Annonce

Stil krav til private hjemmeplejefirmaer

Så er den gal igen. Endnu et privat hjemmeplejefirma er gået konkurs. Og selvom kommunerne er der for borgerne, når det går galt, så er der brug for at stille større krav til de private leverandører. 

Af Birgit Hansen (S), borgmester & Irene Hjortshøj (S), medlem af Socialudvalget, Frederikshavn Kommune.

Det er utroligt trist for de firmaer, de ansatte og ikke mindst de borgere, der rammes af usikkerhed og utryghed, når det private hjemmeplejefirma fra den ene dag til den anden lukker og efterlader brugerne i en ukendt situation.

Kommunen skal være backup og garantere, at hjælpen når frem til borgerne

Men det er sket nogle gange nu, og der står i loven, at kommunen skal være backup og garantere, at hjælpen når frem til borgerne. Det har Frederikshavn Kommune bevist et par gange - kommunen var garant for, at hjælpen nåede frem. Frederikshavn Kommune har både i en ferieuge og op til en fredag ved lukning af private hjemmeplejefirmaer taget hånd om borgerne, der akut stod uden leverandør af hjemmepleje. Kommunen var der for borgerne.

Arbejdsgiverorganisationer er på banen
Dansk Erhverv og Dansk Industri går ind for det frie valg. De er dog også på banen og udtaler synspunkter, når et privat hjemmeplejefirma går konkurs og må dreje nøglen. De forholder sig til, at hjemmeplejefirmaer er gået konkurs.

Dansk Erhverv udtaler ifølge Ritzau den 27. november, at kommunerne i forbindelse med et udbud stiller krav om finansiel garanti, så der er penge til drift en tid i tilfælde af konkurs. De foreslår også, at kommunerne kan kræve tidlig varsel ved risiko for betalingsstandsning eller konkurs.

Muligheden for at aftale en køreplan i tilfælde af konkurs nævnes også. Dansk Industri har bedt Kammeradvokaten udarbejde en vejledning til, hvordan kommunerne på samme måde kan sikre sig mod den uro og usikkerhed, som konkurser medfører.

Udfordringerne må italesættes
Det er gode og meget nødvendige muligheder, Dansk Erhverv og DI anfører. Vi, kommuner, arbejdsgiverorganisationer og lovgivere, må forholde os til, at private hjemmeplejefirmaer kan gå konkurs. Det er set nogle gange nu, og det efterlader en del udfordringer.

Mest af alt er det borgerne, der har valgt en privat leverandør, der rammes. De bliver naturligt bekymrede, når de bliver vidende om, at det private firma lukker akut i forbindelse med konkurs. De ansatte står fra den ene dag til den anden uden job.Et par kommuner er kommet i klemme i forhold til Lønmodtagernes Garantifond. Her er der opstået en tvist om, hvorvidt der er tale om virksomhedsoverdragelse eller ej.

Kommunen lukker ikke

Der opstod tvivl om, hvem der skal betale de ansattes løn. Sagt lige ud af posen, har skatteborgerne først betalt for hjemmeplejen én gang til det private firma, og når det lukker akut, og den kommunale hjemmepleje må ind, ja så betales der igen - medmindre der er penge til refusion i boet.

Til slut vil vi understrege, at det bør være legitimt at vejlede borgerne ved valg af hjemmepleje leverandør om, at der er en risiko for, at private leverandører lukker firmaet. Kommunen lukker ikke.

 

Birgit Stenbak Hansen (f. 1967) er borgmester i Frederikshavn Kommune, valgt for Socialdemokraterne.

Irene Hjortshøj er medlem af Socialudvalget i Frederikshavn Kommune, valgt for Socialdemokraterne.

‘Kommunale rødder’ er en fast klumme på Netavisen Pio, der to gang ugentligt vil bringe indlæg fra en række af socialdemokratiets førende byrådsmedlemmer.


Flere artikler om emnet