Annonce

Regeringen gør det farligt at gå på arbejde

Regeringen lægger op til store besparelser på Arbejdstilsynet. Allerede næste år vil der være op mod 140 årsværk, der skal skæres væk. Det vil få store konsekvenser, både for den enkelte og for virksomhederne.
Indlægget er skrevet af Flemming Overby, tillidsrepræsentant for konsulenterne i Arbejdstilsynet Center Øst og Morten Skov Christiansen, formand LO Hovedstaden.

Regeringen lægger op til massive besparelser på indsatsen for et godt arbejdsmiljø. Det bliver en dyr fornøjelse for den enkelte, for virksomhederne og i sidste ende for samfundet.

I Finansloven ligges der op til massive nedskæringer på arbejdsmiljøindsatsen. Lykkes regeringen med deres nedsmeltning af det danske arbejdsmiljø, har Arbejdstilsynet i 2017 87 millioner mindre at gøre godt med. Allerede næste år vil der være op mod 140 årsværk, der skal skæres væk.

Godt arbejdsmiljø betaler sig

Godt arbejdsmiljø betaler sig. Arbejdsulykker er både tragiske for den enkelte, og de koster samfundet dyrt. Og endnu vigtigere: Et tabt menneskeliv kan aldrig erstattes.

I 2013 blev over 20.000 erhvervssygdomme og 40.000 arbejdsulykker anmeldt. 36 med døden til følge. Det er ikke blot tal og statistik, men kolleger som kom galt af sted ved at passe deres arbejde. Mange har fået ødelagt deres liv og har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Det rammer ikke kun den enkelte – det rammer ægtefæller, børn, kollager og venner. Det kan vi ikke acceptere.

Politisk vilje kan gøre noget ved danskernes arbejdsmiljø. For hver gang, der kommer midler til Arbejdstilsynets vigtige arbejde med at sikre godt arbejdsmiljø, kan vi se, at antallet af arbejds- og dødsulykker falder. Derfor er det hul i hovedet, når man vil spare på arbejdsmiljøet.

De fleste dygtige erhvervsfolk ved, det er en investering at have et godt arbejdsmiljø. Alle undersøgelser peger klart på, at bundlinjen får det bedre, når arbejdsmiljøet er i top. Et godt arbejdsmiljø er altså ikke kun godt for den enkelte, men også for virksomhedernes økonomi og dermed også Danmarks konkurrenceevne.

Alle undersøgelser peger klart på, at bundlinjen får det bedre, når arbejdsmiljøet er i top

At spare på arbejdsmiljøet er altså en dyr fornøjelse – og en helt skæv prioritering af regeringen.

Nedskæringerne på Arbejdstilsynet får store åbenlyse og arbejdsmæssige ulogiske konsekvenser på hele arbejdsmarkedet. Tag byggeriet som eksempel: I dag foregår det sådan, at hele byggepladsen får besøg, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Fremover vil det kun være et enkelt firma, der får besøg. Hvorfor ikke besøge elektrikerne og tømrerne, når man alligevel er forbi Murermester Jensen? Det virker som Molbo-arbejde.

Vi skal holde længere på arbejdsmarkedet. Politikerne har hævet pensionsalderen, og efterlønnen er desværre afskaffet. Når flere af os på arbejdsmarkedet kan se frem til at arbejde efter, vi har rundet de 70 år, er et godt arbejdsmiljø pinedød nødvendigt. Hvis ikke mureren skal dø med skeen i hånden, så skal vi gøre det sundere og tryggere at tage på arbejde.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2011 en langsigtet plan for arbejdsmiljøet i Danmark med vigtige og ambitiøse mål: 25 procent færre alvorlige arbejdsulykker, 20 procent færre psykisk overbelastede og 20 procent færre med overbelastninger af muskler og skelet. Hvorfor dog slække på de ambitioner nu?

Kære regering. Lad os sætte ambitionen op for vores arbejdsmiljø, sikre at endnu flere får et godt arbejde og de brodne kar, som desværre findes på det danske arbejdsmarked, findes, stilles til ansvar og forbedrer deres arbejdsmiljø. Ingen er tjent med dårligt arbejdsmiljø hverken kollegerne, virksomhederne eller samfundet.

 

Flemming Overby er tillidsrepræsentant for konsulenterne i Arbejdstilsynet Center Øst.

Morten Skov Christiansen er formand for LO Hovedstaden.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)


Flere artikler om emnet