Annonce

Når en enkelt mand kan ændre verden!

Anmeldelse: Urmageren er en medrivende film om en tysk håndværker, der var 13 minutter fra at lykkedes med sit attentat mod Hitler. Men det er også en fortælling om, hvor lidt der skal til for at ændre verdens gang og hvor stort et ansvar der påhviler os alle.
Mange har sikkert spenderet den regnfulde danske sommer i selskab med et par Jussi Adler Olsen-krimiromaner eller måske et par sæsoner af en amerikansk tv-serie på Netflix. Det er god underholdning, men nu tiden inde til at forlade de trygge omgivelser og kravle ned i den lokale biograf.

Den tyske instruktør Oliver Hirschbiegel har nemlig begået et medrivende, lærerigt og fremragende værk af en must-see film; Urmageren. Hirschbiegel stod også bag den tyske megasucces ’Der Untergang’ fra 2005.

Den simple mand fra Udkantstyskland
Filmen, der bygger på virkelige hændelser, omhandler en landsbyhåndværker, romantiker og modstandsmand ved navn Johann Georg Elser. En ordinær og nærmest simpel mand, der med sine stærke principper var blot 13 minutter fra at ændre historiens gang. Elsers dåd bestod i gennemførelse af et spektakulært og meget opsigtsvækkende attentatforsøg på Hitler i München i 1939.

Filmen udspiller sig i hyggelige omgivelser, i hvad man bedst kunne betegne som Udkantstyskland. Her følger man den unge mand Elser, der flirter med de unge tyske damer, spiller musik ved skovsøen og udviser sin unikke fingerfærdigheder, der kommer i brug som både urmager og snedker. Startscenerne foregår i naturskøn idyl, der kunne være taget ud af den stolte romantiske tradition i Tyskland. De tyske romantikere som Goethe ville have nikket bekræftende overfor disse omgivelser.

En romantiker vågner: Uden frihed dør alt
Men faren lurer, som altid i kulissen. Romantikkens lethed afløses af bekymring og mørke. Pludselig bliver Elser hjemkaldt til sin fødeby Königsbronn mellem München og Stuttgart, hvor moderen har brug for sønnens hjælp overfor en stadig mere alkoholiseret far. I hjembyen bliver han vidne til jagt på kommunister og mishandling af jøder, som han er vokset op sammen med. Han ser hvordan samfundet ændrer sig og hvordan nazisterne forandrer den verden, som han kender. Vækkelsen begynder.

Elser
Johan Georg Elser (4. januar 1903 i Hermaringen, Württemberg – 9. april 1945 i Dachau)

Selv nyfunden kærlighed til en gift kvinde kan ikke distrahere Elsers voksende frustrationer over forholdene i Tyskland og udsigten til mere krig. Den ellers ganske upolitiske Elser udvikler således sin egen frihedsorienterede lommefilosofi: ”Wenn der mensch nicht frei ist, dann stirbt alles” – hvis mennesket ikke er frit, så dør alting.

13 minutter fra at ændre verden
Herfra er det ingen vej tilbage. Filmen skifter tempo. Romantikeren forandres til en bevidst samfundsborger, der er drevet af mantraet om at ’nogen må gøre noget’. Og Elser - der bortset fra sine elskovseskapader og omgang med en gruppe af lokale kommunister er en enspænder - gør det selv.

Man følger forberedelser til det velplanlagte attentat i bedste Olsen-Banden. Elser skaffer dynamit i stenbruddet, stjæler tændsatser på våbenfabrikken, tjener penge til rekognoscering i München og bygger det ur, der skal fungere som tidsindstillet bombe. I biograf-mørket tænker man ’Skide godt gået, Elser!’. Den unge tysker fortsætter ihærdigt med placering af bomben, der skal ramme Münchens store ølhal, Bürgerbräukeller, hvor Hitler årligt afholder en stor patriotisk hyldesttale.

Små mennesker kan også ændre verden
Elser bliver i fangenskab tortureret af Gestapo, der nægter at tro på, at han kan have udført attentatet solo. De efterspørger medsammensvorne og politiske motiver til angrebet. Elser nægter, og i Gestapos metoder møder man en forundring og fortvivlelse over den lille mand, der alene skulle have gjort det utænkelige, have rejst sig mod deres guddommeliggjorte leder og gennemført et så velplanlagt angreb.

Som en anden Frodo-figur fra Ringenes Herrer fremstiller filmen Elser som den mest utænkelig modstandsmand, der trodser sig egen undseelighed og er blot minutter fra at sætte sig præg på verdenshistorien. I Tolkiens univers lyder det: “Even the smallest person can change the course of the future”. Og sådan bliver det lige ved og næsten i den fængslende film ’Urmageren’.

’Urmageren’ sætter ved Elser’s stille liv og fascinerende gerning tanker i gang hos biografgængerne. Man bliver dels ramt af anerkendelsen af hvor lidt der nogle gange skal til for at ændre verden kurs, og dels af forståelsen for hvor vigtigt det er at tage ansvaret på sig.

Det er tynget, eftertænksom og en smule mere ansvarsbevidst at man forlader salen efter at have set ’Urmageren’.

Urmageren får 4 ud af 5 stjerner. 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet