Børsen snyder med dagpenge-tal

I en leder i Børsen skriver chefredaktør Anders Krab-Johansen, at dagpengesystemet koster staten 19 milliarder om året. Men sandheden er en helt anden
Billede: Børsen

I sin leder i dagens Børsen skriver chefredaktør Anders Krab-Johansen, at dagpengesystemet koster 19 milliarder om året. Under overskriften ”fagbevægelsen satser på egoisme frem for job” angriber han fagbevægelsen for at kæmpe for, at deres arbejdsløse medlemmer får nogle af de penge tilbage, som blev taget fra dem med Thulesen-Dahls reform fra 2010.

Chefredaktøren på Børsen nævner også, at dagpengesystemet koster skatteborgerne svimlende 19 milliarder om året. ”Ordningen koster 19 milliarder om året til glæde for medlemmerne af en fagforening med a-kasse”, skriver Anders Krab-Johansen i sin leder.

Udover, at Børsens frontmand åbenbart ikke er klar over, at det ikke er medlemmer af en fagforening, der får dagpenge, men medlemmerne af en a-kasse, er udsagnet om, at systemet koster 19 milliarder usandt.

I en twitter-kommentar til undertegnede siger Anders Krab-Johansen, at han har fundet tallet 19 milliarder på side 58 i dagpengekommissionens rapport. Og hvis man slår op på side 58 i dagpengekommissionens rapport, så bliver de 19 milliarder da ganske rigtigt også nævnt.

På Netavisen Pio har vi selvsagt ikke tænkt os at lade Børsens fodnotejournalistik stå uimodsagt hen. For de 19 milliarder som Anders Krab-Johansen henviser til er nemlig ikke prisen for dagpengesystemet. Det er den samlede udbetaling af dagpenge i 2013.

Der er flere fejl i den løgn, erhvervslivets litterære arm basunerer ud i sine spalter. Dels vælger de tallet fra et år, hvor ledigheden var relativt høj – og ikke tallet fra i år eller den såkaldte strukturelle ledighed, hvor man har renset for opsving og nedgang i økonomien. Hvor meget, der bliver udbetalt i dagpenge, vil selvfølgelig afhænge af arbejdsløsheden – og den går som bekendt op og ned år for år.

Men ud over det fifleri, så er det forkert, når Anders Krab Johansen skriver, at ordningen koster 19 milliarder, og at det er ”skatteyderne, der betaler”. At der i 2013 blev udbetalt 19 milliarder i dagpenge er nemlig langt fra det samme som, at dagpengesystemet koster skatteyderne 19 milliarder om året.

For det første er en stor del af de dagpenge, der bliver udbetalt, betalt af a-kasse-medlemmernes eget bidrag. Derudover var det ekstraordinært store niveau af dagpengeudbetalinger i 2013 finansieret af, at staten i slutningen af 00’erne sparede penge op fra dagpenge, fordi ledigheden var meget lav. Nedenstående tabel, der stammer fra dagpengekommissionens arbejdspapir over finansieringer af dagpengesystemet viser, at det offentlige bidrag til dagpenge er langt lavere end de 19 milliarder, Børsen har fundet i deres kaffegrums.

Som det fremgår af grafen i arbejdspapiret er det offentlige bidrag ved strukturel ledighed cirka 6 milliarder. Anders Krab-Johansen skriver også, at der gives fradrag for indbetalingerne til a-kassen. Men da medlemsbidraget udgør omkring 5 milliarder og skatteværdien af fradraget er 30 %, koster dette 1,5 milliarder. Penge som vel at mærke gives som rabat til de samme skatteborgere, hvis sag Anders Krab-Johansen hævder at kæmpe.

De samlede statslige udgifter til dagpengesystemet er altså 7,5 milliarder – hele 11 milliarder og 500 millioner mindre, end Anders Krab-Johansen skriver så indigneret om.

Og så har vi slet ikke taget højde for, at en del af de penge, der bliver udbetalt i dagpenge ryger direkte tilbage i statskassen. Ligesom al anden indkomst er dagpenge nemlig skattepligtig. Dagpengekommissionen har ikke regnet på, hvor mange skattekroner, dagpengemodtagerne betaler, men hvis vi lidt konservativt regner med, at de betaler en tredjedel af dagpengene tilbage i skat, er de samlede statslige udgifter 5 milliarder kroner.

Når Børsen skriver, at dagpengesystemet koster skatteyderne 19 milliarder om året, er det altså direkte usandt. Tallet er hele 13 milliarder kroner lavere. Man får nærmest følelsen af, at Børsen har ledt efter det højeste tal, der bliver nævnt i kommissionens rapport i kampen for at slå til fagbevægelsen og de arbejdsløse. Men fakta har de ofret på vredens alter.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce