Annonce

Klimavenlige kommuner sætter fokus på affald

Fremadrettet skal vi i endnu højere grad arbejde ud fra, at affald er en ressource, som skal udnyttes effektivt. Det vil gavne både vores miljø og vores økonomi.
Affaldsområdet har i mange år været i en voldsom udvikling. Fremadrettet skal vi i endnu højere grad arbejde ud fra, at affald er en ressource, som skal udnyttes effektivt. Vi skal være med til at sikre, at de forskellige ressourcer i affaldet udnyttes bedst muligt. Det skal vi fordi vi kun har én planet, og vi har kun en begrænset mængde ressourcer, så vi har simpelthen ikke råd til bare at smide væk og overforbruge.

Affaldsområdet er et vigtigt fokusområde i forhold til fremtidens klimaforandringer. Og ikke nok med, det det er et vigtigt fokusområde, så kan det faktisk også samfundsøkonomisk betale sig at give hele genanvendelsesdelen ekstraordinær opmærksomhed. Det er indlysende, at vi ikke kan blive ved med at bruge løs af jordens ressourcer, uden at det sker på bekostning af fremtidige generationers velfærd og sundhed.

Vi har simpelthen ikke råd til bare at smide væk og overforbruge.

Signe Wenneberg har i sin bog Byg bæredygtigt. Med træ, genbrug og nøjsomhed om sit sommerhusbyggeri beskrevet, at konsulentvirksomheden Mckinsey har beskrevet potentialerne og betydningen for verdensøkonomien i forhold til cirkulær økonomi: ”Ved at cirkulere blot 23 procent af alle materialer i EU alene, estimeres det, at 630 milliarder dollars, eller 3.400 milliarder kroner, kan spares årligt”.

Kommunerne er tæt på borgerne, og det er også ude i kommunerne, at den store forskel kan gøres.

Høje ambitioner
Visionerne for affald i min egen kommune (Esbjerg Kommune) er høje. Det er målet, at 70 procent af affaldet fra en privat husstand skal genbruges. For, at det skal lykkes, skal kommunen og borgerne først og fremmest samarbejde og dele ideer til bedre og mere sortering.

Vores tilgang skal være, at det er den enkelte borger, der er affaldseksperten. Det er dem, der står med affaldet i det daglige – og i en travl hverdag med fritidsinteresser, børneopdragelse og madlavning, så skal det være let at sortere sit affald.

I Esbjerg Kommune har vi valgt en åben og udadvendt tilgang – kombineret med et meget højt ambitionsniveau. Vi har fokus på at gøre affaldssortering let og smart for borgerne.

Det er målet, at 70 procent af affaldet fra en privat husstand skal genbruges.

I 2014 fik 27.000 husstande i Esbjerg Kommune en spritny genbrugsspand til plast og glas samt jern og metal. Dermed var det slut med besværlig sortering, da de tre typer affald skal i samme beholder, hvilket gør det lettere at affaldssortere i dagligdagen.

Genbrugsspanden er en så stor succes, at borgerne efter kort tid efterspurgte flere tømninger. Det har vi selvfølgelig imødekommet, da det giver god mening at øge tømningsfrekvensen. Tallene viser, at der i Esbjerg Kommune i 2013 blev indsamlet over to tons af plast og glas samt jern og metal. I 2014 indførte vi så genbrugsspanden. Nu bliver der indsamlet over tre tons af de tre affaldstyper. Det er en stigning på 50 procent.

Organisk affald også en ressource
Indtil videre er hjemmekompostering borgernes eneste mulighed for at genanvende det grønne bioaffald fra husholdningen i de fleste danske kommuner.

Skal vi nå vores høje affaldsmål, så kommer vi ikke udenom, at vi også skal kigge på madaffaldet i husholdningen. Det er faktisk sådan, at 45 procent af restaffaldet i fx Esbjerg Kommune er organisk affald, der kan komposteres eller omsættes til biogas. Der er således også her en meget stor ressource!

Nøgleord i projektet er borgerinddragelse og deling af viden.

Trods den store ressource, så er især madaffald er en vanskelig størrelser. Ikke alle har mulighed for hjemmekompostering og det kan også være "lidt bøvlet" hvis man i den kreative madlavning også skal huske at lave en sortering af madresterne.

Madaffaldet bør dog have ekstraordinær opmærksomhed, og det giver vi det i! Faktisk gør vi det, at vi har udvalgt en af vores mellemstore byer (Tjæreborg), og inddeler byen i 4 forskellige affaldsområder. Nøgleord i projektet er borgerinddragelse og deling af viden.

Byens indbyggere bor i et rødt, gult, grønt eller blåt affaldsområde. Mens de grønne skal smide madaffaldet i havespanden, får de gule en særlig biospand til formålet. Omvendt får de røde og de blå en skraldespand med to rum. Et til restaffald og et til madaffald. Men de røde vil få anderledes information end de blå.

Sæt jer høje mål
Vi vil simpelthen på denne måde finde den bedste måde at sortere madaffald på, så der er balance mellem parametrene service, økonomi og miljø. Endeligt skal erfaringerne gøres tilgængelig for alle landets kommuner. Der jo ingen grund til, at vi alle sidder og opfinder den dybe tallerken i forhold til sortering af madaffald.

Indrømmet: Affald er ikke den mest "sexede" politiske mærkesag, og den kommer formentlig heller ikke til at fylde meget i kommende valgkampe. Men alligevel bør den fylde meget i det daglige politiske arbejde, da det er her, at man virkelig kan være med til at gøre en forskel for klimaet. Affald er en ressource!

Fakta:
Projektet der omtales vedr. Tjæreborg modtager penge fra ”puljen til implementering af regeringens ressourcestrategi”. Puljen støtter kommunale projekter, der giver viden og erfaring til at nå målet om, at en husstand i 2022 skal genbruge 50 procent af dens affald.

 
Anders Kronborg (S) er formand for Teknik- og Byggeudvaget i Esbjerg Byråd og arbejder derudover som skolelærer.
‘Kommunale rødder’ er en fast klumme på netavisen Pio, der to gang ugentligt vil bringe indlæg fra en række af socialdemokratiets førende byrådsmedlemmer.

Folketingsmedlem og fødevare- og dyrevelfærdsordfører for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet