Annonce

Uligheden løbet løbsk: 62 mennesker sidder på flæsket

De rigeste 62 personer i verden sidder nu på en formue, der er lige så stor, som det den fattigste halvdel af alle folk i verden ejer tilsammen.
De meget rige er blevet rigere og de fattige fattigere, viser en rapport som den britisk-baserede udviklingsorganisation Oxfam har lavet, for at sætte fokus på problemerne med skattely. Det skriver Ritzau.

Listen er baseret på tal fra magasinet Forbes årlige milliardærliste og tal fra den schweiziske bank Credit Suissse.

Mens de mest velhavende 62 personers formue samlet er steget 44 procent siden 2010, er den samlede formue blandt de omkring 3,5 milliarder mennesker, der har mindst at gøre med, i samme periode faldet 41 procent.

Samtidig sidder den rigeste procent nu på formuer, der overstiger de resterende 99 procents samlede formuer.

Rapporten bliver offentliggjort forud for det årlige møde i World Economic Forum i Davos i Schweiz.

At de rigeste er blevet rigere, kan også ses på hvor mange af dem, der skal til at eje det sammen som jordens fattigste halvdel tilsammen. I 2010 skulle der således 388 multi-milliardærer til. Sidste år kun 62.

Skattely er problemet
I rapporten fremgår det, at formuer for omkring 7,6 billioner dollar er i skattely i udlandet. Hvis der blev betalt skat af den indkomst, som denne formue skaber, ville regeringer rundt i verden have yderligere 190 milliarder dollar til rådighed hvert år.

Det kræver kontanter og aktiver - eksempelvis fast ejendom, hvor lånet er betalt - for 68.800 dollar (470.000 kroner) at være blandt de ti procent på kloden, der er mest velhavende.

For at være blandt den rigeste procent skal man have værdier for over 760.000 dollar (5,2 millioner kroner), skriver BBC.

En opgørelse i 2013 viste, at danskere og danske virksomheder gemmer omkring 275 milliarder kroner væk i skattely.

Ikke alt er skidt
Mens de rigeste holder fest, er der trods alt også fremgang at spore for verdens fattigste. En anden rapport, der blev udgivet af Pew Research Center sidste år, viste at verdens fattigdom er blevet halveret det sidste år. Det betyder dog stadig, at 71 % af verdens befolkning lever for mindre end 10 dollars om dagen.

Ser man på den globale middelklasse, så er den også vokset, men den udgør stadig en meget lille del af verdens befolkning. Middelklassen er blevet fordoblet, men det er kun 13 % af verdens befolkning der kan betegnes som middelklasse.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet