Støjbergs flygtningeannoncer er til danskerne

Inger Støjbergs forslag om en annoncekampagne rettet mod immigranter eller menneskesmuglere bliver, ikke uventet, mødt med masser af kritik.
Intergrationsminister Inger Støjbergs (V) forslag om en annoncekampagne rettet mod immigranter eller menneskesmuglere har, ikke uventet, skabt masser af debat den seneste uges tid.

Selv sagde Støjberg, at det annoncerne skal være ”nøgtern information om halvering af ydelser og andre stramninger, vi kommer til at vedtage”.

Annoncerne skal ifølge Støjberg selv, blandt andet sættes op i lande som Tyrkiet og andre steder, hvor menneskesmuglerne holder øje. Inspirationen kommer fra Australien, hvor den australske regering siden sidste efterår har annonceret forskellige steder i Sydøstasien med budskabet om, at hvis man forsøger at komme illegalt til Australien med båd, så skal man ikke forvente at få asyl.

australia-anti-immigration-ad

Forventet kritik
Inger Støjbergs projekterede annoncekampagne har siden fået voldsom kritik.

Europabevægelsens formand, den tidligere direktør for forsikringsselskabet Tryg, Stine Bosse skrev i et indlæg i magasinet Ræson.

”JEG VED, jeg taler på manges vegne, når jeg skriver at vi sidder med en led smag i munden. For vi ved at dette kan løses, Vi ved, at Ministeren ikke har besøgt et eneste nærområde, endsige interesseret sig for dem og vi ved, at det ikke kun er i dag, mennesker betaler den pris, de gør.”

Radikal Ungdom mener ligefrem, at Inger Støjberg skal have vasket hendes mund med sæbe. Den radikale ungdomsorganisation indrykkede en annonce i Dagbladet Information hvor de bød alle flygtninge velkommen til Danmark. Hvor mange flygtninge i Syrien og andre steder, der læser Information er nok meget begrænset, men de ungradikale fik da sendt et symbolsk signal om, at de var imod symbolske signaler.

Inger Støjberg efterspurgte avisannoncer. Og avisannoncer er, hvad hun får. #MindreStøjTak

Posted by Radikal Ungdom on 28. juli 2015

Og tidligere integrationsminister Manu Sareen mener at Inger Støjbergs forslag skader Danmarks omdømme ude i verden. Inger Støjberg gør Danmark ”til grin” (i hvert fald blandt Sareens tyske venner).

”Jeg tror ikke, at ret mange flygtninge sidder i en lastbil på vej op gennem Europa og læser avis og tænker: ’Fuck, vi må hellere kører udenom Danmark’. Undskyld mig, det her viser bare, at ministeren ikke ved, hvordan sådan en flugt er," siger han til avisen.dk,

Marginal effekt på flygtningestrømmen
Man må selvfølgelig spørge sig selv om hvad formålet med det her er? Hvis annoncerne skal indeholde nøgtern og dermed også korrekt information, så kommer man nok ikke uden om, at Danmark fortsat vil være et yderst attraktivt land at være flygtning/indvandrer i.

Det kan godt være at den nye regering har lavet stramninger og har flere på vej, men Danmark er stadigvæk et af klodens mest stabile og velfungerende samfund, med en rigdom som man ikke finder mange andre steder.

Men på den anden side er det også naivt, når Inger Støjbergs modstandere argumenterer for, at alle flygtninge flygter fra ISIS ødelæggelser og krig. Det er det, heldigvis, ikke alle flygtninge der gør. Der er et enormt pres på Europa med flygtninge fra hele verden, der kommer hertil i håbet om at finde en bedre fremtid.

Men i virkeligheden handler det nok ikke så meget om der overhovedet vil være en konkret effekt af disse annoncer. Med mindre Støjberg forventer, at bruge det samlede danske udviklingsbudget på annoncer, så er det nok de færreste der nogensinde vil få dem at se. Men det er nok fordi målgruppen for annoncen formentlig slet ikke er tyrkiske menneskesmuglere eller flygtninge, der sidder i en lejr i Libyen og venter på en båd skal føre dem til Italien .

Målgruppen er først og fremmest de danske vælgere, der får et indtryk af at den nye regering har tænkt sig at føre en stram udlændingepolitik. Og hvis det så betyder, at Støjberg skal modtage masser af kritik fra Stine Bosse, Manu Sareen og sikkert også en kras leder i en svensk avis, så tager regeringen nok det med.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook