Norsk S-formand advarer: Der kan komme hul i Europols hjerte

Formanden for Arbeiderpartiet i Norge, Jonas Gahr Støre opfordrer indtrængende Danmark til at tilslutte sig Europol. Ellers kommer der hul i Europols hjerte, advarer han.
Norge er modsat Danmark ikke medlem af EU. Til gengæld har vores naboer mod nord en såkaldt tredjelandsaftale om Europol, der giver dem adgang til dele af det europæiske politisamarbejde.

Danmarks Europol-deltagelse er i fare, fordi danskerne ved en folkeafstemning stemte nej til en tilvalgsordning, og EU-kommissionen har afvist at Danmark som medlemsland kan få en parallelaftale.

Nu blander formanden for de norske socialdemokrater i Arbeiderpartiet sig i debatten. Arbeiderpartiets formand Jonas Gahr Støre opfordrer således indtrængende danskerne om at tilslutte sig Europol.

”Jeg har den holdning, at når vi skal bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, må staterne have muligheder, der ikke ligger efter de kriminelle. Der har vi brug for et Europol-samarbejde, der fungerer”, siger Jonas Gahr Støre i et portrætinterview, Netavisen Pio bringer lørdag.

Han advarer om, at Danmark kan blive et fristed for grænseoverskridende kriminalitet, hvis ikke vil deltager i det europæiske partisamarbejde.

”Hvis der er medlemslande, der står uden for Europol, får du et hul i hjertet. Det er ikke til gavn for vores medborgere”, siger han.

Dansk Folkeparti, der anbefalede et nej ved folkeafstemningen, lovede under valgkampen om folkeafstemningen at anbefale et ja, hvis Danmark skulle have en folkeafstemning kun om Europol. Det løfte er Dansk Folkeparti nu løbet fra. Partiet har meldt ud, at de kun vil anbefale et ja ved en folkeafstemning om Europol, hvis regeringen samtidig udskriver en folkeafstemning om Schengen.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce