Regeringens skattelettelser er ufinansierede

Regeringen lægger op til at bruge større milliardbeløb på skattelettelser. Men en stor del af skattelettelserne er overhovedet ikke finansierede men skal i stedet betales med lån fra 2020 til 2025.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har været ude med en dejlig stor pose penge til blandt andre boligejere og folk med de højeste indtægter. Blandt andet kan folk, der tjener en million kroner om året, se frem til en skattelettelse på 25.600 kroner om året. Samtidig skal der gives 24 milliarder kroner i skattelettelser til boligejerne.

Selvom regeringen foreslår at finde en del af pengene ved blandt andet at sænke rentefradraget, afskaffe den grønne check og skære i SU’en, så er det langt fra nok til at finde alle de penge, regeringen skal bruge på skattelettelser.

For at finansiere skattelettelserne har regeringen derfor valgt at gøre det, der ved første øjekast lyder som en teknikalitet. Regeringen skriver i den såkaldte ”Helhedsplan”, at de vil udskyde det tidspunkt, hvor den strukturelle offentlige saldo skal være i balance fra 2020 til 2025.

I dag giver de offentlige finanser underskud. Det har skiftende regeringer ønsket at gøre op med, fordi det i længden er uholdbart, at vi som fællesskab bruger flere penge, end vi har. Når skiftende regeringer igennem de seneste år har indført – hårde – reformer, har det blandt andet været fordi, man ville sikre, at de offentlige finanser skulle stoppe med at give i underskud. Som det er i dag, vil den strukturelle offentlige saldo gå i 0 i 2020. Altså at fra 2020 skal det være slut med offentligt strukturelt underskud.

Det vil regeringen nu udskyde til 2025, så det offentlige altså skal køre med underskud i yderligere 5 år for at finansiere regeringens skattelettelser.

Det betyder, at staten skal ud at låne penge for at betale for skattelettelser til de rigeste. Penge det bliver op til kommende generationer at betale tilbage. Så når du hører regeringen glæde sig over, at der bliver givet skattelettelser – så husk, hvem der betaler: Vores børn.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og debattør.


Kommentarer fra Facebook