5 ting, som Pia K. glemmer om ældrepolitikken

Pia Kjærsgaard angriber regeringen for, at "ældremilliarden" er forsvundet ud i den blå luft og at regeringen ikke har løftet en finger for de ældre. Men kan det nu passe?
I går skrev Pia Kjærsgaard en længere Facebook-opdatering om ældrepolitikken. Men der er fem af Pia Kjærsgaards påstande, som vi må kigge lidt i sømmene.

1) Hvem står for det gamle sengetøj i kommunerne?
Pia Kjærsgaard skriver blandt andet: ”I går kom det frem, at ældre mange steder må finde sig, at deres sengetøj fremover kun bliver udskiftet en gang om måneden, og at rengøring er ligeså sjælden.”

Ældrechecken er forøget med 40 % fra 11.400 til 15.900 kroner - uden DF’s stemmer

En af kommunerne er Faaborg-Midtfyn, hvor der sidder en Venstre-borgmester på DF’s stemmer. Det samme var tilfældet i en kommune, som regeres af de konservative – et parti, som DF vil skulle være i blok med efter et valg og basere fælles politik på. Det er nemlig den konservative højborg Hørsholm, hvor man – med Danmarks fjerdelaveste kommuneskat – ikke ville prioritere at skifte sengetøj oftere end hver fjerde uge. Det har vi tidligere skrevet om her. Senere blev beslutningen dog droppet.

2) Forsvandt ældremilliarden?
”Ældremilliarden forsvandt ud i den blå luft”, skriver Pia Kjærsgaard. Hendes ord er hårde, men tal fra Socialministeriet viser faktisk, at to tredjedele af pengene går til flere ansatte i ældreplejen. Desuden kan man se, at pengene bruges fornuftigt rundt omkring i kommunerne. Lad os tage et par eksempler.

Alzheimerforeningen har rost ældremilliarden. Sønderborg Kommune har eksempelvis brugt pengene på ekstra rengøring. Silkeborg Kommune indfører praktisk hjælp hver anden frem for hver tredje uge. Helsingør Kommune ansætter mere personale. Furesø Kommune bruger pengene på at bekæmpe ensomhed, styrke indsatsen for demente og mere forebyggelse. De ældre, der får gavn af pengene, synes nok ikke, at det er ”den blå luft”.

3) Har regeringen ikke løftet en finger?
Pia Kjærsgaard skriver: ”Udover det brudte løfte om en forhøjelse af pensionstillægget har regeringen ikke løftet en finger for de ældre.”

Det er måske ikke en helt fair fremstilling, som Pia Kjærsgaard kommer med. Ældrechecken er forøget med 40 % fra 11.400 til 15.900 kroner - uden DF’s stemmer. Regeringen har afsat en ældremilliard hvert år til kommunerne, og med finansloven for 2015 kom yderligere et godt tiltag på ældreområdet, nemlig hjemmehjælpsklippekort til de svageste ældre.

Desuden må man hæfte sig ved, at DF peger på Venstre, som ønsker at afskaffe de puljer, der blandt andet går til ekstra hjemmehjælp. Venstre vil nemlig bruge pengene på sit integrationsudspil.

4) Hvordan harmonerer nedskæringsstop på ældreområdet med nulvækst?
”Der er derfor behov for et nedskæringsstop på ældreområdet”, lyder det fra den tidligere DF-formand på Facebook.

I flere af de kommuner, hvor DF lægger stemmer til besparelser på ældreområdet, har partiet endda formandsposten i det ansvarlige udvalg

I så fald kan man undre sig over, at Dansk Folkeparti peger på en statsministerkandidat, som ønsker nulvækst – eller som han selv kalder det: Udgiftsstop. Nedskæringsstop på ældreområdet virker meget uforeneligt med et udgiftsstop. Vi ved endnu ikke, hvem nulvæksten/udgiftsstoppet vil ramme, såfremt Venstre vinder, og Claus Hjort har ikke villet give klart svar på om ældreområdet er fredet.

Derudover kan man undre sig over, at Dansk Folkepartis kommunalpolitikere i stor stil har svinget sparekniven over ældreområdet. Det viste en opgørelse fra FOA som EkstraBladet beskrev.

I flere af de kommuner, hvor DF lægger stemmer til besparelser på ældreområdet, har partiet endda formandsposten i det ansvarlige udvalg. Det drejer sig bl.a. om Assens, Thisted, Greve, Nyborg, Slagelse, Vordingborg og Faaborg-Midtfyn. Alle kommuner er styret af en Venstre-borgmester med DF-støtte.

Flere steder har DF også haft ansvaret for de berømte ”vakuum-madpakker” til de ældre.

5) Hvorfor stemte DF ikke for, da regeringen hævede ældrechecken?
”I Dansk Folkeparti ønsker vi at udbygge de mange gode tiltag, som vi fik gennemført gennem ti år med borgerligt styre i Danmark, herunder en udvidelse af ældrechecken, så flere svage ældre får råd til lidt ekstra fornøjelser i hverdagen,” skriver Pia Kjærsgaard i sin Facebook-opdatering.

Pia Kjærsgaard glemmer blot, at ældrechecken allerede er forøget med 40 % fra 11.400 til 15.900 kroner – desværre uden DF’s stemmer.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce