Lad os endelig få mere X-Factor!

Kommentar: Dansk Folkeparti vil have X-Factor fjernet fra Danmarks Radios sendeflade. Men programmer som X-Factor har stor værdi for fællesskabet, og det er vigtigt at bevare de ting, danskerne kan samles om.
Foto: Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen deltager i X-Factor på DR1. dr.dk

Dansk Folkeparti har kastet sig ud i en klassisk borgerlig dannelseskamp. Danmarks Radio skal ikke levere underholdning til masserne, men holde sig til den formidling og oplysning, der ikke kan ske på markedsvilkår. Særligt er underholdningsprogrammet X-Factor faldet det påståede lillemandsparti for brystet, og de har direkte stillet krav om, at DR ikke må sende programmet.

Hvis man for et øjeblik lægger det umiddelbart problematiske i, at Dansk Folkeparti vil detailregulere et tv-medies programflade til side, så gemmer diskussionen på en større kulturdebat. For hvad er egentlig formålet med kulturen? Det er unægtelig en del af den kulturpolitiske public service-opgave for Danmarks Radio at sikre et bredt udbud af kulturtilbud, som kan oplyse og danne befolkningen. At man har nicheprogrammer om skønlitteratur og videnskab på P1 eller dokumentarerne på DR K, som ikke ville være frit tilgængelige for enhver, hvis det skulle fungere på markedsvilkår.

Dansk Folkeparti opererer med en vision om DR som en tankpasser, der uden at blinke skal fylde på med programmer, som folk ikke gider at se. En slags genoplivning af Oplysningstiden, hvor Dansk Folkeparti ser det som DRs rolle at uddanne de åbenbart uvidende masser.

Vi skal have noget at være fælles om
Det er bare ikke det eneste, endsige det vigtigste formål for Danmarks Radio og for det offentlige at være residualudbyder af kultur for de få. Kulturens formål er at samle mennesker. At skabe fælles referencerammer, der gør, at mennesker har noget at snakke om i kantinerne rundt om i kongeriget. Det bærer en værdi, at vi følger med i nogle af de samme ting. At en sang bliver en landeplage, og vi synger og danser til den sammen. Det bærer en værdi, at vi ser de samme film i biografen og snakker om dem. Og det har en værdi, at vi alle sammen ser X-Factor fredag aften og lever os ind i det. Eller at vi alle sammen følger med i, hvem der er morderen i Forbrydelsen.

Særligt i en tid, hvor kanaludbuddet er større end nogensinde, og streamingtjenester som Netflix og HBO giver hidtil usete muligheder for, at den enkelte kan skræddersy sit medieforbrug efter egne ønsker, har det en værdi, at vi passer på den kultur, der kan samle os som nation og som mennesker. For når vores medieforbrug bliver mere og mere individuelt som led i den naturlige, teknologiske udvikling, bliver der mindre og mindre af det, vi er fælles om. Det bliver sværere og sværere at have et fælles referencepunkt for samtaler og interaktionen mellem mennesker.

Danmarks Radio er en af de vigtigste eksponenter for samlende kulturtilbud. For selvom det er et spørgsmål om smag og behag, om X-Factor på Danmarks Radio er bedre end Game of Thrones på HBO, så er der ganske enkelt en større chance for, at et kulturtilbud rammer bredt og samler befolkningen, når det bliver vist på DR1 en fredag eller søndag aften, end hvis det gemmer sig på en streamingtjeneste, som kun en meget lille del af befolkningen bruger.

Formålet med kultur er samtaler
Det har en stor kulturel værdi, at Danmarks Radio producerer kulturtilbud, som kan samle danskerne. Fordi en nation kun er så stærk som de fællesskaber, der er mellem menneskerne i landet. Og de bånd bliver lettere at knyttes, når der er noget at snakke om.

Det vigtigste formål med kulturen er de samtaler mellem mennesker, kulturen skaber.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og debattør.


Kommentarer fra Facebook