Notatudkast fra regeringsforhandlingerne: Velfærden skal have et ekstra løft

En ny rød regering vil sikre et ”egentligt løft af velfærden”, men det vil tage tid, fremgår det af et udkast fra forhandlingerne
Det er ikke meget, der er sluppet ud fra forhandlingerne om en ny regering, men et lækket papir viser, at en ny regering er klar til at investere yderligere i velfærdssamfundet. Det skriver Jyllands-Posten.

En ny rød regering vil ikke bare afsætte penge til, at der i fremtiden kan leveres den samme velfærdsservice som i dag til et stigende antal børn og ældre. Den vil derudover sikre, at ”der sker et yderligere egentligt løft af velfærden”.

Det fremgår af dele af et udkast, som Jyllands-Posten har læst, og som indgår i de ellers lukkede regeringsforhandlinger, der for tiden finder sted på Christiansborg.

Hvor stort velfærdsløftet skal være, vil ifølge udkastet afhænge af de næste års finanslove og politiske tiltag, men i udkastet konstateres det, at ”det vil tage tid at sikre et løft af velfærden”.

En ny retning

De fire partier, der forhandler – Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten -  har alle i valgkampen lovet at styrke den offentlige velfærd, selvom der i fremtiden kommer markant flere børn og flere ældre. Det som i økonom-tale kaldes det demografiske træk.

Det vil ifølge Finansministeriet koste cirka 20,5 milliarder kroner at finansiere det demografiske træk. Beløbet vil stort set tømme det såkaldte økonomiske råderum i 2025.

I regeringens konvergensprogram tilbage fra april måned, blev det økonomiske råderum opgjort til 24,5 milliarder kroner i 2025.

Det noteres også i notatudkastet, at ”der vil løbende være behov for at prioritere og tilvejebringe den nødvendige finansiering”, men der fremgår ikke konkrete tiltag, der skaffer nye penge, i de dele af udkastet, som Jyllands-Posten har læst.

Mandag var de officielle forhandlinger sat på pause, men er genoptaget tirsdag.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce