Annonce

Regeringskrise: Valg, valg ikke

Hvad der lignede en ordinær fyring af en minister, udviklede sig til at blive et af de største dramaer i nyere dansk politisk historie.
Det har været nogle af de mest usædvanlige dage i nyere dansk politisk historie. De konservative meddelte efter et samråd tirsdag, at de ikke længere har tillid til fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Normal praksis er at ministeren trækker sig fra sin post, når der ikke længere er tillid til vedkommende, og at vedkommende så bliver skiftet ud med en ny. Den praksis valgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at udfordre.

For han kunne med grundloven i hånden, så kan i minister godt blive på sin post så længe folketinget ikke har udtalt mistillid. Altså før der er vedtaget noget i folketingssalen.

Lars Løkke opdatering

Møder, møder, møder
Lars Løkke Rasmussen stod med en situation, hvor han enten kunne vælge at bede fødevareministeren om selv, at trække sig eller udskrive et folketingsvalg, på et bagtæppe af kaos. Begge dele ingen optimale situationer for Løkke, som derved enten ville fortsætte som statsminister på støttepartiernes nåde eller risikere at tabe regeringsmagten til de røde.

I stedet indkaldte Løkke i to omgange lederne af de blå partier til et møde for at udrede situationen, og ved at undgå at forholde sig direkte til Eva Kjer Hansens person, så besluttede de, at indlede en møderække om en tillægspakke til landbrugspakken med ham for bordenden, i stedet for Eva Kjer Hansen.

Den møderække skal ifølge Lars Løkke Rasmussen også bruges som en art parterapi mellem de blå partier, hvor man genskaber tilliden mellem partierne, folketingsmedlemmerne og ministrene i ”den blå familie”.

Så konklusionen bliver indtil videre, at fødevareministeren bliver, da folketinget først i næste uge vil stemme om en mistillidsdagsorden.

Køber sig igen tid
Lars Løkke Rasmussen har på den måde formået at købe sig selv mere tid, som han nu kan bruge på at bearbejde og få de konservative til at besinde sig og ændre deres beslutning om at ønske Eva Kjer Hansens afgang.

De konservative fastholder onsdag aften at de fortsat ikke har tillid til Eva Kjer Hansen, men omvendt er der heller ingen fra partiet der vil uddybe hvad det rent konkret betyder og skal have af konsekvenser.

Det er næsten umuligt ikke at trække paralleller til Venstres hovedbestyrelsesmøde i 2014, hvor han også dengang brugte procedure og lange møder på at presse dengang Kristian Jensen til at opgive sit formandsopgør.

Pres på Pape
Selv om der først og fremmest vil være et eksternt pres på Pape for at besinde sig, kan den øvrige blå blok også lukrere på en eventuel indre splittelse hos de konservative. Det første målinger af baglandet viser dog nærmest entydig opbakning fra baglandet til K-ledelsen.

Andre - som eksempelvis tidligere folketingsmedlem og nuværende borgmester Knud Kristensen fra Vesthimmerland-  har endnu ikke helt købt partiets genvundne interesse for miljøet. Borgmesteren tog med sin byrådsgruppe til Christiansborg for at intervenere.

Det samme gør sig gældende for erhvervs- og landbrugsorganisationerne, som partiet normalt lytter til og som har været ganske tilfredse med både landsbrugspakke og miljøministeren. De konservatives allierede har i denne sag været en samlet rød blok og landets miljøorganisationer.

Det må siges at være uvant situation for partiet, når socialdemokrater, folkesocialister og radikale med store iver udsender støtte og opbakning på de sociale medier til den konservative kurs.

Spiller bolden tilbage
Ingen havde på forhånd kunne forudse, at en ministerfyring kunne ende så dramatisk. Det er taktisk klogt af Lars Løkke Rasmussen ved ikke at gøre noget aktivt selv, på den måde at spille bolden eller initiativretten tilbage til de konservative.

Hvis de vælger, at trække støtten til Eva Kjer Hansen, så vil de øvrige blå partier anklage dem for at have smadret blå blok og risikeret at rød blok kommer til, for noget som i øvrigt i Venstres optik er et teknisk spørgsmål om nogle tal, snarere end noget politisk.

Men de konservative er også presset, hvis de ikke gør alvor af deres trusler. For hvem på Christiansborg vil tage Søren Pape Poulsen og partiet alvorligt, hvis partiet kan udtrykke mistillid til en minister, uden at det har nogen som helst former for konsekvenser for vedkommende?

Valg nu
Hvad sker der, når en ustoppelig kraft møder et uflytteligt objekt, spørger Jokeren Batman i The Dark Knight. Uden at skulle gøre mig klog på hvem der i så fald er hvem, så er det vist hævet over enhver tvivl, at hvis Pape fastholder, at Eva Kjer Hansen skal gå og Lars Løkke Rasmussen fastholder at hun skal blive, så ender det med en kollision og det kan ende med et folketingsvalg, som ingen af partierne rigtigt ønsker.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet