Tilbagetrækning skaber intern S-debat

En lidt alternativ alliance internt i Socialdemokratiet har set dagens lys i kampen for en ny tilbagetrækningsordning for de mest nedslidte på arbejdsmarkedet.
Lennart Damsbo-Andersen, Jeppe Bruus, Peter Hummelgaard, Jan Johansen, Bjarne Laustsen, Mattias Tesfaye og Simon Kollerup. Hvad har disse socialdemokratiske folketingsmedlemmer og –kandidater til fælles?

Jo, alle mener, at man er nødt til at se på muligheden for, at mennesker med de mest nedslidende job kan få en tidligere tilbagetrækning end andre grupper på arbejdsmarkedet. Det skriver Berlingske i dag.

Ultra-loyalist støtter også ny ordning
Sammensætningen er interessant, fordi særligt Simon Kollerup skiller sig ud. Kollerup, der er valgt i Thistedkredsen, opfattes af de fleste iagttagere som en af de mest loyale støtter af den nuværende ledelse og dennes linje i Socialdemokraterne.

Helt konkret vil Bruus have, at Socialdemokraterne tager kravet om en differentieret tilbagetrækning med til forhandlingsbordet

Internt i partiet befinder han sig altså i modsat retning af Damsbo-Andersen, Bjarne Laustsen og Jan Johansen, som alle tilhører kaffeklubben Rustbankerne og repræsenterer partiets venstrefløj. Men ikke desto mindre mener Kollerup også, at man skal se på en ny ordning.

”Lige nu er det vigtigt, at vi signalerer ro om danskernes pensionsalder. Men når vi i fremtiden skal se på det her, så skal man være åben over for at se på også sådanne ordninger, som man har i Tyskland,” siger han til Berlingske.

Han møder ikke stor velvilje hos partiets politiske ordfører Maja Panduro, som i avisen siger, at det ikke er en del af partiets politik: ”For dem [der er blevet nedslidt af mange års arbejde] kan det jo give mening at skifte job eller branche, og derfor har vi jo også sat penge af til en sporskifteordning,” svarer Panduro på spørgsmålet om, hvad de nedslidte danskere bør gøre.

45 år i hårdt job skal udløse tilbagetrækning
Det er Socialdemokratiets forsknings- og uddannelsesordfører Jeppe Bruus, valgt i Gladsaxe, som i dagens Berlingske, ligesom flere af sine partifæller, taler for en ny socialdemokratisk politik på tilbagetrækningsområdet.

”Der er kæmpemæssig forskel på, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet, og hvilken type jobs man har haft. Det er helt basalt, og vi ved det alle sammen godt. Det var det problem, vi ønskede at løse med efterlønsordningen. Nu har vi så reformeret efterlønsordningen, men det betyder ikke, at problemet er forsvundet. Der skal være forskel på, hvornår man går på pension afhængig af, hvordan ens arbejdsliv har været,” udtaler han til avisen.

Jeg mener ikke, at vi kan eller skal genindføre efterlønnen, som den så ud i gamle dage, men vi har brug for en ny løsning her og nu
– Peter Hummelgaard

Helt konkret vil Bruus have, at Socialdemokraterne tager kravet om en differentieret tilbagetrækning med til forhandlingsbordet, hvis rød blok genvinder magten. Han nævner eksempelvis, at hvis man har haft nedslidende arbejde i 40-45 år, skal man kunne forlade arbejdsmarkedet 5-7 år før dem, der har mindre hårdt arbejde.

Kig til Tyskland
De socialdemokratiske kandidater har fundet inspiration - og fået blod på tanden - fra Tyskland, hvor SPD i samarbejde med regeringspartneren, det konservative CDU, har fået indført en fleksibel pensionsalder på 45 år for de mest belastede brancher. Vi har tidligere skrevet om den tyske ordning her.

Det er den socialdemokratiske debattør og folketingskandidat i København, Peter Hummelgaard, er ophavsmand til den genopståede diskussion om tilbagetrækningen i Socialdemokratiet. Han har igennem længere tid slået på tromme for en erstatning for den afskaffede efterlønsordning.

Det kan man eksempelvis læse i et indlæg i Politiken fra den 2. maj, hvor den amagerkanske folketingskandidat også henviser til den tyske aftale. Han skriver blandt andet:

”Jeg mener ikke, at vi kan eller skal genindføre efterlønnen, som den så ud i gamle dage, men vi har brug for en ny løsning her og nu. Det lange seje træk med fokus på arbejdsmiljø og forebyggelse er måske noget af det allervigtigste i det lange løb, men de stadig flere nedslidte danskere har brug for en løsning hurtigst muligt.”

Mattias Tesfaye, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet på Vestegnen, har også talt for en ny tilbagetrækningsordning. Han har skrevet om det på Facebook her og i EkstraBladet tilbage i 2011.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Kommentarer fra Facebook