Socialdemokrater: Vi er IKKE Dansk Folkeparti Light

Det er en ny politisk erkendelse og ikke frygten for at miste vælgere til Dansk Folkeparti, der har fået Socialdemokratiet på nye tanker i udlændingepolitikken, mener tre socialdemokrater.
”Det er en massiv undervurdering af Socialdemokratiet at tro, at den politiske tænkning i så stort et parti svajer så let. Men efter årtiers debat om tilstrømning og integration er der i dag en anden rød tråd i den socialdemokratiske politik, end der var,” skriver folketingsmedlem Peter Hummelgaard Thomsen, Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen og og tidligere rådgiver Kasper Fogh Hansen i en kronik i Politikken, hvor de går i rette med noget af den kritik der har været af partiets ændrede udlændingepolitik de sidste par år og meget markant efter at Mette Frederiksen blev formand for partiet.

Kronikken fra de tre kan også ses som et forsøg på at nuancere og uddybe den meget polemiske kronik som gruppeformand Henrik Sass Larsen skrev før jul, hvor han proklamerede, at ”(Socialdemokratiet) vil gøre alt for at begrænse antallet af ikkevestlige flygtninge og indvandrere”.

Lidt kort sagt, så er budskabet fra de tre kronikører, at flygtningestrømmen er kommet for at blive, at der er et loft på hvor mange flygtninge og indvandrere, det danske samfund kan rumme, uden at man giver køb på velfærdssamfundet, at støtten til nærområderne skal øges og endelig, at kampen mod den islamiske radikalisering skal opprioriteres og integrationen forbedres.

Hvis S fejler, vinder højrepropulisterne
At Socialdemokratiet med en ny udlændingepolitik ikke er Dansk Folkeparti Light eller løber efter Dansk Folkeparti af strategiske årsager, er de tres overordnede budskab, men der er dog stadigvæk en udfordring fra højre, hvis ikke socialdemokratiet tager udlændingeproblematikken alvorligt:

”Hvis ikke vi Socialdemokrater tager opgaven på os og sikrer en kontrolleret tilstrømning, hvor vi undgår større sociale og etniske gnidninger end dem, vi allerede har nu, står helt andre kræfter på spring til at tage over. Situationen udnyttes i øjeblikket af højrepopulismen overalt i Europa. ”

Men ifølge kronikken, så er det de svageste i samfundet, der vil betale hvis der ikke er styr på indvandringen.

”Vi har ikke brugt et århundrede på at opbygge harmoniske samfund præget af høj lighed for at afskaffe dem igen gennem ukontrolleret indvandring. Det bliver ikke toppen af samfundet, der kommer til at betale prisen, her er man sikkert nogen steder bare glad ved udsigten til endnu billigere arbejdskraft.”

Mere og bedre hjælp i nærområderne og ved Europas grænser
Det er ikke nok for Socialdemokratiet, at have en ambition om at holde flygtninge og indvandrere ude af Danmark, men der skal gøres mere for at give folk håb og muligheder i deres egne lande:

"Vi skal hjælpe flere. Vi skal hjælpe mere. Men ikke ved at indoptage alle de mennesker, der søger ind i vores samfund. Vores hjælp må på den korte og den lange bane i endnu højere grad have som mål at bidrage til stærkere og bedre løsninger i nærområderne. Som Mette Frederiksen siger, er vi nødt til at skabe et »europæisk spor (der) mere end noget andet handler om bistand, bistand, bistand«." 

Opgør med militant islam
Der er ifølge de tre også behov for en hårdere kurs end tidligere overfor radikal, militant islamister. Blandt andet prædikanter af radikal islam.

"Inde i den nye tids islamisme ligger en stærk militarisme, undertrykkelse af seksuel, personlig og politisk frihed, en antidemokratisk bekendelse, et patriarkat af oplysningsmodstandere og en uhyggelig voldsparathed. Det er simpelthen nogle voldsomt højreorienterede kræfter.

For socialdemokrater går der en lige tråd fra Hartvig Frischs ’Pest over Europa’ til dagens kamp mod den moderne religiøse fascisme."

I følge de tre bør de socialdemokratiske pejlemærker for en fremtidig udlændingepolitik bygge på følgende ni punkter:

1) at efter krigen mod IS må vi tage et skridt væk fra selvovervurderende militære projekter langt fra det europæiske kontinent.

2) at vi reelt støtter i nærområderne i en mangedoblet indsats;

3) at vi begunstiger økonomierne omkring os, og at Europa som kontinent investerer massivt i nærområderne. Vi skal købe deres varer, droppe vores eksportsubsidier og fremme en mere fair handelskonkurrence;

4) at vi medvirker til at skabe en europæisk løsning, som ser mere end bare nogle måneder ind i fremtiden, også hvis det betyder længerevarende ophold i modtagecentre i Europas randområder;

5) at vi ikke tager flere ind i Danmark, end vi kan få til at fungere i vores samfundsmodel;

6) at vi konfronterer islamismen hårdt og får islam til at fungere i et samspil med resten af samfundet;

7) at vi skaber en reel integrationspolitik med uddannelses- og deltagelsespligt, med opbrydningen af ghettoerne og fokus på blandede byer;

8) at de mennesker, vi tager ansvaret for, får en ordentlig og ligeværdig behandling;

9) at global opvarmning er en kolossal sikkerhedspolitisk udfordring, der vil destabilisere de europæiske nærområder.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce