Politiskolen 8: Halløj i Herning

Placeringen af den nye politiskole har gjort Venstrefolk rasende, borgmestrene føler sig snydt og millioner af skattekroner er spildt. Forløbet minder om en utrolig dårlig udgave af 80’er klassikeren ”Politiskolen”.
Der er sagt og skrevet meget om den nye politiskole i Vestdanmark. Valget af en nybygget skole i Herning, er noget alle inden for den sidste uge taler om og har en holdning til. Venstrefolk er rasende over forløbet. Borgmestrene føler sig snydt. Millioner af skattekroner er spildt. Og mest af alt minder forløbet om en utrolig dårlig udgave af filmene ”Politiskolen” fra 80’erne.

Tilbage står billedet af en regering, der formåede at gøre en vindersag til en stor konfliktsag. Jeg har selv fulgt processen – i hvert fald den officielle del – omkring den nye politiskole fra sidelinjen – lige fra vi traf beslutningen for et år siden som en del af politiforliget, og frem til nu hvor kaos og rod hersker. Ikke alene har den været et studie i, hvordan man ikke bør behandle kommuner og lave politik. Tilbage står også et indtryk af, at processen blot var et stort skuespil, der skulle dække over en politisk studehandel. Et indtryk, som Venstre-regeringen ikke gør det mindste for at tale ned eller ændre. Tværtimod.

Tilsidesætter demokratiske spilleregler
Jeg har intet imod Herning. Jeg har intet imod, at der endelig er truffet en beslutning om placering af den nye politiskole. Den beslutning skulle jo i sidste ende under alle omstændigheder træffes.

En beslutning, der også ville betyde, at en række borgmestre og kommuner ville blive skuffede. Men jeg har noget imod, at ministre trækker beslutninger i langdrag, at de er ligeglade med det kæmpe arbejde den enkelte kommune lægger i muligheden for at blive udpeget, at de ændrer spillereglerne undervejs for i sidste ende at tilsidesætte såvel faglige argumenter som normale demokratiske spilleregler. Og jeg har rigtig meget imod, at man holder andre mennesker for nar. Både i det civile liv – og i det politiske liv. Det er respektløst. Og det er udtryk for enevældig magtarrogance.

Baggrunden for at oprette en ny politiskole var at sikre hurtig uddannelse af flere politibetjente. De seneste år er presset på vores betjente blevet større. Ikke mindst med terrortruslen. Derfor skulle der findes eksisterende bygninger, som kunne huse en underafdeling til den eksisterende politiskole i Brøndby.

Ud over det større optag af politielever, var det afgørende der bedre kunne tiltrækkes studerende fra hele landet. At flytte til Brøndby kan i nogle tilfælde være en barriere for at starte på politiskolen, hvis man kommer fra Fyn eller Jylland.

I politiaftalen blev det desuden planlagt, at den nye skole skulle tjene som efteruddannelsescenter for arbejdende betjente. Rigspolitiet lagde i forhandlingerne vægt på, at skolen helst ikke måtte ligge længere væk end to timers udrykningskørsel fra hovedstaden, da der her er den største terrortrussel.

Kriterierne blev ændret
Flere medier har afdækket processen herfra; hvordan der blev sendt breve ud til alle kommuner i Vestdanmark, hvordan de bød ind på baggrund af de udmeldte ønsker fra Rigspolitiet, hvordan de troppede op i deputationer i retsudvalget, kontaktede politikere, udarbejdede flot materiale og projekttegninger. Og hvordan kriterierne til den nye politiskole flere gange blev ændret, trukket ud – og ændret igen.

Hvis der skulle laves en filmudgave – en Politiskolen 8 – over Venstre-regeringens ageren i denne sag, ville den floppe. Den ville blive anmeldt for at være alt for urealistisk. Og utroværdig. Så kluntet kan selv den mest fjollede karakter ikke bære sig ad.

Som forligspart har Socialdemokratiet ikke været ind over processen. Vi har spurgt til den 100 gange undervejs. Men der har ikke været meget åbenhed.

Lige så irriteret jeg er på Venstre over dette forløb, lige så uforstående står jeg over for det. Var det sådan Venstre-ministrene drømte om, at det ville blive, da de i sin tid besluttede at gå ind i politik?

Hvorfor ønsker man som minister ikke at inddrage det demokratiske bagland? Hvorfor gøre det hele så uigennemsigtigt som overhovedet muligt? Magt er en besynderlig størrelse. Ingen tvivl om, at magten også er svær. Men adfærden hos Venstre-ministrene synes oftere og oftere ulogisk. Ikke mindst i denne sag.

Trine Bramsen er retsordfører for Socialdemokratiet.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Folketingsmedlem, gruppenæstformand og ligestillingsordfører for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet

Annonce