Det danske arbejdsmarked er et fælles projekt

Arbejdsgiverne undergraver den danske model, når de lægger al ansvaret for et velfungerende arbejdsmarked over på lønmodtagerne. Det viser, at der stadig er brug for fagbevægelsen.
Hvad med om den branche, Dansk Byggeri organiserer og repræsenterer, gjorde en lidt større indsats for at sikre flere lærepladser, og dermed afhjalp problemet med mangel på kvalificeret arbejdskraft på både kort og langt sigt?

Indlæg af Jeppe Vierø (f. 1992), statskundskabsstuderende og fungerende formand for DSU Frederiksberg.

 I løbet af ugen stillede Dansk Byggeri forslag om, at dagpengemodtagere fremover skal stå til rådighed over hele landet – og så må de enten pendle så langt som fra Skagen til Rødby eller trække familien land og rige rundt til både permanente og midlertidige ansættelser.

De begrunder forslaget med nuværende regional mangel på arbejdskraft og mener altså, at den politiske løsning på det strukturelle problem er at formulere endnu hårdere krav til de ledige. 3F’s formand Per Christensen var samme aften ude med en kraftig kritik af forslaget, der vil stille hans medlemmer væsentligt dårligere vilkår i sigte.

Udmeldingen blev fulgt op af et forslag om en kraftig reform af overførselsindkomsterne, og vidner om en krævementalitet og en tilgang, der desværre virker til at have vundet alt for meget indpas blandt arbejdsgiverorganisationerne.

Endnu en gang må det, ifølge dem, være arbejdstagernes ansvar at løse de problemer, det fælles danske arbejdsmarked står overfor. Det er et klart signal om, at fagbevægelsens aktive engagement stadig er nødvendig. At kampen for social retfærdighed og ordentlige arbejdsvilkår nok er nået langt, men aldrig helt i hus.

Arbejdsgivere har interesse i velfungerende arbejdsmarked
Der er i og for sig heller ingen, der forventer, at Dansk Byggeri slår et slag for arbejdstagernes interesser – det er ikke det, de er sat i verden for. Men et knap så usolidarisk og ikke helt så kortsigtet perspektiv ville så sandelig klæde dem.

Når problemerne er fælles, kan man ikke nægte selv at bidrage og samtidig kræve, at andre gør det. Det danske arbejdsmarked er – som Danmarks Radio ville have formuleret det – noget, vi giver til hinanden. 

Fagbevægelsen er og skal altid være arbejdstagernes tillidsrepræsentant. Det er fagforeningernes fornemmeste opgave at råbe op og sige fra, når organisationer som Dansk Byggeri eller Dansk Arbejdsgiverforening stiller forslag, der er i klar modstrid med de organiserede lønmodtageres interesser – hvilket de i den grad har brugt april måned på.

Der vil af logiske grunde altid være visse interessekonflikter mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, uanset branche. Det udelukker dog ikke, at arbejdsmarkedets parter fra tid til anden kan finde sammen om kompromiser og fælles interesser – en tilgang, der om nogen har været med til at forme den danske samfundsmodel, der i disse år er under hårdt pres.

Dansk Byggeri har på langt sigt lige så meget interesse i et sundt og velfungerende dansk arbejdsmarked som 3F og deres medlemmer. Det noget nær unikke danske arbejdsmarked tilbyder langt flere fordele end ulemper, og når Dansk Byggeri igen pålægger arbejdstagerne ansvaret for, at modellen hænger sammen, saver de langsomt den gren over, de sidder på.

Arbejdsgiverne skal tag et medansvar
Arbejdsgiverne klager over, at de har udsigt til mangel på kvalificeret, veluddannet faglært arbejdskraft. Imens nægter de at tage de redskaber, de selv sidder på, i brug for at løse problemet. Deres udmeldinger er altså ikke bare hamrende snæversynede og usolidariske. De er også kortsigtede og irrationelle ud over alle grænser.

Dansk Byggeri har på langt sigt lige så meget interesse i et sundt og velfungerende dansk arbejdsmarked som 3F og deres medlemmer.

De formår ikke at vedkende sig deres del af ansvaret, når de konstant sender bolden over på lønmodtagernes banehalvdel. De forventer, at lønmodtagerne mere eller mindre velvilligt stiller op, når der skal sikres et sundt arbejdsmarked med tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft.

Hvad med om den branche, Dansk Byggeri organiserer og repræsenterer, gjorde en lidt større indsats for at sikre flere lærepladser, og dermed afhjalp problemet med mangel på kvalificeret arbejdskraft på både kort og langt sigt?

Hvad med om Dansk Byggeri lod være med systematisk at modarbejde 3F’s initiativer til bekæmpelse af social dumping?

Hvad med om Dansk Byggeri ikke målrettet forsøgte at straffe kommuner, der kæmper for et sundere dansk arbejdsmarked gennem sociale klausuler og kædeansvar?

Flere industrivirksomheder er begyndt at trække outsourcet produktion tilbage til Danmark. Hvorfor? Fordi det danske arbejdsmarked har i kvalitet og fleksibilitet, hvad det ikke har i billig arbejdskraft. Det samme gør sig gældende i byggebranchen: Hvad der er sparet er ikke altid tjent, og Dansk Byggeris medlemsvirksomheder bør gennem fokus på kvalitet, ordentlige arbejdsvilkår og tilstrækkelig uddannelse af faglærte bidrage til at fremtidssikre byggebranchen. Det er arbejdsmarkedets fælles ansvar og ikke en byrde, arbejdstagerne skal løfte alene.


Flere artikler om emnet

Annonce