LO og FTF klar med samlet valgkampsoplæg

De to hovedorganisationer præsenterer nu et samlet oplæg med 22 forslag, der skal sikre flere arbejdspladser, bedre velfærd og et mere trygt arbejdsmarked.
Det understreges gentagne gange, at det offentlige og det private ikke er hinandens modsætninger, men hinandens forudsætninger.

LO og FTF har i dag præsenteret de sidste af i alt 22 forslag, som skal skabe flere og bedre arbejdspladser inden for både den offentlige og den private sektor. LO og FTF lancerede efter påske den fælles kampagne ”Sammen skaber vi værdi”, som samtidig er de to hovedorganisationers fælles oplæg til den kommende valgkamp.

De 22 forslag er blevet løbende fremlagt hen over de seneste uger. Mest omtalt har været de ni principper for et nyt dagpengesystem, hvor LO og FTF stillede krav om lempeligere regler for genoptjening af dagpengeretten.

Bedre samarbejde mellem offentlig og privat
Det er første gang at de offentligt ansatte i FTF og de overvejende privatansatte i LO laver en fælles kampagneplatform, som skal varetage lønmodtageres interesse på tværs af fagligt tilhørsforhold. Det afspejler sig i høj grad i forslagene, som netop forsøger at tilgodese interesserne for lønmodtagere på både det offentlige og det private arbejdsmarked.

Det understreges gentagne gange, at det offentlige og det private ikke er hinandens modsætninger, men hinandens forudsætninger. Det er de private arbejdspladser som finansierer den offentlige sektor. Men samtidig er det private arbejdsmarked afhængig af en velfungerende offentlig sektor. Det er det offentlige som sørger for en veluddannet arbejdsstyrke, ligesom den offentlige sektor køber mange varer hos de private virksomheder.

Blandt det seneste udspil fra LO og FTF finder man da også netop et forslag om bedre offentlig-privat samarbejde. Hovedorganisationerne ønsker en ”ny fælles rådgivningsenhed, der kan samle og sprede viden om nye samarbejdsformer og innovation mellem offentlige og private parter”. Formålet er blandt andet, at få pensionskasserne til at skyde penge i offentlige-private samarbejder, så der kan skabes nye private arbejdspladser.

Flere private arbejdspladser
Forslaget om offentlig-private samarbejder indgår som ét af i alt otte forslag, der skal sikre ”Arbejde til alle”, som oplægget første afsnit handler om. De to hovedorganisationer efterlyser en national investeringsplan, der først og fremmest kan skabe flere private arbejdspladser. Her finder man klassiske fagforeningsforslag om offentlige investeringer infrastruktur og i renovering af offentlige bygninger.

Men der er forslag om at liberalisere landezoneloven, som i dag stiller skrappe krav til, hvad der må bygges i landområder. En liberalisering vil ifølge LO og FTF kunne skabe arbejdspladser i tyndt befolkede områder. Et andet kontroversielt forslag går ud på at suspendere budgetloven, som lægger loft over hvor mange penge kommuner og regioner må bruge. Ifølge LO og FTF betyder de hårde sanktioner i budgetloven, at kommuner og regioner bruger for få penge, hvilket mindsker væksten.

Til kamp mod det offentlige bureaukrati
Oplæggets anden del hedder ”Kvalitet i velfærden”, og her finder man otte forslag, som skal styrke den offentlige sektor. De to hovedorganisationer understreger her, at der er brug for fortsat vækst i den offentlige sektor, hvis velfærden skal udvikles i de kommende år.

Samtidig ønsker de to hovedorganisationer at komme bureaukratiet i den offentlige sektor til livs gennem såkaldte ”forpligtende partnerskaber”, hvor især de offentlige dokumentationskrav skal gennemgås kritisk.  Her er der ifølge LO og FTF potentiale for at spare ressourcer, som i stedet kan bruges på at styrke velfærden. Der lægges også op til at se på en bedre overgang til ungdomsuddannelserne, ligesom det offentlige skal bidrage med flere praktikpladser.

Lovgivning om arbejdsklausuler og kædeansvar
Endelig indeholder oplæggets tredje del seks forslag som skal sikre ”Gode jobs” ved at sikre et bedre arbejdsmiljø og fortsætte kampen mod social dumping. LO og FTF kræver blandt andet flere ressourcer til arbejdstilsynet, ligesom der skal være hårdere sanktioner over for virksomheder, der bryder reglerne inden for arbejdsmiljø.

Samtidig stiller LO og FTF krav om, at brugen af de såkaldte arbejdsklausuler udvides til også at gælde kommuner og regioner. Arbejdsklausuler stiller krav om, at virksomheder, der vinder offentlige udbud, overholder danske løn- og arbejdsvilkår. I dag er det obligatorisk at gøre brug af arbejdsklausuler i forbindelse med statslige udbud, mens det er op til kommuner og regioner selv at bestemme, om de vil gøre brug af dem.

Samtidig ønsker LO og FTF også lovgivning om delvist kædeansvar, så virksomheder kan holdes ansvarlige, hvis deres underleverandører ikke betaler skat og sociale bidrag.


Flere artikler om emnet

Annonce