Helle Thorning på vej til FN-job

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er blevet indstillet af regeringen som Danmarks kandidat til jobbet som FN’s flygtningehøjkommissær.
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) får nu chancen for at indfri drømmen om en international toppost. Hun er i dag blevet indstillet som Danmarks kandidat til posten som FN’s flygtningehøjkommissær, en post som de sidste ti år har været besat af den tidligere portugisiske statsminister, Antonio Guterres.

”Den danske regering har besluttet at indstille Helle Thorning-Schmidt som kandidat til posten som FN’s Flygtningehøjkommissær. Den nuværende højkommissær Antonio Guterres har gjort en formidabel indsats. Der er brug for, at UNHCR engagerer sig fuldt og helt i de mange flygtningesituationer, som er forårsaget af globale konflikter. Den hjælp, som UNHCR yder i nærområderne, er helt afgørende for at håndtere flygtningekrisen,” skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse på statsministeriets hjemmeside.

”Jeg har over for FN’s Generalsekretær fremhævet Helle Thorning-Schmidt som en mulig, stærk repræsentant for UNHCR med stor politisk ledererfaring og international profil," udtaler han.

Mette F: Kan ikkee forestille mig nogen bedre end Helle
Helle Thorning-Schmidts kandidatur får også pæne ord med på vejen af en anden af hendes afløsere, partiformand Mette Frederiksen.

”Udfordringen med at beskytte verdens flygtninge har ikke været større siden 2. Verdenskrig. Og vi har mere end nogensinde før brug for en dygtig leder, som kan samle verdens lande om opgaven. Én der kan samle og skabe resultater. Én der har internationalt format.

Jeg kan ikke forestille mig nogen, der vil være bedre til det arbejde end Helle. Jeg er overbevist om, at det vil betyde en positiv forskel for flygtninge over hele verden, hvis Helle bliver valgt.

Jeg synes også, vi som danskere har grund til at være stolte, hvis det lykkes at besætte en af verdens internationale topposter,” skriver hun på Facebook.

FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har 9.300 medarbejdere og et årligt budget på syv milliarder dollars (46 milliarder kroner). Højkommissariatet har hovedsæde i Schweiz. Organisationen har ansvaret for koordineringen af arbejdet med omkring 13 millioner flygtninge. Danmark er, med et årligt bidrag på lige under 600 millioner kroner, den ottendestørste bidragsyder til UNHCRs arbejde. Tager man højde for Danmarks størrelse, er vi den næststørste bidragsyder efter Kuwait.

Posten som flygtningehøjkommissær vil være den største internationale toppost som en tidligere socialdemokratisk statsminister har opnået. Om det er større end at blive NATOs generalsekretær er nok en diskussion på linje om hvad der er højest? Rundetårn og et tordenskrald.

Det er FN's generalsekretær Ban Ki-Moon, der indstiller en kandidat, som så skal godkendes af FN's generalforsamling. Fristen for opstilling af kandidater udløber om 14 dage og der er på nuværende tidspunkt ikke andre kandidater end Helle Thorning-Schmidt.

Udløser en lille rokade
Hvis, eller når, Helle Thorning-Schmidt forlader folketinget, så overtages hendes plads i gruppen af socialdemokraternes politiske ordfører på Københavns Rådhus, Lars Aslan Rasmussen.

Det betyder også, at den store og attraktive Østerbrokreds, hvor Thorning har været opstillet siden 2004, bliver ledig og skal finde en ny kandidat.

Helle Thorning-Schmidts exit betyder også, at Socialdemokraterne skal finde et nyt medlem af folketingets præsidium. Den plads bliver formentlig genbesat med en erfaren mand, nemlig Mogens Lykketoft, der til den tid vil være færdig med at være formand for FN’s generalforsamling.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce