Nederlag for Uber: Lukkes ned i Sverige

Pirattaxa-konceptet Uber må lukke ned for Uberpop, som de svenske domstole gentagne gange har dømt for ulovligt taxikørsel.
Pirattaxa-konceptet Uber lukker ned i Sverige. Det står klart efter en række domme ved de svenske domstole, hvor en række personer er blevet dømt for pirat-taxikørsel. Ifølge svenske medier vil Uber lukke ned om en uges tid.

Uber siger, at de er klar til at begynde igen, hvis den svenske taxalov ændres. Det skriver svenske dn.se.

Det drejer sig konkret om Ubers tjeneste Uberpop. Uberpop er Ubers ”almindelige taxaservice”, og det er også den service som der lige nu kører en række retssager om i Danmark. Der forventes at falde dom i den danske sag 17. juni.

Uber har været på det svenske marked siden 2014. Ubers landechef i Sverige, Alok Alström, bekræfter overfor DN at tjenesten lukkes ned. Formentlig allerede fra den 18. maj. Han siger dog også, at Uber er klar til at genoptage deres service.

”Vi har behov for et nyt regelsæt, hvor der tages hensyn til samkørsel,” siger han til avisen og gentager selskabets påstand om at der i virkeligheden er tale om en samkørselsordning.

Baggrunden for den svenske dom er, at svenske domstole i mere end en snes tilfælde har dømt Uberpop-chauffører for ulovlig taxikørsel og andre brud på den svenske taxalov.

Uber fortsatte trods domme
Der er blandt andet 30 domme som har slået fast, at der er tale om taxa-kørsel og ikke samkørsel. Også den svensk appeldomstol er kommer frem til samme resultat.

På trods af de mange domme er Uber fortsat med at rekruttere chauffører. Det Uber kalder partnere. ”Tjen gode penge,” skriver firmaet i sine annoncer for at skaffe chauffører. Og fortsætter: ”Desuden har du allerede alt det der behøves for at komme i gang”. Altså alt, bortset fra loven på deres side.

Uber oplyser til Dagens Nyheter, at de har haft omkring 5.000 chauffører og at tjenesten er blevet benyttet 100.000 gange de seneste tre måneder.

3F glæder sig over dommen
Dommen i Sverige får naturligvis ingen konsekvenser for Uber i Danmark, men alligevel glæder man sig i fagforbundet 3F over nyheden.

”Uber har overtrådt alle regler.  Når de svenske myndigheder så håndhæver love og regler, er Uber ikke længere interesseret. Jeg håber, at den form for uregulerede arbejdsforhold og sort kørsel hurtigst muligt stopper i Danmark også,” siger Jan Villadsen, der er formand for 3F’s transportgruppe til Fagbladet 3F.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce