere ved at genoptjene dagpengeretten efter VKO's reform fra 2010. Støttet af Radikale. Jo stærkere Socialdemokraterne står, når der efter næste valg igen skal forhandles om dagpengene, jo bedre bliver en ny reform. Ganske enkelt.

Knap så imødekommende er den radikale gruppeformand Camilla Hersom. Hun udtaler til TV2, at det ”er vores udgangspunkt, at forholdet mellem genoptjeningsperioden og støtteperioden er rimelig, som det ligger nu”. Hersom afviser dog ikke, at det kan komme på tale at lave ændringer i dagpengesystemet, når dagpengekommissionen har fremlagt sin rapport.

Her er de ni principper for et nyt dagpengesystem
1. Et nyt dagpengesystem skal sikre, at langt færre opbruger dagpengeretten end de op mod 14.000 personer, som fremover mister dagpengeretten hvert år. Antallet af personer, som opbruger deres dagpengeret bør ikke være højere end forudsat før dagpengereformen fra 2010.

2. Et nyt dagpengesystem skal være et forsikringssystem for alle lønmodtagere – på tværs af forskellige ansættelsesformer. Alle skal have mulighed for og gavn af at forsikre sig mod arbejdsløshed.

3. Det skal være nemmere at optjene og genoptjene dagpengeretten i et nyt dagpengesystem. Samtidig skal reglerne ændres, så ekstra arbejde altid forlænger retten til dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed.

4. Dagpengesystemet skal fortsat bygge på et solidarisk forsikrings- og betalingsprincip, hvor alle betaler det samme, uanset ledighedsrisiko.

5. Et nyt dagpengesystem skal gøre det mere økonomisk attraktivt for lønmodtagerne at tage kortvarigt arbejde og deltidsansættelser m.m.

6. Dagpengesystemet skal fortsat bygge på klare rådighedsregler, der administreres af arbejdsløshedskasserne, og som sikrer en rimelig balance mellem ret og pligt.

7. Dagpengesystemet skal fortsat være attraktivt for nyuddannede.

8. Et nyt dagpengesystemet skal bygge på mere enkle og gennemskuelige regler, så de arbejdsløse kan forstå logikken og konsekvenserne af reglerne.

9. Et nyt dagpengesystem skal være et attraktivt og holdbart forsikringssystem for alle lønmodtagere. Dækningsgrad og regulering af dagpengene skal bidrage til dette.


Flere artikler om emnet

Annonce