Nu langes løsninger over bordet for at redde fængslerne: "Positive takter"

Efter en ildevarslende prognose, står det nu klart, at der skal sættes massivt ind for at vende udviklingen i landets fængsler.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) har fremlagt en række mulige løsninger på problemerne i landets fængsler, der modtages meget positivt af forbundsformanden i fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet.

“Det virker til, at man nu er kommet dertil, hvor man godt er klar over, at der skal findes nogle løsninger,” siger formand Bo Yde Sørensen til Netavisen Pio.

Debatten om forholdene i fængslerne, er blevet aktuelle af, at de politiske forhandlinger på Christiansborg om en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen lige nu pågår.

Opgaven for politikerne er at vende kursen i de danske fængsler, som er præget af et stigende antal indsatte, samt et stort frafald af fængselsbetjente.

Mangler tusinde pladser

Tirsdag kunne Jyllands-Posten berette om en ildevarslende prognose fra Kriminalforsorgen, der vidnede om massiv pladsmangel i den danske fængsle i 2025.

1.000 pladser kommer til at mangle, som følge af en stigning af indsatte, der har begået corona-relateret kriminalitet. Det betyder en fremtidig belægningsprocent på 120 procent.

Pladsmangel, frafald af fængselsbetjente og besvær med rekruttering af nye betjente er nogle af de udfordringer, som politikerne skal forsøge at løse i de allerede pressede fængsler rundt omkring i landet.  

Justitsminister melder ud om løsninger 

Den dystre virkelighed i de danske fængsler, vil justitsminister NIck Hækkerup (S) nu rette op på, blandt andet ved at kigge på ansættelse af betjente, eller forsøge med alternative løsninger at straffe kriminelle på.

“Enten skal vi bygge og ansætte folk, eller også skal vi finde på andre måder at straffe på - det kan være fodlænke eller andet. Eller også skal vi sige, at der er ting, som vi ikke vil straffe lige så hårdt,” siger justitsministeren i et interview med Berlingske.

Spørgsmålet om hvorvidt elever, der uddanner sig til fængselsbetjent skal modtage elevløn i stedet for SU, er også op og vende som en mulig del af løsningen.

“Man kan i hvert fald konstatere, at den gennemsnitlige person, der begynder på uddannelsen som fængselsbetjent, er 29 år og alt andet lige i en situation, hvor man har forpligtelser. Så mon ikke også det er noget af det, vi kommer til at kigge på,” siger han til Berlingske.

En fuldstændig horribel diagnose

Prognosen, der tidligere på ugen kom frem, var en hård pille at sluge for Bo Yde Sørensen, der er forbundsformand på Fængselsforbundet.

“Jeg kendte ikke til prognosen, før journalister ringede og forelagde mig de tal. Da de gjorde det, måtte jeg lige gå hen og sætte mig ned et øjeblik.” 

Jeg måtte lige gå hen og sætte mig ned et øjeblik

“Det er en fuldstændig horribel diagnose i den situation, vi er i nu. Det skulle vi lige fordøje,” fortæller forbundsformanden til Netavisen Pio.

Han er positivt stemt over for de løsninger som justitsministeren kommer med.

“De budskaber som justitsministeren har været ude med, er ihvertfald positive takter. Det virker til, at man nu er kommet dertil, hvor man godt er klar over, at der skal findes nogle løsninger. Det er super positivt”, siger han.

Bo Yde Sørensen peger konkret på spørgsmålet om løn under sin uddannelse som fængselsbetjent, som en af løsningerne på at fastholde og tiltrække flere til uddannelsen: 

“Vi skal tilbage på elevløn under skoleopholdene i stedet for SU. Det er super positivt, hvis man stadigvæk har den liggende på bordet. Det vil være med til at gøre en forskel på rekruttering og også fastholdelse under elevtiden,” siger han til Netavisen Pio.

Fængsler lagt ned af bemandingskrise 

Personaleflugten, der har præget Kriminalforsorgen i flere år, lægger endnu større pres på fængslerne.

Det betyder, at de nuværende betjente kan komme til at skulle løbe hurtigere, end de gør allerede, hvis antallet af indsatte stiger i 2025, som prognosen peger på.

Derfor skal der også sættes ind over for de betjente, der har været i Kriminalforsorgen i længere tid, mener Bo Yde Sørensen.

“Der skal også gøres noget i forhold til dem, som har været i Kriminalforsorgen i en årrække, og som overvejer at søge noget andet. Der har vi altså været fuldstændig kørt over gennem de sidste mange år, på grund af denne her bemandings krise,” siger han til Netavisen Pio.

Lige nu er der færre end 2000 fængselsbetjente til at holde orden i landets fængsler - senest har Fængselsforbundet varslet om et underskud på minimum 700 fængselsbetjente.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Skræmmende at det står så slemt til, når langt de fleste "fængsels"-domme er betingede og aldrig ender i fængsel, når mange ubetingede fængselsstraffe afsones hjemme i fodlænke eller i Kriminalforsorgens åbne institutioner, og når udgangspunktet er, at man skal helt op og have 5 års ubetinget fængsel før man kommer i et lukket fængsel. Endnu mere skræmmende var at Kriminalforsorgen i 2018 afslørede, at danskere er blevet en etnisk minoritet i "danske" arresthuse og lukkede fængsler, der nu styres af uintegrerbare evighedsintegrationsprojekter i det fejlslagne Projekt Mellemøsten i Danmark, som fængslerne efterhånden er blevet et produkt af og en losseplads for. Så længe Socialdemokratiet ikke tager et opgør med konventionerne, vil dette blive en ødelæggende spiral og lavine af problemer, der ikke kan løses fra bunden af. Danmakistan bliver et rigtig shithole, hvis ikke opgøret kommer.

Prøv at tænke, og åbne øjnene engang, i stedet for kun at lukke lort ud...

"Opgaven for politikerne er at vende kursen ... præget af et stigende antal indsatte...". Mener skribenten i fulde alvor at kriminelle ikke skal straffes med fængsel?

"... finde på andre måder at straffe på ...". Kriminalitet skal straffes så det gør ondt, ellers har det ingen mening og effekt.

Byg flere fængsler, og gør et fængselsophold til noget en indsat ikke ønsker at opleve igen.

Annonce