Annonce

Briterne sagde farvel til EU

Et flertal af de britiske vælgere valgte, trods advarsler om økonomisk usikkerhed, at stemme landet ud af EU. David Cameron tog konsekvensen og meddelte sin afgang.
Med alle valgstederne optalt står det klart, at Storbritannien efter 43 års medlemskab, er på vej ud af EU-samarbejdet.

51,9 procent af vælgerne valgte at se stort på advarslerne fra regering, fagforeninger, erhvervsorganisationer og alverdens eksperter og økonomer, om at den beslutning vil kaste landet ud i en særdeles usikker økonomisk fremtid.

Også spørgsmålet om fremtiden for en anden union, nemlig det Forenede Kongerige mellem blandt andet England, Skotland og Nordirland, er usikker. Skotterne og nordirerne valgte med store flertal at stemme for at blive i EU, og de politiske ledere fra henholdsvis det skotske nationalistparti og Sinn Fein i Nordirland, var hurtigt ude og ønske en folkeafstemning om henholdsvis selvstændighed og en union med Irland.

Det er formentlig den største og mest uoverskuelige politiske situation siden murens fald i 1989.

Exit Cameron
Hvordan og hvorledes det sådan i praksis skal foregå, bliver nu op til en ny britisk premierminister at forhandle sig frem til, for få timer efter at valgresultatet lå klart, valgte den konservative premierminister David Cameron at meddele sin afgang fra posten.

- Landet har valgt at gå i en ny retning, og det vil ikke være rigtigt for mig at være kaptajn på den nye rute. Det er ikke nogen nem beslutning, men jeg mener, at den er nødvendig, siger han på et pressemøde foran Downing Street 10.

David Cameron har stået i spidsen for remain-kampagnen og havde sat alt sin politiske kapital ind på at få briterne til at blive i samarbejdet, men det lykkedes ikke. Hans eget parti har været dybt splittet og lidt under halvdelen af parlamentsgruppen og en række af Camerons ministre anbefalede (og arbejdede meget hårdt) for at sikre en udmeldelse.

Hvem den næste premierminister bliver, står endnu langtfra klart, men det spekuleres i enten justitsminister Michael Gove, den tidligere London-borgmester Boris Johnson (der begge var på brexit-fløjen) eller indenrigsminister Theresa May, der har været på remain-siden, men med alle mulige forbehold, hvilket kan gøre hende spiselig for begge fløje.

Labour-vælgerne svigtede
EU-afstemningen var ikke kun et nederlag for David Cameron, men også for oppositionspartiet Labour, der i modsætning til de konservative havde meldt ud at de anbefalede at Storbritannien blev i EU. Den anbefaling så det ikke ud til at mange vælgere fulgte og det åbner nu op for en diskussion om partiformand Jeremy Corbyn er den rette til at lede partiet.

Særligt slemt ser det ud i Labour-højborgene i det nordlige England og i Wales, har partiet ikke formået at overbevise de traditionelle hvide arbejderklasse-vælgere om at det var en fordel at blive. Byer som Sunderland, Middlesbrough, Sheffield og Coventry, hvor Labour normalt rydder bordet til parlamentsvalgene, valgte alle at stemme sig ud.

- Det er min fornemmelse, at det budskab der er blevet sendt tilbage i det her, er at mange lokalsamfund er trætte af nedskæringer, trætte af økonomisk afkobling og føler sig meget sure over den måde de fattigste områder i landet er blevet svigtet og marginaliseret af skiftende regeringer, sagde Jeremy Corbyn efter resultatet lå klart.

- Min pointe igennem hele denne kampagne har været, at vi må have et alternativ til austerity (sparepolitik, red.) og vi må have flere ressourcer ind i de områder der har set store forandringer, sagde han.

Blair angriber Corbyn
Jeremy Corbyns egen indsats i kampagnen bliver også heftig kritiseret og enkelte partimedlemmer har allerede nu været ude og kræve at partiformanden drager samme konsekvens som David Cameron og forlader posten.

Britiske medier fortæller, at medlemmer af parlamentsgruppen vil stille et mistillidsvotum og at der kan blive stemt om det allerede mandag.

En af Jeremy Corbyns forgængere, Tony Blair, udtrykte ikke ligefrem opbakning til den nuværende partileder. Han mener, at Corbyn ikke har været god nok til at forklare, at afstemningen ikke handlede om at straffe den konservative regerings nedskæringspolitik.

- Lad mig være helt ærlig, jeg mener ledelsen af Labour var temmelig lunken i sin støtte til ’remain’, sagde Blair til tv-stationen Sky og fortsatte.

– Jeg mener ikke, at vi var organiserede og vi mobiliserede ikke vores tilhængere til at forstå, at dette ikke var en proteststemme imod regeringen eller imod establishmentet. Det var en beslutning, og en beslutning der vil have enorme konsekvenser.”

Tony Blair langede desuden ud efter Corbyns udtalelser om at ‘skiftende regeringer’ ikke havde investeret nok i fattige områder. Han ville dog ikke gå så langt som at kræve formandens afgang.

Mandelson kræver Corbyns afgang
En af dem der til gengæld gerne vil af med formanden, er Blair-veteranen, Lord Peter Mandelson, der mener at afstemningen viser, at partiet ikke er klar til at tage et valg i efteråret med Corbyn i spidsen.

- Jeg mener, at efter denne folkeafstemning står klart for mange i det her parti at Jermey ikke kan klare det, sagde den tidligere minister og EU-kommissær til britisk radio.

– Det er ikke et spørgsmål om det han tror på eller hans værdier, som er stærke. Ej heller handler det om hans oprigtighed eller vilje til at gøre arbejdet. Spørgsmålet er om han har evnen eller ej.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet