Annonce

16,5%: Historisk nederlag til finske sosser

Valget i Finland i går blev en voldsom lussing til det socialdemokratiske parti, som måtte tage til takke med fjerdepladsen. Centerpartiets leder Juha Sipilä blev valgets sejrherre, men det er helt åbent, hvem han vil danne regering med.
Billede: Den socialdemokratiske partileder Antti Rinne er skuffet efter et historisk dårligt valg til sit parti. Foto: Laura Kotila.

I dag er det ikke sjovt at være socialdemokrat i Finland. Partiet fik i går sit værste resultat nogensinde. Med 16,5% af stemmerne må det finske socialdemokrati SDP se sig skubbet ned på en fjerdeplads.

Største parti ved parlamentsvalget blev det liberale Centerpartiet, som har rod i husmandsbevægelsen og traditionelt har været et af Finlands største partier. Partiet voksede 5 procentpoint til 21,1% og 49 mandater, og dermed bliver Centerpartiets formand, IT-milliardæren Juha Sipilä, ny finsk statsminister.

Valget gav også en historisk svag venstrefløj. Aldrig før har SDP, Vänsterförbundet og De Gröna haft så få mandater. Det skyldes bl.a. at Finnernes Parti fortsat er stærkt, og at Centerpartiet oplevede så stor en fremgang.

Næststørst – i procent – blev det nu tidligere statsministerparti, det konservative Samlingspartiet, som måtte indkassere en tilbagegang på 2,2 procentpoint og landede på 18,2%. Næststørst i mandater blev dog det højrepopulistiske Finnernes Parti (på finsk Perussuomalaiset), som svarer til Dansk Folkeparti. Partiet fik 38 mandater mod Samlingspartiets 37.

Katastrofalt valg for socialdemokraterne
Først på fjerdepladsen finder vi socialdemokraterne, SDP, med 34 mandater ud af 200. Det er første gang nogensinde, at partiet er på fjerdepladsen. Det er naturligvis et historisk nederlag, men inden man sammenligner alt for meget med danske forhold, må man huske på, at SDP historisk set har spillet en mindre rolle i finsk politik end Socialdemokraterne har i Danmark.

Siden 1945 har partiet ligget stabilt mellem ca. 20 og 28 % med valget i 1995 som det bedste resultat på 28,3%, og mens Socialdemokraterne herhjemme har været den dominerende politiske kraft siden 2. verdenskrig har SDP i Finland delt denne position med Centerpartiet.

Det helt store spørgsmål er nu, hvem Centerpartiet danner regering med. I princippet er alt en mulighed. Finnerne har tradition for brede koalitionsregeringer – også gerne på tværs af fløjene.

Valget gav også en historisk svag venstrefløj. Aldrig før har SDP, Vänsterförbundet og De Gröna haft så få mandater. Det skyldes bl.a. at Finnernes Parti fortsat er stærkt, og at Centerpartiet oplevede så stor en fremgang.

Centerpartiet vælger selv regeringspartner
Det helt store spørgsmål er nu, hvem Centerpartiet danner regering med. I princippet er alt en mulighed. Finnerne har tradition for brede koalitionsregeringer – også gerne på tværs af fløjene. Det så vi i sidste periode, hvor seks partier fra socialister og grønne på venstrefløjen til kristendemokrater og konservative på højrefløjen gik sammen. Det holdt da heller ikke længe, da både det socialistiske Vänsterförbundet og De Gröna forlod regeringen midt i perioden.

Valget store sejrherre, den kommende statsminister Juha Sipilä, har i dag på et pressemøde gjort det klart, at han gerne vil have en regering på plads inden 1. maj. Han udelukker ingen partier.

SDP ligger indholdsmæssigt tættere på Centerpartiet end Samlingspartiet gør, men meget tyder på, at socialdemokraterne vil søge en periode i opposition for at rejse sig og finde en ny kurs for partiet efter den massive lussing.

Tre store eller to store og to små
Ifølge den politiske redaktør Anne Suominen er der groft sagt to muligheder for en regeringskonstellation: Enten tre store partier eller to store med to små.

Versionen med ”de tre store” er altså Centerpartiet + SDP + Finnernes Parti, en ren borgerlig regering af Centerpartiet + Samlingspartiet + Finnernes Parti eller Centerpartiet + SDP + Samlingspartiet. Sidstnævnte løsning bliver nok umulig, da Antti Rinne ikke ønsker at gå i regering med Samlingspartiet igen.

At Finnernes Parti skulle gå med i en regering er ikke utænkeligt, da partiets leder Timo Soini har ytret ønske om regeringsdeltagelse med sig selv som udenrigsminister, men spørgsmålet er, om Juha Sipilä tør gå i regering med partiet, som aldrig har været i regering før og i høj grad har været et protestparti.

Socialdemokraterne kan have brug for en pause
Suominen skriver også, at SDP ligger indholdsmæssigt tættere på Centerpartiet end Samlingspartiet gør, men meget tyder på, at socialdemokraterne vil søge en periode i opposition for at rejse sig og finde en ny kurs for partiet efter den massive lussing.

Det har været en hård tid i regering i den seneste periode for socialdemokraterne med upopulære beslutninger, sænkning af selskabsskatten og ikke mindst et internt kampvalg, hvor den siddende partiformand Jutta Urpilainen blev væltet.

En version med ”to store og to små” kunne være Centerpartiet plus enten Samlingspartiet eller SDP og så det lille Svenska Folkpartiet, der kæmper de svensktalendes sag og traditionelt er med i regeringen, og eksempelvis De Gröna, som fik et flot valg. Det skal den kommende tid gøre os klogere på.

Valgresultatet:

finsk valg resultat finland

Grafik: YLE

 

Foto: Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet