Leder: Radikal ’ansvarlighed’ er et fatamorgana

Det er ikke social ansvarlighed, men rendyrket populisme, når De Radikale efter fire års modstand i regering nu vil tale om en dagpengeløsning.
Radikale Venstre udråber igen-igen sig selv, som ansvarlighedens parti. På baggrund af partiets sommergruppemøde tidligere på ugen, har De Radikale nu gjort sig til talspersoner for etablering af en såkaldt ’ansvarlighedens akse’.

Tanken bag den nye radikale opfindelse, ’ansvarlighedens akse’, er at levere en ny dagpengeløsning, der styrker fleksibiliteten, så det bliver nemmere at optjene retten til dagpenge på deltid, mens der så til gengæld bliver skåret i dagpengeydelsen.

Hvis Morten Østergaard & Co. for alvor ville udvise social ansvarlighed, så havde de jo gjort det under deres fire år i regering

De Radikales krav til en mulig reform er, at dagpengesystemet ikke må blive en eneste krone dyrere og at reformen ikke må påvirke arbejdsudbuddet negativt. Det er altså en social forståelse indenfor meget snævre rammer – særligt når man tager i betragtning, at det danske dagpengesystem blev langt skarpere end det svenske, samtidig med at utroligt mange flere danskere mistede retten til dagpenge end først ventet.

En gratis omgang ansvarlighed
Konklusionen på De Radikales nyvundne interesse for at løse det dagpengeproblem, som de selv har skabt, er at den hverken er overbevisende (de nægter at tilføre ekstra ressourcer) eller troværdigt (den kommer først efter de har mistet regeringsmagten).

Særligt pointen om, at De Radikale først vil løse problemet, når de ikke længere har magten til det, viser virkelig, at det er en gratis omgang. Hvis Morten Østergaard & Co. for alvor ville udvise social ansvarlighed, så havde de jo gjort det under deres fire år i regering. Her havde De Radikale utallige muligheder for at allierede sig med venstrefløjen og Dansk Folkeparti og sikre en langsigtet dagpengeløsning.

Den sociale ansvarlighed dukker derfor først op som reaktion på dårlige meningsmålinger og svagt valgresultatet

Hvis det var den sociale ansvarlighed var så vigtig, så havde Magrethe Vestagers kommentar til, at tusindvis af danskere stod til at ryge ud af dagpengesystemet, næppe været: ’Sådan er det jo’. Det udsagn har været kendetegnede for De Radikales tilgang til problemet med dagpengesystemet.

Socialt ansvarlige, når det er opportunt
Tiden hvor det sociale ansvar var en del af partiets DNA er for længst forbi. Det er simpelt lykkedes partiet at slette denne del af sin ideologiske arv. De Radikales tilgang til social ansvarlighed er i dag selektiv og træder først i kraft, når det gavner partiets egne mærkesager.

De Radikale synes således at være dybt bevidste om deres eget vælgersegment, som ønsker både en økonomisk ansvarlig linje, som partiet leverede i regeringsperioden, og en social ansvarlig linje, som partiet nu vil prøve at realisere med løse slag i luften som opposition.

Det nye radikale standpunkt i dagpengedebatten er tydeligt udtryk for designerpolitik

Den sociale ansvarlighed dukker derfor først op som reaktion på dårlige meningsmålinger og svagt valgresultatet. Så vil man pludselig gerne snakke bløde emner, social profil og gamle dyder. Men det er kun når meningsmålingerne peger på, at elitetropper i det radikale bagland peger i den retning. Det nye radikale standpunkt i dagpengedebatten er tydeligt udtryk for designerpolitik fra ”Danmarks elitepopulistiske parti”.

De nye udmeldinger om dagpenge er tomme ord og den sociale troværdighed hos det gamle husmandsparti er i dag et rendyrket fatamorgana. Man fristes til at omformulere Vestagers berømte sætning: ’Sådan er de radikale jo’.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce