Med Tulle på Dammeren

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl var blandt venner, da han gæstede Damhuskroen for at give en status på det politiske arbejde, et år efter folketingsvalget.
Damhuskroen er for mange mest kendt som Monrad og Rislunds domæne. Gennem næsten 20 år var de to komikere fast på programmet, år efter år. Og ellers er Damhuskroen mest berygtet som tilholdssted for hovedstadsområdets mest desperate, midaldrende singler.

Men denne sommeraften lagde stedet lokaler til et møde med Kristian Thulesen Dahl. Det er Dansk Folkepartis sekretariat, der har arrangereret mødet og det er også partiets organisationssekretær Steen Thomsen, der byder os velkommen. ”Der er indmeldelsesblanketter nede bagved,” fortæller han, men jeg har på fornemmelsen, at de fleste allerede har udfyldt en.

Det koster i øvrigt kun 150 kroner og så bliver man invitereret med til grisefest, lokker han os med. Det lyder både billigt og hyggeligt.

DF rykker på Vestegnen 
Rødovre, som Damhuskroen ligger lige i udkanten af, er en af de københavnske vestegnskommuner, hvor Dansk Folkeparti virkelige har fået godt fat i vælgerne. Partiet fik 22 procent af stemmerne ved folketingsvalget og blev det næststørste efter Socialdemokratiet. Og ved valget til Europa-Parlamentsvalget stemte næsten hver tredje på Dansk Folkeparti.

Området her er ellers meget langt fra det oversete Udkantsdanmark, som normalt forklarer Dansk Folkepartis succes. Her et stenkast fra Frederiksberg, er ledigheden kun et lille stykke over landsgennemsnittet og boligpriserne ligger i den højere ende af skalaen. En villa i nærheden af Damhuskroen, med udsigt over Damhussøen kan lige nu erhverves for den nette sum af seks millioner kroner.

Lige over på den anden side af Roskildevejen ligger Hvidovre, som er en af de kommuner, hvor Dansk Folkeparti ved næste kommunalvalg godt kunne være i spil til en borgmesterpost. Det er de dog langt fra i Rødovre. Her får Socialdemokratiet fortsat omkring 50 procent af stemmerne, når der er kommunalvalg.

Men det er også en kommune med en stor integrationsudfordring. 14 procent af Rødovres indbyggere er indvandrere og næsten hver femte af kommunens grundskoleelever har ikke-vestlig baggrund. Indvandrere er der dog ingen af i aften.

Kristian Thulesen Dahl
Kristian Thulesen Dahl indtager Damhuskroen.

Flæskestegen trak ud
Kristian Thulesen Dahl er forsinket cirka 10 minutter. Ikke fordi han sidder i vigtige møder på Christiansborg – som ellers normalt er politikernes undskyldning for at komme for sent – men fordi han har siddet til møde med partiforeningsformændene ”fra området”. Eller møder og møder, de har spist flæskesteg sammen, indvier han os i.

Hver sin smag, men når man spiser flæskesteg, sovs og kartofler i 25 graders varme, så kan man enten virkelig godt lide det eller også er det et offer man må bringe i partiets tjeneste.

Faktisk er Thulesen Dahl så glad for flæskesteg, indvier han os i, at han spiser det tre gange om uge. Flæskesteg - eller grisesteg som Thulesen Dahl kalder det, så de lidt mere tungnemme af os i salen, også er i stand til at opfange, at der er tale om kød fra det der dyr, som muslimerne ikke spiser. Så er det ligesom på plads.

Tre kvarter om udlændinge
Men ikke mere snak om flæskesteg. Der er mere end 200 mennesker samlet i salen, mange flere end arrangørerne havde regnet med, for der bliver båret ekstra stole ind, så alle kan få sig en siddeplads i varmen. Der er en overvægt af ældre mennesker, men enkelte under 40 er her også. På den måde ligner de prototypen på alle mine fordomme om partiets vælgere.

Kristian Thulesen Dahl går lige på og hårdt med udlændingepolitikken. Alt på Christiansborg har på en eller anden måde med flygtninge- og indvandrerpolitikken at gøre. ”De trækker penge væk fra det velfærdssamfund, vi gerne vil udvikle,” forklarer han os.

Og i løbet af de næste 45 minutter, får forsamlingen en tour de force igennem samtlige aspekter af udlændingepolitikken. Fra DF’s konkrete håndtering af flygtningestrømmen, over Dublin-konventionens sammenbrud, grænsekontrol, til den syriske mand fra Ribe med de 17 børn og de tre koner, børnecheck til både flygtninge og til EU-borgere, betaling for familiesammenføring, dokumentaren om moskerne bag sløret, terror og parallelsamfund, imam-forhandlinger, udgifterne til integration og trepartsaftalen. Det hele foregår naturligvis uden manuskript.

Undervejs bliver Thulesen Dahls talestrøm kun han afbrudt af enten højlydte klapsalver eller folk, der højlydt istemmer deres begejstring for det de hører. ”Det er helt rigtigt, Kristian,” lyder det eksempelvis fra tilhørerrækken, da Thulesen Dahl erklærer, at partiet vil have permanent grænsekontrol.

Og da han nævner historien om den syriske mand fra Ribe er der tilmed en af tilhørerne der rejser sig op, og viser den medbragte spiseseddel fra Ekstra Bladet med historien. Det er nærmest helt vækkelsesmøde-agtigt. På trods af at varmen i lokalet er høj, og at flertallet af de fremmødte ligner pensionister, så er der overraskende meget energi i lokalet.

Kristian Thulesen Dahl Steen Thomsen

Dansk Folkepartis organisationssekretær Steen Thomsen lokker med billige grisefester. 

Brexit og frygten for tyrkerne
I slutningen af det lige knap en time lange oplæg, bliver der også plads til at nævne to andre politiske emner. Det ene handler om briternes EU-afstemning, det såkaldte Brexit og så nævner han også kort efterårets skatteforhandlinger.

Ifølge Thulesen Dahl så er der gode perspektiver for Danmark, både hvis briterne stemmer for at blive og hvis de stemmer for at melde sig ud. Hvis det første er tilfældet bør Danmark se, om vi ikke kan få en tilsvarende aftale som briterne, så vi kan blive undtaget for reglerne om at sende børnepenge til Østeuropa – eller som minimum få lov til at differentiere den.

Og på den anden side, hvis briterne melder sig ud, så er det måske også en mulighed for Danmark at følge med, lyder hans analyse. Og så spiller han en ny retorisk trumf ud til forsamlingen: ”England ud og tyrkerne på vej ind. Det er ikke i Danmarks interesse. Og det er ikke særligt betryggende,” siger han. Der går nærmest et sug igennem forsamlingen, da ordet ’Tyrkiet’ bliver nævnt.

At Tyrkiet skulle være på vej ind i EU, er  naturligvis helt urealistisk, men i Thulesen Dahls optik, så er den aftale som tyrkerne har fået med EU i forbindelse med flygtningekrisen, bevis på at tyrkerne står lige foran et EU-medlemskab. Og det er der slet ingen der har lyst til.

Skatteforhandlinger og spørgsmål fra salen
Inden pausen bliver der også lige tid til at komme omkring efterårets skatteforhandlinger. Han gentager de samme pointer som også har været nævnt i pressen, nemlig at partiet er modstander af at sænke topskatten, fordi der ikke er råd, og bliver der alligevel et råderum, så skal pengene bruges til velfærd.

Folk omkring mig nikker. Det tager jeg som et tegn på, at de er enige.

Det er nu tid til spørgsmål. Den første spørger er bekymret for danske mælkeproducenters vilkår. ”Vi er i gang med at se på landbrugets rammevilkår, som blandt andet handler om hvor meget de må sprøjte deres marker” fortæller Thulesen Dahl ham, men landbruget må også selv blive bedre til at omlægge til økologisk produktion, for det er der flere penge i. ”Der er mange forbrugere, der gerne vil have en god følelse af at købe økologi”

En anden, et kommunalbestyrelsesmedlem fra Frederiksberg, vil gerne have svar på, hvad man dog skal sætte sig til at lære flygtninge i storbyerne, som de kan bruge i deres hjemlande. De har jo brug for at lære, at bygge huse og grave latriner, kan man forstå. Måske tror spørgeren, at alle flygtninge kommer fra steder, hvor man bor i lerhytter. Thulesen Dahl anerkender bekymringen og siger, at han synes flygtninge blandt andet skal lære at skaffe sig rent drikkevand.

Der er flere spørgsmål: En ældre pensionist vil gerne vide hvornår spærretiden på pensionisternes rabatkort, de såkaldte mimrekort, bliver ophævet i togene. En anden vil høre om ikke Thulesen Dahl mener, at den nye trepartsaftale om at virksomheder kan ansætte flygtninge til 49 kroner i timen er social dumping (det gør han, kan jeg afsløre) og en tredje vil gerne vide noget om Europol.

Alle får de et tilfredsstillende svar og da Thulesen Dahl siger tak for i aften, er det til en rungende klapsalve, som vil kunne gøre Monrad og Rislund helt misundelige. Denne sommeraften er det Kristian, der for en stund er kongen af Damhuskroen.

David Troels Garby er redaktør på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce