Hvilke skatter vil Børsen ikke afskaffe?

Der er ikke den skat, der ikke bør fjernes eller i hvert fald sænkes kraftigt, hvis det står til Børsen. Og vi skal ikke bekymre os for regningen, for det er næsten gratis at gøre det....
Politikere vil sige: Jamen, det skal jo finansieres. Til dem må man bare sige, at hvis vi ikke investerer i uddannelse og sikrer en veluddannet arbejdsstyrke, så bliver det svært at finansiere alt andet”.

Ovenstående argumentation ville formentlig dumpe med et brag, hvis den blev brugt af seriøse politikere eller meningsdannere til at argumentere for flere penge til uddannelsesområdet. Men skift ordet ’uddannelse’ ud med erhvervsbeskatning, så er det faktisk præcis, hvad Børsens lederskribent skriver i dagens avis.

I dag er det så erhvervsbeskatningen, Børsen har kastet sig over. Lisbet Røge Jensen udnævner selskabskat, arveafgift og aktieindkomstskat til ”erhvervsbeskatningens rædselskabinet”, som gør det ”særligt svært og uattraktivt at starte, drive og udvikle en virksomhed”. Skatterne udgør dog også ”relativt små poster i det store regnskab”, og kan derfor nemt afskaffes, må man forstå.

Røge Jensens lederartikel er bygget op om den faste skabelon, som Børsen har kørt de sidste mange år: For det første vælger man en eller flere skatter. For det andet slår man fast, at lige præcis denne her skat er særlig skadelig. Og for det tredje forsikrer man så om, at det ikke vil være særlig dyrt at afskaffe den – ja faktisk har vi slet ikke råd til at lade være, hvis vi skal have vækst i fremtiden!

Følger man den logik, så ender man jo med det resultat, at alle skatter faktisk er skadelige og bør afskaffes eller i hvert fald sænkes kraftigt – og at det i øvrigt næsten ikke koster nogen penge, så der er ingen grund til at diskutere, hvordan det skal finansieres!

Den 2. juni kunne man således læse en Børsen-leder med overskriften ”For lav gevinst ved at arbejde”, hvor lederskribenten argumenterer for, at skatten på arbejde skal sættes ned, fordi i lavtlønsjob har for lidt gevinst ved at arbejde.

Også skatten for de højtlønnede mener Børsen som bekendt er alt for høj. Den mindsker lysten til at arbejde. I sidste måned skrev Børsen en leder med overskriften ”Stop hysteriet om lavere topskat”. Her var budskabet klart: Topskatten skal væk – og det er slet ikke er særlig dyrt!

Hvad så med de andre skatter? Heller ikke her er der meget opbakning at hente. Grundskylden er ”skandaløs”, den ligefrem ”truer velfærd”. Også registreringsafgift er noget skidt, må man forstå på Børsens lederskribent, for den skader beskæftigelsen og skal derfor sænkes eller helt væk. Og så er vi slet ikke kommet til afgifterne, som selvfølgelig skal sænkes, så vi undgår grænsehandel. Ja selv momsen, der udgør statens største indtægtskilde, lægger Børsen op til at ”sanere”.

Der er altså ikke småting, Børsen lægger op til. Normalt ville den slags forslag jo blive mødt med et krav om at foretage prioriteringer og anvise finansiering, så enderne kan nå sammen. Men Børsen har helt aflyst den prioriteringsdebat, der ellers normalt kendetegner skattediskussionen. Ligesom den yderste venstrefløj råber op om mere velfærd uden at bekymre sig om regningen, står Børsen på den anden fløj og råber om lavere skatter.

Prioriteringer er ikke nødvendige, for avisen har jo allerede slået fast, at vi faktisk slet ikke har råd til at lade være med at sænke skatterne.


Flere artikler om emnet

Annonce