Annonce

Sexisme gør os ufri

Skævhederne mellem mænd og kvinder er skævheder, vi selv har skabt. Derfor er det også noget, vi selv kan ændre, så alle bliver frie til at udleve deres potentiale – uanset køn.
Sexisme er et monster, vi selv har skabt. Vi ser det i fuldt flor, når mænd – uforklarligt – stadig tjener markant mere end kvinder eller når kvinder tager størstedelen af barslen på trods af, at barnet har to forældre. Eller når børn i børnehaver bliver tvangsindlagt til pussenussede prinsessedage for pigerne og seje ridderdage for drengene. Men vi kan gøre noget. Og vi skal gøre noget.

Sexisme er et monster, vi selv har skabt

I går så jeg det også. På et hotel i Fredericia, hvor jeg var til møde. I pausen var der hø-hø-stemning blandt de mandlige mødedeltagere. Og jeg blev opfordret til at finde ud af hvorfor; ved at gå en tur på herretoilettet.

Herrertoilet

Og høhø, da. For det er da lårklaskende sjovt: Mænd skal tisse foran tre letpåklædte damer, der med røde trutmunde, lingeri  og detektivudstyr er klar til at bedømme tissemænd.

Det er den slags humor, som kvinder møder konstant. Når man får sat vide, at sexchikane på jobbet skal betragtes som et personalegode. Hvor et klap i en kvindes røv på en bar, er noget, hun skal være glad for, fordi det betyder, hun er lækker. (1. Har hun bedt om din mening? 2. Har hun bedt om at du udtrykker den med hænderne på hendes krop?) Det er samme mekanisme, der ligger bag velmenende forældres trøst til piger, der må tåle slag, riv, niv og drillerier fra drenge i skolen, fordi ’han kan nok godt lide dig’.

En dreng er ikke født til at opføre sig på en bestemt måde, fordi han er en mand

For nylig viste et omfattende studie af tusindvis af mandlige og kvindelige hjerner noget opsigtsvækkende: Der er ikke nogle nævneværdige biologiske forskelle på mænds og kvinders hjerner. Det er et studie, der sætter en tyk streg under, hvor stor en rolle vores omgivelser spiller i den måde, vi definerer køn – og dermed også os selv - på.

En dreng er ikke født til at opføre sig på en bestemt måde, fordi han er en mand. Det samme gælder for kvinder. Det gør skævhederne mellem mænd og kvinder så meget mere uretfærdige. For det er skævheder, der er opstået på baggrund af noget, vi har skabt.

Men det er også godt nyt, for det betyder, at vi KAN gøre noget. Vi kan gøre noget for at mennesker er frie. Og det har altid været vores mål som socialdemokrater, at gøre mennesker frie til at udleve sit eget potentiale. Uden at skulle blive bremset af sin sociale stand, sin hudfarve, religion, alder og ... køn.

Problemerne skal ikke kun løses med overenskomster og politiske tiltag. De skal også løses af dig og mig. Vi skal holde op med at gøre mænd og kvinder til objekter, vi skal tale ordentligt, vi skal droppe vores  antagelser om mennesker på baggrund af deres køn. Kampen for, at mænd og kvinder har lige muligheder er langt fra ovre. Vi skal til stadighed kæmpe mod monsteret – og for det frie menneske.

 
Jeanette Ellen Bauer er uddannet kontorassistent og cand. comm. Hun er tidligere regionspolitiker for S og arbejder som chefkonsulent i en fagforening.
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet