Det skal et nyt boligtilsyn fra Arbejdstilsynet være med til at dæmme op for.
Et bredt flertal i Folketinget vedtog i sidste uge en lov, der fra den 1. juli 2025 fastsætter krav til blandt andet opvarmning, indeklima og rent drikkevand, når arbejdsgivere stiller boliger til rådighed for deres ansatte.
Som udgangspunkt må der ikke bo flere end to personer pr. beboelsesrum
Som udgangspunkt må der ikke bo flere end to personer pr. beboelsesrum.
Arbejdstilsynet kan fremover også lave et tilsyn og gribe ind, hvis ansatte er indkvarteret i kummerlige boliger.
Med de nye krav håber forligskredsen, at man i fremtiden kan undgå sager som den med lastbilchauffører fra Filippinerne, der boede under usle forhold i Padborg.
Det andet forslag styrker indsatsen mod illegal arbejdskraft.
Fra 1. januar 2025 skal ansatte vise gyldig legitimation for at bevise, at de opholder sig lovligt i Danmark, hvis Arbejdstilsynet eller Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) beder om det på tilsyn.
Det vil blandt andet betyde, at illegale arbejdere fremover ikke kan undskylde sig med, at de hverken kan huske deres eget navn eller hvem, de arbejder for.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) understreger, at vi skal acceptere social dumping i Danmark:
Det er noget af det mest skadelige for det danske arbejdsmarked
“Det er noget af det mest skadelige for det danske arbejdsmarked, og vi ser fortsat grimme eksempler på virksomheder, som på det groveste udnytter billig arbejdskraft.”
“Langt de fleste virksomheder i Danmark har gode forhold og orden i sagerne. Det skal ikke gå ud over det store flertal af virksomheder, fordi de konkurrerer mod nogle brodne kar, som snyder.”
“Det er i alles interesse, at vi giver mulighed for at slå hårdt ned på dem, der udsætter deres medarbejdere for fare. Derfor er det godt, at et flertal i Folketinget er med på at slå hårdt ned på dem, der ikke spiller efter reglerne og udnytter billig udenlandsk arbejdskraft.”
De to lovforslag er en udmøntning af en forligsaftale om at begrænse social dumping på danske arbejdspladser, som SVM-regeringen i foråret indgik med Danmarksdemokraterne, SF, Enhedslisten, De Radikale, Dansk Folkeparti og Alternativet.