Annonce

UK: Hvem skal lede Labour ud af mørket?

Siden Ed Miliband meddelte sin afgang som partiformand efter valgnederlaget, har fem politikere allerede meldt sig på banen som kandidater. Flere ventes at blande sig.
Det britiske Labourparti skal have ny formand i stedet for Ed Miliband. Og det ser ud til at blive lidt af et tilløbsstykke. Fem kandidater har allerede meldt sig på banen og flere er allerede nu gået i tænkeboks.

I sidste uge meldte parlamentsmedlemmerne Liz Kendall, Chuka Umunna, Andy Burnham, Yvette Cooper og Mary Creagh sig som kandidater, og de fire skal nu forsøge at overbevise kollegerne, de menige partifæller og fagforeningsfolk om at netop han eller hun kan lede Labour tilbage til regeringsmagten om fem år.

Kandidatfeltet
45-årige Andy Burnham, der er valgt i Manchesterområdet, var sundhedsminister under Gordon Brown er lige nu kæmpefavorit hos bookmakerne til at vinde valget. Avisen The Guardian vurderer, at han har opbakning fra 70 ud af de 232 parlamentsmedlemmer.

Burnham var også kandidat til formandsposten i 2010, hvor han fik 10 procent af stemmerne. Burnham var tidligere en trofast Blair-støtte, men efterhånden som Blairs eftermæle er faldet er Burnhams begejstring for Blairs ideologi også.

43-årige Liz Kendall, der er valgt i midtengelske by Leicester, er veteran fra Blair- og Brownårene, da hun først blev valgt til parlamentet i 2010, men hun har en fortid som særlig rådgiver for to tidligere Labour-ministre.

Kendall bliver flere steder også kategoriseret som en fornyer i tråd med Blair. Og hun har i sin vej mod formandsposten lagt ud med at sige, at partiet skal holde op med at advokere for skattestigninger til de rigeste "bare for pointens skyld".

Hun har desuden udtrykt støtte for en britisk udgave af kontantshjælpsloftet. "‘Voters in my constituency do not feel people who are not working should get more than those in work," sagde hun ifølge avisen Daily Mail.

Den 46-årige Yvette Cooper, der er valgt i West Yorkshire har været abejdsminister og var udset til posten som justitsminister. Ideologisk er hun placeret på midten. I talen hvor hun annoncerede sit kandidatur, langede hun voldsomt ud efter Ed Milibands venstredrejning:

“Too often in the past our rhetoric undermined that positive relationship with business, and with the creation of jobs and wealth for the future. People knew how we wanted to stop exploitation in the workplace, but not how we’d grow our workplaces to create more jobs and stronger growth.

“They knew we wanted to stop consumers being ripped off, but weren’t convinced we also wanted businesses to grow and flourish.”

Yvette Cooper er gift med tidligere børne- og familieminister Ed Balls, der var en af de parlamentsmedlemmer Labour mistede ved valget. Balls var selv kandidat til formandsposten i 2010, men formåede kun at få 11 procents opbakning, så det er begrænset hvor mange gode råd og tricks han kan give videre.

Lidt samme budskab om, at folk i erhvervslivet også skal kunne stole på Labour, kom fra feltets sidste erklærede kandidat, Mary Creagh, der vurderes til at være lidt af et longshot. 47-årige Creagh var Labours udviklingsordfører op til valget og før det var hun transportordfører. Hun har i sin politiske karriere, der startede som bydelsrådsmedlem i London-bydelen Islington i 1998, været meget optaget af fattigdoms- og ulighedsspørgsmål.

Endelig var Chuka Umunna også kandidat. Han har dog allerede valgt at trække sit kandidatur igen efter bare tre dage. Det 36-årige parlamentsmedlem fra London – der engang er blevet omtalt som ”Den Britiske Barack Obama” – forklarede retræten med, at han ikke kunne håndtere ”det pres det følger med at være formandskandidat”. Og så er det nok meget smart at trække sig.

Der er stadig flere kandidater der kan melde sig ind i kampen, hvor ”the talk of town” kredser sig om partiets uddannelsesordfører Tristram Hunt (billedet) fra Stoke-on-Trent. En meget fotogen, tidligere historieprofessor og TV-vært på adskillige BBC-programmer om historie. Nye kandidater kan melde sig frem til 15. juni-

Tristram_Cropped

Oxbridge-kandidater
Efter valgnederlaget var der flere politikere og kommentatorer, der argumenterede for, at Labours manglende forbindelse til arbejderklassen kunne skyldes, at alt, alt for mange af partiets kandidater var akademikere fra den britiske overklasse.

Ser man på de fire kandidater til formandsposten, så er der heller ikke meget arbejderklasse over dem. Faktisk er alle fire uddannede på et af de to klassiske engelske universiteter i Oxford eller Cambridge. Det som briterne med et lidt nedladende ord kalder Oxbridge. Liz Kendall og Andy Burnham har begge kandidatergrader fra Cambridge og Yvette Cooper og Mary Creagh har begge gået på Oxford.

Det skal ses i forhold til, at der i den samlede britiske befolkning er det færre end 1 procent, der har en universitetsuddannelse fra enten Cambridge eller Oxford.

Ny procedure
Formandsvalget vil blive det første under et nyt system, hvor alle medlemmer og tilhængere har en stemme, altså en urafstemning, som man kender det herhjemme, for eksempel ved Socialdemokratiets valg mellem Helle Thorning og Frank Jensen.

Tidligere havde Labor et valgmandssystem, hvor medlemmerne af Underhuset og Europa-Parlamentet udgjorde en tredjedel af stemmerne, de menige medlemmers stemme talte for en tredjedel og den sidste tredjedel udgjordes af det man kaldte "tilknyttede organisationer", fagforeninger og forskellige interessegrupper som Fabian Society, Labour Animal Welfare Society og Society of Labour Lawyers.

Kandidater til formandsposten skal dog have støtte fra minimum 35 valgte parlamentsmedlemmer for at stille op, svarende til 15 % af de valgte.Valget sluttet den 10. september og den nye formand præsenteres på Labours ekstraordinære kongres to dage senere.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet