Annonce

Norsk S-formand: Frederiksens flygtningepolitik er klog og ansvarlig

Mens der er meget fokus på modsætningerne mellem Danmark og Sverige, er Danmark og Norge mere på linje når det gælder tilgangen til flygtningespørgsmålet. Den norske partileder mener, at asylpolitikken skal være ”streng og rettferdig”.
Mens det ikke er nogen hemmelighed, at danske og svenske socialdemokrater i noget tid har set forskelligt på udlændingepolitikken, er de danske og norske socialdemokrater tættere på hinanden.

Jeg er glad for, at vi har haft en ærlig og interessant debat. Mette Frederiksen er meget klog og ansvarlig, og det, hun siger, er forankret i værdier, som jeg er enig i”, fortæller Arbejderpartiets leder Jonas Gahr Støhre i et interview med Ugebrevet A4 i forbindelse med et møde i den nordiske arbejderbevægelses samarbejdsorganisation, SAMAK.

60 millioner flygtninge kan ikke komme til Europa
Støhre er erklærer sig i interviewet enig i, at verdens flygtningeproblemer ikke kan løses ved, at alle flygtninge kommer til Europa. Han lægger sig derfor tæt op af Mette Frederiksens synspunkt om, at indsatsen for at hjælpe verdens flygtninge først og fremmest skal ske gennem en massiv hjælp til flygtningene i nærområderne:

Vi skal påtage os vores internationale forpligtelser og hjælpe folk i nød, men med den udvikling vi har i verden med 60 millioner mennesker på flugt og måske endnu flere, er svaret ikke, at man flytter dem til Europa”, mener Jonas Gahr Støhre.

Jonas Gahr Støhre har selv konkret erfaring i arbejdet med flygtninge. Inden han i 2005 blev udnævnt til udenrigsminister, arbejde han fra 2003 til 2005 som generalsekretær i Norsk Røde Kors, og han har tidligere arbejdet for verdenssundhedsorganisationen WHO.

Han beklager udviklingen, hvor de enkelte lande forsøger at skubbe problemerne videre til naboerne, men ser det samtidig som en naturlig konsekvens, når EU ikke har været i stand til at håndhæve de ydre grænser:

Det, vi ser i Europa i dag, er, at når Schengen-samarbejdet bryder sammen, Dublin-aftalen ikke fungerer, og EU ikke klarer opgaven, så må hvert land løse det for sig. Du får forskellige nationale tilpasninger, og det er forståeligt, for politikerne er ansvarlige for sikkerheden i deres eget land”, mener Støhre.

Støtter strammere asylregler
Det norske Arbejderparti har i lighed med det danske Socialdemokrati bevæget sig på udlændingeområdet de seneste 15 år. Både under Stoltenberg-regeringen og som oppositionsparti støttet en stram udlændingepolitik, både når det gælder familiesammenføringer og asylansøgere.

Støhre har gjort sig til talsmand for en flygtningepolitik, der skal være ”streng og rettferdig”. Senest har han erklæret sig positiv over for regeringens seneste udspil til asylstramninger, som lægger op til at skærpe kravene for at få permanent ophold og familiesammenføring. Kravene kan betyde, at op mod halvdelen af de flygtninge, som kommer til Norge, ikke vil være berettiget til permanent ophold.

I forhold til den aktuelle danske debat om ”smykkeforslaget”, så har han erklæret sig enig i princippet om, at flygtninge selv skal kunne betale for deres ophold, om end han har taget afstand fra den konkrete udformning af det danske forslag: ”Hvis du har værdier, penge eller en formue, når du kommer til Norge og søger asyl, så er det rimeligt, at du også er med til at dække omkostningerne”.

Jonas Gahr Støhre overtog formandsposten i det norske arbejderparti efter Jens Stoltenberg tilbage i 2013. Sidste år stod Arbejderpartiet til at få omkring 40 procent af stemmerne, men det tal er siden skrumpet til godt 30 procent.

Nordmændene skal til valg til september næste år.


Flere artikler om emnet