Annonce

Labour i borgerkrig om krigen i Syrien

Formand Jeremy Corbyn kunne ikke overbevise partifællerne om, at de skulle støtte hans modstand mod britiske luftangreb på ISIS.
Ingen fælles holdning! Der er tale om historisk stor splittelse i det britiske Labour-parti. Det store oppositionsparti har nemlig ingen official holdning til, om landet skal deltage i luftangreb på Syrien. Formanden Jeremy Corbyn formåede nemlig ikke at overbevise tilhængerne af britisk deltagelse om, at de skulle følge hans anbefaling om at sige nej. Og tilhængerne havde ingen ambition om at komme formanden i møde. Det stod klart efter et møde i partiets ledelse i går aftes.

På mødet var Labours ledelse ikke i stand til at beslutte, hvad partiet skulle mene om regeringens forslag om at deltage i luftangrebene på ISIS i Syrien. Partiets parlamentsmedlemmer vil derfor blive fritstillet i afstemningen og der vil ikke være forsøg på at banke medlemmerne på plads.

Når forslaget onsdag skal debatteres i parlamentet, vil formand Jeremy Corbyn argumentere imod britisk deltagelse, imens udenrigsordfører Hilary Benn vil støtte angrebet. Begge altså som officielle repræsentanter for Labour. Det står klart efter et møde i det såkaldte skyggekabinet mandag aften.

Efter mødet sagde en talsmand for Jeremy Corbyn følgende:

”I dag enedes skyggekabinettet om at følge Jeremy Corbyns anbefaling om at fritstille medlemmerne på spørgsmålet om regeringens forslag om at autorisere UKs bombning i Syrien.

Skyggekabinettet besluttede at støtte opfordringen til David Cameron om ikke at styrte hovedkulds i krig, men i stedet tage to dages debat i underhuset om en så afgørende national beslutning. ”

De to dages betænkningstid afvises dog af David Cameron, der vil lade debatten og afstemning køre videre allerede onsdag.

Corbyn vil tale for medlemmerne
Corbyns støtter forsøgte efterfølgende at udlægge resultatet som om, at Jeremy Corbyn i praksis taler for partiet, på baggrund af møder med og undersøgelser af partimedlemmernes holdninger samt tilkendegivelser fra Labours hovedbestyrelse.

Labour har lavet en såkaldt ’members consultation’, hvor partiet har sendt mails rundt til medlemmerne og bedt dem om at tilkendegive deres holdning. Ud af de 65.000 der har svaret, har man set på svarene fra 1.900 og her var 75 procent imod luftangrebene, 13 procent var tilhængere og 11 procent vidste ikke.

Metoden har dog mødt kritik fra eksperter i meningsmålinger, fordi den ikke er repræsentativ og fordi man i den mail, partiet sendte ud, gjorde det klart, at Jeremy Corbyn var imod. Det står også uklart, hvordan de 1.900 medlemmer var blevet udvalgt.

Mangler en plan
Corbyns folk holder desuden fast i, at de fortsat mangler svar fra Cameron om, hvad de konkrete planer og den konkrete strategi for angrebene skal være, hvad der skal ske med de områder, som ISIS fordrives fra, og hvad der skal ske med flygtningene.

Avisen The Daily Mirror regner med, at omkring 2/3 af skyggekabinettet og mellem 50 og 100 af partiets parlamentsmedlemmer vælger at stemme for krigsdeltagelsen.

Overskygger alt
En ulykke kommer sjældent alene og den interne splittelse i Labour falder meget ubelejligt oven i et suppleringsvalg til parlamentet på torsdag. Her skal Labour forsvare et ellers sikkert mandat i Oldham West and Royton-kredsen. Kredsen i ’Gammelskinke’ er blevet ledig, efter at kredsens mangeårige repræsentant Michael Meacher døde tidligere på året.

Kredsen vandt Labour med over 30 procents flertal ved valget 7. maj i år, men lige nu ser det ud til, at det EU-kritiske UKIPs kandidat har gode muligheder for at vinde.

Labour lancerede i denne uge også partiets kampagne frem mod næste års folkeafstemning om EU-medlemskab. Den er der heller ikke nogen journalister der har dækket, for de havde travlt med at skrive om al den interne tumult.

 

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet