Annonce

Norge: Arbejderparti vil forbyde niqab i skolen

Det er vigtigt at kunne se ansigtet på dem, man taler med. Derfor vil det norske Arbejderparti have forbudt den muslimske klædedragt niqab. Det handler ikke om religion, men om at kunne tale sammen, lyder det fra Arbejderpartiets formand.
Billede: Det norske Arbejderpartis leder, Jonas Gahr Støre

Det norske Arbejderparti melder nu ud, at partiet vil have den muslimske klædedragt niqab forbudt i skoler, gymnasier og på videregående uddannelser. Det fortæller partiets leder, Jonas Gahr Støre, i dag til den norske avis VG.

”Det er en udbredt opfattelse i Arbejderpartiet, at vi på skoler skal kunne se hinanden i øjnene, se ansigtsudtryk og se ansigtet på dem, vi taler med. Og det skal gælde i hele vejen i uddannelsessystemet”, fortæller han.

Derfor vil partiet i nær fremtid fremsætte et lovforslag i det norske parlament, Stortinget, som vil pålægge regeringen at udarbejde retningslinjer, der i praksis vil forbyde brugen af niqab i det norske uddannelsessystem.

Forbud handler ikke om religion
Niqaben er en klædedragt, som dækker hele kroppen med undtagelse af øjnene. Den minder derfor meget om burkaen, dog med den forskel, at burkaen også dækker øjnene med et lille net. Niqaben er udbredt på den arabiske halvø, mens burkaen primært bruges i Afghanistan og Pakistan.

niqab
Kvinde klædt i niqab

Jonas Gahr Støre understreger overfor VG, at forslaget ikke handler om at begrænse folks ret til at udøve deres religion. I stedet handler det om at sikre, at både lærere og elever kan se hinandens ansigter, så det er muligt at kommunikere:

”For os handler ikke dette om religion. Vi lægger vægt på, at ansigtet skal være synligt, så det er muligt at kommunikere”, lyder det fra Støre.

Udmeldingen fra Arbejderpartiet kommer efter, at den norske integrationsminister Sylvi Listhaug fra det højrepopulistiske parti Fremskridtspartiet for nyligt meddelte, at regeringen ikke har planer om at indføre en nationalt forbud mod niqab. I stedet vil regeringen lade det være op til uddannelsesinstitutionerne selv at fastsætte reglerne.

Det har ført til den lidt særprægede situation, at medlemmer af Fremskridtspartiets Stortingsgruppe har åbnet op for at vedtage et forbud uden om den regering, de selv er medlemmer af.

Opbakning fra venstrefløjen
Med Arbejderpartiets forslag ser der derfor ud til at kunne skaffes flertal for at forbud. Også i Socialistisk Venstreparti, der er søsterpartiparti til SF, er der røster fremme, som ønsker et nationalt forbud. ”Det er et spørgsmål om identifikation, men det er også et spørgsmål om tillid og relationer mellem mennesker”, lyder det fra SV’s Stortingsmedlem Bård Vegar Solhjell.

Der er dog også enkelte kritiske røster. Lederen af Arbejderpartiets ungdomsorganisation AUF, Mani Hussaini, frygter, at et forbud kan virke stik imod hensigten ved at ekskludere de muslimske piger, det ellers er formålet at inkludere. ”Jeg er usikker på, om vi ved hjælp at et forbud opnår målet om, at disse piger kan leve frie og bedre liv”, har han udtalt.

Også i Danmark har der været diskussion om brugen af niqab i uddannelsessystemet. I foråret kom VUC i Lyngby i fokus, efter at skolen valgte at afvise seks niqabklædte kvinder. Det skete efter flere lærere havde klaget over, at det var vanskeligt at kommunikere og identificere med eleverne, når det ikke er muligt at se ansigtet.


Flere artikler om emnet