Hillary kan ånde lettet op

Med sejren i primærvalget i Nevada satte Hillary Clinton en tyk streg under favoritværdigheden og det bliver svært at se hvordan Bernie Sanders kan komme videre herfra.
Hillary Clinton fik 52,6 procent af stemmerne og Bernie Sanders 47,3 procent ved primærvalget i Nevada.

Og selvom Hillary Clintons sejr ved første øjekast virker meget smal, og for lille til at konkludere noget som helst på, så er der ingen tvivl om at resultatet blev modtaget med stor lettelse i Clinton-lejren, for hun står nu med virkelig gode kort på hånden og er favorit til at vinde nomineringen.

Først og fremmest fordi målingerne inden afstemningen – de såkaldte entrance polls - viste, at Hillary Clinton holder forspringet hos de sorte vælgere, hos kvinderne og blandt dem over 40 og det er nok til at overkomme Bernie Sanders massive opbakning blandt unge og yngre vælgere.

Og netop det faktum at Hillary Clinton fik 76 % af stemmerne blandt de sorte vælgere, betyder at hun er storfavorit til at vinde primærvalget næste lørdag i South Carolina, hvor over halvdelen af de demokratiske vælgere normalt er sorte.

Revolutionen udeblev
Bernie Sanders har også derfor allerede så godt som afskrevet South Carolina. I sin tale efter nederlaget brugte han mere tid på at se frem mod Super Tuesday, altså valgene i omkring et dusin stater den 1. marts, og ikke så meget South Carolina.

At Bernie Sanders ikke havde meget lyst til at tale om South Carolina er måske meget forståeligt. Selv om det er blevet bedre end tidligere, så viser meningsmålingerne at Hillary Clinton står til at vinde med over 20 procent af stemmerne. Og ser man de næste par uger, så ser kalenderen skidt ud for Sanders.

Så hvis han skal stoppe Hillary Clinton må han gøre et eller andet drastisk. Problemet for Bernie Sanders er, at det er svært for ham at skifte strategi og budskab midt i det hele, uden at det vil underminere den enorme troværdighed og likeabilty han har bygget op blandt tilhængerne.

For hvordan kan man angribe Hillary Clinton hårdt og direkte, hvis man har sagt at man er imod den slags metoder?

For en måneds tid siden sagde han for eksempel til New York Times at: ”Vi fører en positiv valgkampagne, ikke kun fordi jeg mener, at det er det moralsk rigtige at gøre. Det er også det rette. Jeg tror, at amerikanerne er trætte af grimme, negative reklamer og ondskabsfulde personangreb”.

Forskellen på de to er, at Hillary Clinton ikke helt har samme moralske kvababbelser overfor den slags metoder.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce