Indslusningsløn til flygtninge vil skabe fattigdom og fremmedhad

En række erhvervsledere ønsker en lavere indslusningsløn til flygtninge for at få dem hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Men medicinen mod ledighed er i virkeligheden en dødelig cocktail, der kan ødelægge både vores arbejdsmarked og danskernes syn på de fremmede.
I en meningsmåling foretaget af Greens Analyse for Børsen, siger 59 % af erhvervslederne, at de ønsker at kunne ansætte flygtninge til en lavere løn end danskere – en såkaldt indslusningsløn. Tidligere har Cepos foreslået en minimumsløn for flygtninge på omkring 70 kroner i timen.

Baggrunden for forslaget er, at flygtninge har en meget lavere tilknytning til arbejdsmarkedet end etniske danskere. Det er både en belastning for de offentlige finanser, og det er spild af liv for den enkelte. Men at ansætte flygtninge til en lavere løn end danskere er ikke en løsning på problemet – tværtimod ville det skabe endnu større problemer for vores samfund, som vi vil have meget svært ved at rette op på.

Vi ved ikke, hvad der venter for enden af lavtlønsvejen. For hvilken gruppe er den næste, der skal have lavere løn end resten af os? Skal folk med en plettet straffeattest også have lavere løn, fordi de har svært ved at komme i arbejde? Skal folk, der bor i kommuner med høj arbejdsløshed ansættes på fattigløn, fordi der mangler arbejdspladser i deres lokalområde? Skal lønnen for nyuddannede trykkes ned, hvis dimittendledigheden er høj?

At acceptere en lavere løn for en bestemt gruppe vil altså hurtigt sætte os i en situation, hvor lønnedgang bliver et quick-fix til at bekæmpe specifikke gruppers ledighed. Og det spørgsmål, der trænger sig på er selvfølgelig, om det så ville være muligt at få arbejde på almindelige overenskomstvilkår. For hvem vil ansætte en medarbejder til overenskomstløn, hvis man kan ringe til det lokale asylcenter og få billig arbejdskraft?

Det vil alt andet lige presse lønnen for alle andre dele af arbejdsmarkedet ned, hvis man kan hyre billige flygtninge. En indslusningsløn på 70 kroner i timen vil være social dumping for fuld kraft, og det vil presse Danmark tættere og tættere på at blive et land, hvor man ikke kan leve af en fuldtidsløn.

Lavere løn til flygtninge må også give anledning til bekymring, hvis man – som undertegnede – synes, vi danskere skal tage godt imod folk, der kommer hertil. For hvordan forestiller man sig, at danske faglærte og ufaglærte vil reagere på fremmede, der kommer op og går til langt under tariffen?

Der bliver næppe mindre spytten fra broer af, at flygtninge går fra at være mennesker på flugt fra krig og nød til at være folk, der sætter gang i en spiral af lavtlønsarbejde i Danmark.

Der er for øvrigt intet, der tyder på, at lave lønninger sikrer flere mennesker i arbejde. Tværtimod. Hvis flere får færre penge mellem hænderne, vil der være færre potentielle kunder for vores virksomheder – og derfor bliver de nødt til at fyre medarbejdere.

Arbejdsgiverne ser selvfølgelig deres snit til at presse lønniveauet ned – og dermed deres egen profit op. Ligesom da de foreslog at sænke de sociale ydelser, vel vidende at lønnen ville følge med ned.

Det er klart, vi står over for en kæmpe opgave med at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet. Det er ikke en opgave, der skal negligeres, blot fordi arbejdsgiverne bruger situationen som mulighed for at spare lønudgifter.

For der er andre og bedre muligheder for at få flygtninge i arbejde end at presse dem ud i en arbejdende fattigdom. Vi er stadigvæk alt for dårlige til at anerkende og bygge videre på de uddannelser, nye borgere har med fra deres hjemlande. Vi ved, at erhvervsmentorordninger har en rigtig god effekt i forhold til at få folk i job, og vi ved, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Der er altså et stort potentiale i at videreuddanne flygtninge til faglærte.

Det er altså muligt at få flygtninge i arbejde uden at skulle åbne en Pandoras æske af lavtlønsproblemer. Og det er muligt at få flygtninge i arbejde uden at skulle kigge dem i øjnene og sige ”du er mindre værd end en dansker, og derfor får du lavere løn.” Spørgsmålet er bare, om den gruppe af arbejdsgivere egentlig interesserer sig synderligt meget for flygtninge, eller om de bare gerne vil betale mindre i løn.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce