Annonce

SU-nedskæringer rammer også studerende med handicap

Stik modsat Claus Hjorts løfter på sidste uges pressemøde, så bliver også studerende med handicap omfattet af regeringens planlagte SU-nedskæringer. Det kommer blot få måneder efter, at arbejdsløse med handicap blev omfattet af store nedskæringer.
For anden gang inden for et halvt år lægger regeringen op til at skære i støtten til folk med handicap. Det sker på trods af, at finansminister Claus Hjort Frederiksen ved sidste uges præsentation af regeringens 2025-plan ellers lovede, at studerende med handicap ikke vil blive ramt af de planlagte SU-nedskæringer.

Men i dag kan Jyllands-Posten fortælle, at studerende med handicap, præcis som alle andre studerende, mister 1.188 kroner af deres månedlige SU-stipendium. Det er penge, de studerende fremover må låne sig frem til, hvis de vil opretholde samme levestandard som i dag.

Socialdemokraterne tager afstand fra regeringens planer: ”Det er fuldstændig urimeligt, at regeringen lægger op til at skære i SU’en for at finansiere skattelettelser og alt muligt andet. Dette kommer til at ramme socialt skævt, og risikoen er, at de berørte enten bliver forsinkede på deres studier, eller at de dropper ud”, lyder det fra partiets uddannelsesordfører, Mette Reismann.

Ingen kompensation til handicappede
Studerende med handicap modtager ud over den almindelige SU også et særligt tillægsbeløb. Ved tidligere SU-reformer, hvor der er blevet skåret på SU’en, er studerende med handicap blevet kompenseret gennem en stigning i det særlige tillægsbeløb, så de samlet set er blevet friholdt for nedskæringerne.

Sådan er det imidlertid ikke denne gang. Her fastholdes fribeløbet på samme niveau som hidtil, og dermed slår nedskæringerne altså fulgt igennem også overfor personer med handicap.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs forklarer over for Jyllands-Posten, at Claus Hjorts udtalelse må bero på en ”misforståelse”. Ifølge Tørnæs har Hjort formentlig henvist til, at tillægsbeløbet ikke blev skåret ned.

På sidste uges pressemøde nævnte Claus Hjort imidlertid ikke noget om, at det kun var tillægsbeløbet, der ikke blev berørt af nedskæringerne, men gav indtryk af, at der samlet set ikke skete nedskæringer over for studerende med handicap.

Kontanthjælpsloft ramte handicappede hårdt
Det er ikke første gang, at Løkke-regeringen får kritik for at skære i støtten til folk med handicap. For et halvt år siden modtog regeringen skarp kritik fra handicaporganisationer, fordi den besluttede at lade hovedparten af arbejdsløse med handicap være omfattet af kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen.

Under en høring på Christiansborg i februar fremhævede formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, handicappede i dag er overrepræsenteret blandt arbejdsløse, og står bagerst i køen til at komme i arbejde. Ifølge Olesen svarer to ud af tre danske virksomheder, at de ikke kan forestille sig at have handicappede ansat. ”Så hvor er de job, vi skal have?”, spurgte han de forsamlede.

Han frygtede, at kontanthjælpsloftet vil betyde, at flere handicappede bliver hjemløse, da mange handicappede i dag har relativt høje udgifter til husleje. Da mange handicappede på kontanthjælp er gift med andre handicappede på kontanthjælp, kan 225-timers reglen desuden betyde, at den ene ægtefælle helt mister retten til kontanthjælp.

Nu kan studerende altså føje sig til de arbejdsløse på listen over grupper med handicap, som regeringen har skåret ned på.


Flere artikler om emnet