Annonce

Skat på boliggevinster skal skabe job i udkanten

Tidligere overvismand opfordrer regeringen til at sætte ind mod den stigende ulighed. Samtidig skitserer nyt udspil, hvordan skat på arbejdsfri boliggevinster kan skabe job i yderområderne.
Torben M. Andersen hører til danske økonomers superliga. Den tidligere overvismand var blandt hovedtalerne ved det økonomiske topmøde, som statsministeren afholdt onsdag og torsdag på Marienborg.
Hér fik de fremmødte spidser fra erhvervsliv, organisationer og politik et uventet budskab: Kampen mod ulighed må i fokus i regeringens plan for dansk økonomi 2025.
Torben M. Andersen henviser til, at uligheden gennem mange år er steget i Danmark og andre vestlige lande: »Presset på lighed og velstand bliver ved, så langt vi kan se ud i fremtiden,« påpegede han i et interview med Mandag Morgen.
Den fhv. overvismand frygter, at vi om 10-20 år har et andet samfund med mindre sammenhængskraft og politisk stabilitet.
Udtalelserne er bemærkelsesværdige. Toneangivende danske økonomer har hidtil sat kikkerten for det blinde øje over for uligheden. Derimod har internationale organisationer som OECD og Valutafonden advaret imod, at de hastigt stigende indkomstforskelle er til skade for samfundet som helhed.
Skat på boligavance 
Tidligere på ugen kom så et konkret forslag til at mindske de sociale og geografiske skel. Det blev fremsat af tænketanken Cevea. En ny skat på boligavancer kan indbringe 7 mia. kroner om året. De skal investereres i en stor erhvervsudviklingsfond, der kan sparke liv i udkantsdanmark ved at støtte erhverv, velfærd og kultur.

Ifølge forslaget skal gevinster ved boligsalg beskattes på lige fod med aktiegevinster. Boligejeren får fradrag for udgifter til forbedringer af boligen. Beskatning af boliggevinster bruges blandt andet i Sverige.

Mindre skævt DK
Der kan stilles mange kritiske spørgsmål til udspillet. Ikke desto mindre er det et spændende forslag fra en ellers ideforladt opposition:

For det første træder det op imod en væsentlig årsag til den stigende ulighed. De store gevinster på boligsalg tilfalder især folk med høje indkomster, der har store ejerboliger omkring hovedstaden og andre storbyer. I store dele af provinsen er boligerne mindre værd i dag end før finanskrisen.
Samtidig er koblingen til flere job i yderområderne vigtig. Det har været politisk vanskeligt at gøre noget ved de store arbejdsfri gevinster på boligmarkedet, lige siden Socialdemokratiets Jens-Otto Krag i 1963 tabte folkeafstemningen om de såkaldte jordlove. Det lykkedes dengang for Venstre og Konservative at tegne billedet af statens sorte hånd, der tager den lille mands hus.
Med krydset mellem boligbeskatning og yderområder er omfordelingen krystalklar: Højindkomster i storbyer kommer til at betale – og gevinsten går til almindelige danskere i store dele af provinsen.
Vi får et mindre skævt Danmark.
Lars Olsen er uddannet cand.phil. i samfundsfag. Lars Olsen har siden 1984 arbejdet som journalist. I 2005 begyndte han at arbejde som forfatter på en stribe omtalte debatbøger, blandt andet om ulighed i uddannelse og om skævheder i magtforhold og folkestyre.kommentarer
Klummen er bragt i samarbejde med Fagbladet 3F.


Flere artikler om emnet