Blev borgmester på grund af partihopperi: Nu skal det forbydes

V tager kommunalvalgskandidater i ed: I må ikke skifte parti under valgperioden. Men det er varm luft og i strid med loven, mener viceborgmester.
Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V), er træt af kommunalpolitikernes partihopperi under en valgperiode. Derfor har V-kandidater i Nordfyn kommune siden 2013 skullet skrive under på, at de vil forlade byrådet og overlade deres mandat til en anden V-kandidat, hvis de ønsker at forlade partiet.

Men den socialdemokratiske borgmesterkandidat kalder forslaget for ”varm luft”: ”Det er ren signalværdi, det vil jo være lovstridigt at tvinge nogen til at opgive deres mandat,” siger Kim Johansen (S), viceborgmester i Nordfyns kommune, til Netavisen Pio.

At Morten Andersen er borgmester i dag skyldes dog netop partihoppere. Han overtog borgmesterposten i 2009 fra den socialdemokratiske Jørgen Simonsen, blandt andet fordi to socialdemokrater valgte at forlade gruppen, hvorefter de pegede på Morten Andersen som ny borgmester.

En stemme på Venstre er en stemme hele vejen igennem
Der har været reelle problemer med partihoppere i Nordfyns kommune, hvor hele ni kandidater fra 2010-2013 forlod deres parti.

Vi blev nødt til at se på, om vi kunne sende et signal til borgerne om, at en stemme på Venstre er en stemme hele vejen igennem.

”Mange borgere stillede sig selv det spørgsmål, om stemmen på et parti nu også var stemmen på et parti hele vejen igennem. Vi blev nødt til at se på, om vi kunne sende et signal til borgerne om, at en stemme på Venstre er en stemme hele vejen igennem, siger borgmester Morten Andersen til TV 2.

Derfor har Venstre i flere kommuner, heriblandt Nordfyn, Holbæk og Halsnæs, besluttet at tilføje et punkt på partiets såkaldte kandidaterklæring, hvor den opstillede skriver under på at træde ud af byrådet, hvis kandidaten ønsker at skifte parti. Hermed vil vedkommendes mandat i stedet gå til en anden V-kandidat.

S: Systemet skal ændres
Kim Johansen er meget enig i, at det er et problem, når folk forlader det parti, som de er blevet valgt ind som repræsentanter for. ”For de er jo ikke kun blevet valgt ind på deres personlige stemmer, men også på partistemmer. Det vil sige, at almindelige vælgere, som har stemt på et parti, og ikke en kandidat, pludselig risikerer at lægge stemme til et andet parti.”

Partiet kan på ingen måde tvinge kandidaten til at afgive sin plads, da det er i strid med grundloven. Så tiltaget er ren varm luft.

Men Kim Johansen er meget uenig i Morten Andersens metode. Han mener snarere, at man burde lave systemet om, så de stemmer, der er gået til et enkelt parti, og ikke en kandidat, skal ”hænge ved” partiet.

”Problemet med Venstres metode er, at det ikke har hold i virkeligheden. For hvis en V-kandidat skulle komme i clinch med partiet, vil denne ikke have interesse i at lade sin plads gå til en anden venstre-kandidat,” vurderer Kim Johansen: ”Og partiet kan på ingen måde tvinge kandidaten til at afgive sin plads, da det er i strid med grundloven. Så tiltaget er ren varm luft.”

Vi forsøger at forberede dem på, at der formentligt vil opstå situationer, hvor de ikke er 100 procent enige med partiet.

I den socialdemokratiske gruppe på Nordfyn fokuserer man på at blive bedre til at forventningsafstemme med kandidaterne, inden de stiller op:

”Vi forsøger at forberede dem på, at der formentligt vil opstå situationer, hvor de ikke er 100 procent enige med partiet, men at det ikke nødvendigvis betyder, at man skal bryde med partiet eller gå sin egen vej,” lyder det fra Kim Johansen, som fortæller, at man blandt socialdemokraterne ikke har haft partihoppere i den indeværende periode.

 

 


Flere artikler om emnet

Annonce