Annonce

HK-formand: Dagpengene for de nyuddannede må ned

Det er de nyuddannede, der må holde for, hvis politikernes plan om at lave et nyt dagpengesystem for de samme penge skal lykkes, lyder det fra Kim Simonsen.
Hvis en reform af dagpengesystemet skal hænge økonomisk sammen, så kan det blandt andet ske ved at skære i dagpengene for de nyuddannede, de såkaldte dimittender.

”De sidste to-tre forringelser af dagpengesystemet har ikke været på dimittendområdet, så man bliver nok nødt til at accepterede det denne gang. Man kan jo ikke frede nogle områder af dagpegesystemet,” siger han til Børsen.

Udfordringen med at lave et nyt dagpengesystem inden for de rammer som politikerne har udstukket, er at en reform af dagpengesystemet hverken må blive dyrere eller samlet føre til, at flere benytter sig af det.

Det betyder, at hvis man skal gøre det nemmere at få dagpenge, altså lempe på optjeningsreglerne, som blandt andet SF og DF er gået til valg på, eller forlænge dagpengetiden til eksempelvis tre år, så skal man sænke ydelserne. Når man sænker ydelserne, gør man det dog samtidig mindre attraktivt at tegne a-kassemedlemskab. Sagt på en anden måde: Skal man lave mere brød, så skal smørret smøres tyndere på.

Urealistisk lavt bud
Det står naturligvis ikke mejslet i granit, at nyuddannede ret til dagpenge skal være den samme til tid og evighed. Men der er høj ledighed blandt dimittender, og med mindre man ønsker, at nyuddannede skal gå fra hus og hjem, så er gevinsten ved at sænke dimittendsatsen begrænset.

Nyuddannede modtager i dag op imod 14.690 kroner om måneden, svarende til 82 procent af den maksimale dagpengesats. Hvis man halverer det beløb til eksempelvis 8.000 kroner, som den liberale tænketank Cepos har forslået, så kan man spare én milliard kroner om året. Det er så også 2.800 kroner mindre om måneden end en kontanthjælpsmodtager over 30 år modtager.

”Dimittender kan i dag få dagpenge på ca. 15.000 kr. om måneden. Det er betydeligt mere end de knap 6.000 kr. de studerende får på SU,” siger Cepos-direktør Martin Aagerup i en pressemeddelelse. Han  glemmer lige at tage med, at hovedparten, 7 ud af 10 studerende (tal fra Djøf og DM), har et studiejob ved siden af studierne, ligesom ikke så få studerende supplerer SU-indkomsten med et studielån.

Det er derfor helt urealistisk for de fleste færdiguddannede at overleve for 8.000 kroner (og i øvrigt også bunduretfærdigt, når man nu kan få mere ved at være på kontanthjælp end ved at tage en uddannelse) om måneden, så det beløb, der er at hente på at sænke dimittendsatsen, vil være mere begrænset end den milliard kroner, som Cepos forestiller sig.

Socialdemokraterne afventer stadigvæk dagpengekommissionens endelige rapport, før partiet melder ud hvad de mener om et nyt dagpengesystem.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet