Dansk Folkeparti: Vi er i opposition til regeringen

Mindre end tre måneder efter at have peget på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, melder Dansk Folkeparti nu ud, at partiet er i opposition til regeringen.
Det er blevet forbigået med forbløffende tavshed i de danske medier, at Folketingets næststørste parti, Dansk Folkeparti, i weekenden erklærede at være i opposition til den regering, partiet for få måneder siden bragte til magten. Sidste gang et støtteparti kom med en lignende udmelding, førte det ellers til stor opstandelse og spekulationer om regeringens snarlige fald.

Udmeldingen om, at Dansk Folkeparti ser sig selv i opposition til regeringen, kom som reaktion på, at socialdemokraten Henrik Sass Larsen i Jyllands-Posten gentog, at Dansk Folkeparti skal tage ansvar for, at partiet har peget på Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Men det skal han ikke tro, at Dansk Folkeparti føler sig bundet af, lød budskabet fra Dansk Folkepartis Søren Espersen. ”Folk skal lige huske, at Dansk Folkeparti er i opposition til regeringen”, hævdede Espersen, der fungerer som næstformand i partiets folketingsgruppe. En udmelding, som JP-journalisten ikke fandt grund til at spørge nærmere ind til.

Følger i Enhedslistens fodspor
Traditionelt har der ellers været skelnet mellem rollen som parlamentarisk grundlag og støtteparti, og rollen som opposition. Et støtteparti ønsker netop at holde den siddende regering ved magten, mens oppositionen ønsker at vælte den. Sidste gang et støtteparti erklærede, at det var i opposition til regeringen, skete det da også med langt mere bulder og brag end tilfældet var i weekenden.

Som konsekvens af, at SSFR-regeringen i sommeren 2012 indgik skatteaftale med Venstre og Konservative for næsen af Enhedslisten, erklærede Johanne Schmidt-Nielsen, at ”Vi er ikke længere støtteparti til denne her regering, vi er i opposition – til den politik der bliver ført”. Det var ved samme lejlighed, at Johanne Schmidt-Nielsen beskyldte regeringen for at ”pisse på de mange mennesker, der har stemt på en ny regering”.

Enhedslisten trak dog senere i land og understregrede, at udmeldingen ikke skulle tolkes sådan, at partiet ønskede at vælte den siddende regering. Hvordan udsagnet om at være i opposition og ikke længere støtteparti så skulle udlægges, forblev derfor også noget ulden.

Det kunne derfor være meget interessant at høre DF-formand Kristian Thulesen Dahls udlægning af, hvordan Dansk Folkepartis oppositionsrolle helt præcis skal forstås. Kan det virkelig passe, at blå bloks største parti vil overtage den rolle, som rød bloks mindste parti spillede i sidste valgperiode?


Flere artikler om emnet

Annonce