Tænketank undsiger Hjorts regnefinte

Claus Hjort er ude i et rent politisk ærinde når han hævder, at Socialdemokratiets 2025-oplæg skal leve op til skrappere krav end regeringens. Det fortæller direktør i AE-Rådet Lars Andersen til Netavisen Pio.
”Vi må godt, men I må ikke. Derfor har vi 5,3 milliarder kroner mere end jer”. Sådan lyder det fra Finansminister Claus Hjort Frederiksen, når han skal forsvare sine kontroversielle beregninger af Socialdemokratiets oplæg til 2025-forhanldinger, Stol på Danmark.

Socialdemokratiet har med oplægget forholdt sig til, hvordan det såkaldte økonomiske råderum på cirka 40 milliarder kroner skal anvendes i 2025. Dermed lægger Socialdemokratiet, i lighed med regeringen, op til at der skal være balance på de offentlige finanser i 2025. Derimod har Socialdemokratiet ikke forholdt sig til, hvordan pengene skal bruges i de enkelte år frem mod 2025.

Regeringen har selv underskud i 2020
Derfor har det også vakt stor kritik fra Socialdemokratiet, at Claus Hjort Frederiksen i sine beregninger har taget udgangspunkt i, at der skal være balance på de offentlige finanser i 2020, hvis Socialdemokratiets oplæg skal hænge sammen.

Dels fordi Socialdemokratiet, som nævnt, slet ikke har forholdt sig til, hvorvidt der skal være underskud i 2020. Og dels fordi regeringen i sin egen 2025-plan regner med et underskud på 5,3 milliarder kroner i år 2020. ”Det fremgår ikke af Finansministeriets beregninger, hvorfor Socialdemokratiets 2025-plan skal vurderes ud fra andre forudsætninger end regeringens”, skrev Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht tirsdag her på Netavisen Pio.

Onsdag svarede Claus Hjort Frederiksen så igen: Regeringen må godt have underskud i år 2020, fordi regeringen lægger op til at øge arbejdsudbuddet, blandt gennem højere pensionsalder, og derfor på lang sigt forbedre de offentlige finanser, skrev han på regeringen.dk. Men da Socialdemokratiet ikke gennemfører reformer der øger arbejdsudbuddet, må Socialdemokratiet ikke have underskud i 2020, mente Hjort!

Intet krav om balance i hverken 2020 eller 2025
Men det argument virker mest af alt som en dårlig undskyldning for at kunne kritisere Socialdemokratiets oplæg, fortæller direktør i AE-Rådet, Lars Andersen, til Netavisen Pio:

”Der er ikke noget økonomisk argument for, at der skal være balance på de offentlige finanser i 2020 eller for den sags skyld 2025. Vi har en budgetlov, som stiller krav om, hvor store underskud der må være de enkelte år. Men der er ikke noget krav om, at der skal være balance i nogen af årene. Så derfor er Claus Hjort Frederiksens argument rent politisk – det har ikke noget med økonomi at gøre”.

Heller ikke argumentet om, at regeringen med 2025-planen lægger op til at øge arbejdsudbuddet, giver ifølge Lars Andersen regeringen mere ret til at have underskud end Socialdemokratiet:

”Det har ikke noget at gøre med, om man øger arbejdsudbuddet. Det er rigtigt, at regeringen lægger op til at finde flere penge ved at øge arbejdsudbuddet. Men regeringen lægger jo så også op til at bruge flere penge, blandt andet ved at give skattelettelser”, forklarer det fra Lars Andersen.

Intet lovkrav om balance i 2025
Ifølge budgetloven må underskuddet på den strukturelle saldo maksimalt udgøre 0,5 procent af bruttonationalproduktet årligt. Men budgetloven stiller ikke krav om, at der skal være balance i hverken 2020 eller 2025. Heller ikke EU’s Finanspagt eller Vækst- og Stabilitetspagten stiller krav om, at der skal være balance i nogle af årene. Her er der kun fastsat regler for det maksimale underskud i de enkelte år.

Socialdemokratiet skriver i øvrigt i Stol på Danmark (side 30), at paritet vil overholde både budgetloven, Vækst- og Stabilitetsplanen og Finanspagten.

Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen kaldte i går Claus Hjort Frederiksen i samråd, så Claus Hjort kan redegøre nærmere for baggrunden for de beregninger, han har lagt frem.

 


Flere artikler om emnet

Annonce