Annonce

Cykelhold: Lars Seiers mulige kompagnon beskyldes for tortur

Kommentar: Lars Seier Christensen kan være på vej til at indgå samarbejde om nyt cykelhold med arabisk prins, der beskyldes for grove krænkelser af menneskerettighederne i forbindelse med det arabiske forår.
En af dagens absolutte hovedhistorier har været, at Bjarne Riis kan være på vej tilbage til professionel cykelsport. Ifølge det anerkendte netmagasin cyclingnews.com vil Bjarne Riis sammen med den tidligere Saxo Bank-direktør Lars Seier Christensen på fredag vil præsentere et samarbejde om et nyt cykelhold sammen med Sheik Nasser bin Hamad Al Khalifa fra Bahrain.

Nyheden har naturligvis fået stor opmærksomhed i Danmark, hvor udsigten til comeback for Riis har fyldt meget. Men der er dog ikke uden problemer på grund af Riis’ dopingfortid, forudser flere eksperter. TV2’s Dennis Ritter skriver eksempelvis:

”Det man kan frygte, uden i øvrigt at foregribe begivenhederne, er, at det vil blive et hold, som PR-mæssigt er bagud på point fra start. Dels fordi der er mange, som har det svært med Bjarne Riis' person, og dels fordi der er mange, der ikke bryder sig om hold, der har penge som skidt. Det har vi set med Sky”.

Ser man nærmere på bagmændene bag holdet, virker det dog noget spøjst at trække Riis’ dopingfortid eller parallellen til Team Sky frem som det største PR-udfordring for det kommende hold. Ja, Bjarne Riis var dopet, og det var de andre der kørte stærkt i 90’erne også.

Prins kan blive retsforfulgt for tortur i Storbritannien
Det primære PR-problem ligger andre steder. Bag de nye hold fra Bahrain står den 28-årige Sheik Nasser bin Hamad Al Khalifa. Han er søn af Bahrains Kong Hamad bin Isa Al Khalifa og formand for Bahrains Olympiske Komite. Det lyder jo fredeligt nok. Men derudover har han også rang af oberst i den kongelive livgarde, og er under anklage for tortur i forbindelse med opstanden i Bahrain i foråret 2011, der blev brutalt nedkæmpet af regimet.

// < ![CDATA[
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/da_DK/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
>

Nasser Bin Hamad.

Opslået af Nasser Bin Hamad på 9. februar 2016

 

Han er ikke blot anklaget for som befalingsmand at have beordret tortur, men også for selv at have udført tortur på fanger. En flygtning fra Bahrain har i London forsøgt at rejse sag mod Nasser bin Hamad, og en britisk domstol slog i efteråret fast, at Nasser bin Hamad trods sit royale ophav risikerer fængselsstraf i Storbritannien, hvis han fanges og dømmes. Der er dog endnu ikke udstedt en arrestordre på ham.

I det hele taget er kongefamilien i Bahrain berygtet for sin undertrykkelse af befolkningen og brug af tortur, ikke mindst i kølvandet på opstanden i foråret 2011, der var en udløber af det arabiske forår. Blandt andet Amnesty International har stillet kritisk på situationen i landet. Herhjemme har blandt andet sagen om den fængslede dansker Abdulhadi al-Khawaja vakt opsigt.

Bahrains kongefamilie er stenrig grundet olien, og det er angiveligt en pæn sum af de oliepenge, Nasser bin Hamad nu er parat til at investere i et cykelhold.

Seier: Socialister vil måske slå mig ihjel
Den mulige alliance mellem Seier Christensen og kongefamilien i Bahrain er særligt opsigtsvækkende al den stund, at Seier Christensen har brugt de sidste mange år af sin offentlige taletid at snakke om liberalisme og frihed:

”Den centrale idé i liberalisme er jo frihed – i videst muligt omfang med respekt for andre menneskers ret til den samme frihed, hvilket selvfølgelig gør, at der er visse ting, man ikke gør, fordi det vil ødelægge andre menneskers frihed. Men frihed er centralt”, sagde han for et par år siden til Information.

Seier Christensen har også brugt meget tid på at tale imod tyranni og undertrykkelse - vel at mærke den tyranni og undertrykkelse, han mener at finde hos danske socialister:

”Jeg mener oprigtigt, at om 25-30 år – måske før – vil den danske model være styrtet, og vi vil leve i et benhårdt socialistisk diktatur. Folk som jeg selv vil sandsynligvis have mistet alt, i værste fald være slået ihjel. Ikke af islamistister, men af paniske socialister, der ser verden styrte sammen omkring sig – uden at forstå hvad der sker.”

Mens Lars Seier Christensen altså i ramme alvor taler om Danmark som et fremtidigt socialistisk diktatur, kunne noget tyde på, at han ikke har samme fintfølende fornemmelser over for et benhårdt arabisk diktatur, der ikke venter en 25-30 år ude i fremtiden, men er meget reelt lige her og nu.

Selv i forhold til den noget særlige Saxo Bank-liberalisme bør indskrænkninger i stemme-, ytrings- og forsamlingsfrihed trods alt være værre større indgreb i friheden end indførelsen af topskatten.

Hvis historien på torsdag virkelig viser sig at være sand, så skal det blive meget interessant at høre Lars Seier Christensens forklaring på, at han som erklæret liberal nu indgår alliance med én torturanklaget prins fra et benhårdt mellemøstligt diktatur.


Flere artikler om emnet