Annonce

DF skuffer enten vælgerne eller de blå partier

I løbet af de kommende måneder står Dansk Folkeparti over for en række sager, hvor partiet enten skal skuffe sine vælgere eller bryde med de blå partier. Netavisen Pio har samlet et overblik.
Der hænger mørke skyer over Dansk Folkeparti. Thulesen-Dahl kan se frem til et særdeles vanskeligt forår og efterår. Indtil nu har partiet haft held til at sparke flere af de vanskelige spørgsmål til hjørne, snart vil det ikke længere være en mulighed. Partiet står derfor over for et valg mellem enten at blive beskyldt for at løbe fra sine løfter, eller bryde med de øvrige partier i blå blok.

Netavisen Pio har samlet de fem sager, der i øjeblikket må give alvorlige panderynker hos de ledende politikere i Dansk Folkeparti.

Minusvækst i kommunerne
Dansk Folkeparti lovede i december, at alle pengene fra regeringens såkaldte ’omprioriteringsbidrag’ skal sendes tilbage til kommunerne. Dermed skal kommunerne samlet set have lige så mange penge til rådighed i årene fremover, som de har i dag. Men det ønske n praksis er tilsyneladende ikke handlet af med de øvrige partier i blå blok, som allerede er ved at dele pengene ud til skattelettelser. Det skal formentlig forhandles til efteråret.

Nedskæringer på pensionisternes boligydelse
Under stor tumult blev nedskæringerne på pensionisternes boligydelse alligevel ikke en del af finanslovsaftalen. Men nedskæringerne blev ikke aflyst – de blev blot udsat til foråret. Her er det forsat planen, at der skal skæres 80 millioner kroner i år, stigende til knap en halv milliard kroner i 2020. Det kan ifølge Ældre Sagen betyde, at pensionister mister over 16.000 kroner om året. De Konservative og Liberal Alliance ønsker pengene brugt til nye skattelettelser.

Færre penge til kontanthjælpsmodtagerne
Dansk Folkeparti lovede i valgkampen, at det skulle været slut med nedskæringer rettet mod de økonomisk svageste borgere, som dem der er på kontanthjælp. Alligevel støttede Thulesen-Dahl det loft over kontanthjælpen, som de øvrige blå partier vil indfører. Og det på trods af, at loftet rammer grupper som handicappede og enlige forsørgere meget hårdt. Også langt mere end det ’gamle’ kontanthjælpsloft, der var i kraft under VK-regeringen. Den endelig afstemning finder sted i midten af marts.

Udhuling af topskatten
Dansk Folkeparti har garanteret, at topskatten ikke bliver sat ned. Men det synspunkt står de ret alene med i den blå blok. De tre øvrige partier lægger op til at bruge milliarder af kroner på at sænke skatten for de rigeste danskere, når der til efteråret skal forhandles om en skattereform. Liberal Alliances formand Anders Samuelsen har endda gjort det til et kardinalpunkt for regeringens overlevelse (om end han har udskudt deadline et par gange).

Parallelaftale om Europol
Dansk Folkeparti garanterede op til folkeafstemningen om retsforbeholdet i december, at Danmark efter et nej kunne ”vedblive at være medlem af Europol på lige så gode betingelser som i dag”. Dansk Folkeparti har nu ét år til at levere på det løfte, ellers ryger Danmark ud af Europol. I så fald risikerer Dansk Folkeparti ikke blot at blive beskyldt for at have ført befolkningen bag lyset op til folkeafstemningen, men også at blive gjort hovedansvarlig for, at dansk politi svækkes i kampen mod den grænseoverskridende kriminalitet.

De mange sager og de mørke skyer kommer til at tvinge Dansk Folkeparti ud af busken. Den kommende tid kommer til at kræve klare svar fra partiet side: Hvem bliver skuffet – vælgerne eller de øvrige partier i blå blok?


Flere artikler om emnet