Nordiske S-formænd i fælles opråb: Sammen om offensiv og retfærdig klimapolitik

Den nordiske arbejderbevægelse vil gå i spidsen for en offensiv klimapolitik for et retfærdigt, grønt samfund, lyder det fra S-ledere og fagforeningsfolk.
Foto: Flicker
Formændene for tre af de socialdemokratiske partier i norden.

Udtalelse i anledning af at den nordiske arbejderbevægelse, SAMAK, samles på Marienborg i København til et topmøde om klima og ulighed:

Det er alvor nu. Arktis smelter, skovbrande og oversvømmelser bliver mere almindelige, tørke og sult driver folk på flugt. Det sker i vores tid, mens netop vi har ansvar som enkeltmennesker og samfund.

Den nordiske arbejderbevægelse vil gå i spidsen for en offensiv klimapolitik for et retfærdigt, grønt samfund.

Skal vi komme i mål, kræves bred folkelig støtte i alle nordiske lande. Og politikken skal være retfærdig. Ingen anden vej er mulig. Det vil være fuldstændigt uacceptabelt, hvis det er dem med færrest penge som må betale mest for en grøn og tryg fremtid.

Det vil være fuldstændigt uacceptabelt, hvis det er dem med færrest penge som må betale mest for en grøn og tryg fremtid.

Vi vil bruge recepten i den nordiske model: Samarbejde mellem politikere, fagbevægelse og arbejdsgivere, nationalt og lokalt. Politikerne har det overordnede ansvar. Og fagbevægelsen er en vigtig medspiller, hvis virksomhederne skal lykkes med at reducere deres CO2-udslip og industriens og andre branchers slitage på miljøet.

Produktion og forbrug af energi skal blive grønnere. I alt dette ligger også store muligheder for teknologisk innovation, eksport og nye arbejdspladser.

Alle må regne med at blive påvirket, fra og med nu.

Det er nødvendigt at forandre, hvordan vi lever, bor og flytter os. Klima- og miljøudfordringerne er knyttet tæt sammen. På miljøområdet må vi sikre naturmangfoldigheden og hav- og vandmiljøet, vi må bremse plastforbruget og undgå madspild – plus meget andet. Vi må tænke nyt, hver og en af os.

Norden skal gå foran. Vi skal gøre alt som er muligt for at få gennemført de ambitiøse besluttede klimamål i både EU og FN.

Vi har styrken og viljen. Norden skal blive en grøn foregangsregion. Den nordiske arbejderbevægelse, både de socialdemokratiske partier og fagbevægelsen, vil sammen finde løsninger for en retfærdig klimapolitik

Underskrevet af:

Mette Frederiksen, partiformand, Socialdemokratiet

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation Danmark

Stefan Löfven, partileder, Socialdemokraterna Sverige

Karl-Petter Thorwaldsson, leder LO Sverige

Antti Rinne, partileder, Finlands Socialdemokratiska Parti

Jarkko Eloranta, leder, Finlands Fackförbunds Centralorganisation

Logi Einarsson, partileder, Samfylkingin Island

Jonas Gahr Støre, partileder, Arbeiderpartiet

Hans-Christian Gabrielsen, leder LO Norge

 


placeholder

Kommentarer

Måske den politiske fagbevægelse med ekstremistiske røde overbevisning, burde måske fokusere på den arbejdende befolkningsgruppe, og forholdene på arbejdsmarkedet!

Men den nuværende ledelse er tydeligvis ligeglade med den almindelige arbejder!
LO det er en ommer

Annonce