Top 10: Populære skrøner fra Venstre

Ingen valgkamp uden skrøner, myter og spinnede påstande. Vi bringer en top 10 over Venstres udsagn, som man godt kan stille spørgsmålstegn ved.
1) 800.000 er på passiv forsørgelse!
Lars Løkke og Venstre taler ofte om det problem, at 800.000 danskere i den arbejdsdygtige alder er uden for arbejdsmarkedet. Men tallet 800.000 er ikke en stor, grå doven masse, der ikke laver noget. Tallet inkluderer nemlig også 50.000 danskere på barsel, 63.000 på sygedagpenge (fordi de er syge), danskere der afholder ferie, uarbejdsdygtige danskere på førtidspension (som er sværere og sværere at få) og næsten 100.000 danskere, som rent faktisk er aktive i enten virksomhedspraktik, løntilskudsjob, fleks- eller skånejob eller danskere under uddannelse som voksenlærlinge. Vi har tidligere nærstuderet tallene her. Det store spørgsmål til Venstre er altså: Hvem er det, der i fremtiden ikke burde få sin ydelse?

2) Boligjob-ordningen skaber 5000 job!
Ifølge Venstre skaber boligjob-ordningen 5000 arbejdspladser om året. Detektor kiggede påstanden efter i sømmene, og de kom frem til, at tallet er lavere. Venstre har brugt tal fra Dansk Byggeri, som ikke tager højde for, at der flyttes job fra andre sektorer, når man har en sådan ordning. Finansministeriets egen opgørelse kommer frem til 1000-1500 job om året, og den tager altså højde for denne faktor.

3) Nulvækst betyder ikke færre offentligt ansatte!
Kristian Jensen (V) påstod i februar, at Venstre ”har et offentligt udgiftsstop, der betyder [..] at det antal sygeplejersker og pædagoger, der er i dag, dem har vi også råd til i årene frem.” Men eksperter er enige om, at udgifter til f.eks. medicin vil stige. I dag bruger det offentlige dobbelt så mange penge på vareindkøb som i 1990. Den udvikling vil fortsætte. Derfor vil der være færre penge til løn, og der kommer færre offentligt ansatte med nulvækst. Ud fra Finansministeriets konservative vurdering vil nulvækst betyde 20.000 færre fuldtidsbeskæftigede offentligt ansatte i 2020.

4) Par på kontanthjælp får 450.000 kroner!
Vi husker alle Venstres store billboard-reklamer med beløbet 454.215,00 kroner, som man kan få, hvis man er et ægtepar på kontanthjælp og har tre børn. Men Venstre skriver ikke, at også folk i f.eks. lavtlønsjob (som Venstre jo ikke mener, der er incitament til at tage, når man får en høj kontanthjælp) får børnepenge, kan få (delvis) friplads i daginstitution eller søge boligsikring. Desuden må man holde det op imod, at mange, som er i job i dag, slet ikke kan få kontanthjælp, hvis de skulle blive arbejdsløse, fordi de ejer eksempelvis hus eller bil.

5) Vi har verdens største og dyreste offentlige sektor!
Ifølge Venstres Peter Christensen har Danmark ”verdens største og dyreste offentlige sektor”. Det påstod han i DR-programmet Hos Clement tilbage i 2012. Detektor undersøgte sagen og kom frem til, at det er forkert. De kom frem til, at Norge har verdens største offentlige sektor, mens Frankrig har verdens dyreste offentlige sektor. Dermed tager Venstre fejl. Læs mere her.

6) Vi har verdens dyreste folkeskole!
Peter Christensen påstod i samme program som nævnt i punkt 5, at vi har ’verdens dyreste folkeskole’. Men ifølge Detektor, der tjekkede tallene, er vi nede på en 6.-7. plads over dyreste folkeskoler.

7) Venstre investerer mere i sundhed end regeringen!
”Vi holder fast i det offentlige udgiftsstop samtidig med, at vi afsætter 1 mia. kr. ekstra til sundhedsvæsenet i 2015. Det er dobbelt så meget som i regeringens sundhedsudspil,” skrev Lars Løkke 10. september 2014 i Frederiksborg Amts Avis. Problemet er, at Løkke kun taler om år 2015. For ganske rigtigt investerer regeringen ’kun’ 500 mio. ekstra i sundhed i år, men fra 2016 til og med 2018 investeres der yderligere i alt 6 milliarder kroner. Venstre har derimod ikke fremlagt et udspil for, hvor meget de ville investere fra 2016. Det skrev vi i øvrigt også om her.

8) Regeringen har lempet 31 gange i udlændingepolitikken!
Flere Venstrefolk har gentaget budskabet om, at regeringen har lempet udlændingepolitikken 31 gange. Men allerede i oktober kom Venstres opgørelse i modvind, da flere eksperter kritiserede dem for at tælle ”dobbelt” og medtage ændringer, der ikke er lempelser. ”Der er ikke tale om 31 lempelser, det er der overhovedet ikke. Listen er for lang, der er punkter, hvor der slet ikke er tale om lempelser, og der er flere punkter, der lapper over,” udtalte Marianne Vølund, der er specialist i udlændingelovgivning, til Berlingske. Det skrev vi i øvrigt om her.

9) Regeringens udlændingepolitik har kostet 1 milliard!
”Regeringen har lempet udlændingepolitikken 31 gange, hvilket sammenlagt koster de danske skatteydere omkring en milliard kroner om året,” sagde Karsten Lauritzen (V) 14. august 2014 til Nordjyske. Problemet er bare, at der indgår nogle penge, som går til hurtigere hjemsendelse, hvilket Venstre selv har stemt for, ligesom Venstre i regnestykket medtager 350 millioner kroner, som dækker afskaffelsen af starthjælp, 225-timers-reglen og kontanthjælpsloftet (se opgørelsen fra ministeriet her sammenholdt med lovforslaget her) – men f.eks. rammer kontanthjælpsloftet jo ikke kun udlændinge.

10) Der kommer 80.000 asylansøgere til Danmark i 2020!
”Hvis den kraftige stigning i antallet af asylansøgere under SR-regeringen fortsætter, vil mere end 80.000 asylansøgere ifølge regeringen komme til Danmark i 2020,” har Venstre påstået på Facebook. Detektor på P1 har siden pillet Venstres grafik fra hinanden. Det har vi tidligere skrevet om her. For det er ren matematik, der ikke tager højde for virkeligheden. Med udregningen i Venstres grafik ville vi eksempelvis også have 8,5 milliarder asylansøgere i Danmark i år 2050.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce