Annonce

Ny aftale om tolke: Evakueres til Danmark

Flertal er enig om at evakuere ansatte i Afghanistan, som hjalp i krigen mod Taleban. En særlov skal sikre, at de kommer hertil og får to års opholdstilladelse.
Danmark tilbyder nu tidligere og nuværende ansatte på ambassaden i den afghanske hovedstad, Kabul, og andre som har arbejdet for os, at blive evakueret.

Det har et bredt flertal i Folketinget besluttet, efter at Talebans fremmarch i Afghanistan truer dem, der har hjulpet de internationale styrker i landet som de danske. Alle partier, bortset fra Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, står bag aftalen.

“Aftalen leverer på regeringens ønske om at lave en hurtig, holdbar og ordentlig løsning for de lokalansatte afghanere i Danmarks tjeneste,” siger udenrigsminister udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Står i en helt særlig situation

“De lokalansatte på vores ambassade står i en helt særlig situation, og der er derfor enighed blandt partierne om, at der er brug for en særlov, og at selve evakueringen vil kunne foregå allerede før særlovens vedtagelse.”

Moralsk ansvar

Mindst 45 ansatte på den danske ambassade bliver tilbudt evakueringen og får midlertidig ophold i to år og tilbuddet gælder såvel nuværende som tidligere ansatte to år tilbage.

Der er ikke mulighed for forlængelse efter de to år i den midlertidige opholdstilladelse. Man vil dog kunne ansøge om opholdstilladelse efter udlændingeloven.

Den nærmeste familie til de ansatte bliver ligeledes tilbudt evakuering. Det gælder som udgangspunkt ægtefælle eller samlever samt ugifte børn under 18 år.

Evakueringen påbegyndes snarest og gennemføres gradvist, så ambassaden i Kabul fortsat kan fungere.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, mener, at aftalen sikrer, at “ingen ansatte der har arbejdet for Danmark i Afghanistan lades i stikken.”

“Vi har i aftalen fået en model der leverer på det moralske ansvar, som vi har over for dem der hjælper os,” skriver Michael Aastrup Jensen på Twitter.

placeholder

NATO, EU og FN-Solidaritet

Aftalepartierne er endvidere enige om, at Danmark skal være klar til at drøfte en “solidarisk byrdefordeling”, som det hedder, i forhold til lokalt ansatte hos NATO, EU og FN, og at anmodninger herom fra organisationerne vil blive drøftet i aftalekredsen.

Danmark vil sammen med ligesindede lande løbende drøfte den videre håndtering, herunder i forhold til at støtte afghanere, der har haft en løsere tilknytning til landenes aktiviteter i Afghanistan.

“Lettet over bred aftale om evakuering af lokalt ansatte på dansk ambassade i Afghanistan & øget indsats for tolke,” skriver De Radikales forsvarsordfører, tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, på Twitter.

“Vil holde regering fast på at drøfte med andre lande, hvordan vi hjælper folk i civile projekter, som DK har været stærkt engageret i.”

placeholder

Det samme lyder fra SF og Enhedslisten.

“Godt at ambassade-ansatte i Afghanistan nu endelig kan blive evakueret m familier og få visum til DK,” skriver Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, på Twitter.

“Men egentlig utroligt at der skal kæmpes for noget, der burde være en selvfølge. Næste skridt bør være hjælp t partnere på DK udviklingsprojekter og journalister i fare.”

placeholder

Formanden for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, er af samme grund "mere end almindelig ærgerlig" over, at aftalen ikke omfatter mediearbejdere og stringere for danske medier i Afghanistan.

placeholder

DF: Regeringen svigter på udlændingepolitikken

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, kritiserer til gengæld, at de ansatte nu kommer til Danmark.

Ifølge Dansk Folkeparti skal de ansatte om nødvendigt hjælpes ved intern flytning i Afghanistan eller ved genbosætning i nærområdet.

“Aftalen om de afghanske tolke blev, som Dansk Folkeparti havde frygtet; nemlig at de skal evakueres til Danmark,” skriver Peter Skaarup på Twitter.

“Regeringen svigter i den grad på udlændingepolitikken!”

placeholder

De lokalt ansatte har indtil nu haft mulighed for at søge om hjælp via den såkaldte tolkeaftale fra 2013.

Det har 50 afghanere gjort, siden USA og de vestlige tropper begyndte den militære tilbagetrækning i Afghanistan. Heraf er 42 nuværende eller tidligere ansatte på ambassaden i Kabul, og otte er tidligere tolke eller andre lokale ansatte, der har samarbejdet med Forsvaret.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Klart vi skal leve op til vort ansvar og evakuere de tolke og ansatte ved ambassaden, 200 menneskeer i første omgang, og er der flere som har behovet fra tidligere, må man via tolkeaftalen fra 2013 se på det og hjælpe hvor muligt. At DF og NB har de holdninger de har, kan ikke undre. De to år kan forlænges via asylansøgning, de skal jo ikke bo i et flygtningecenter, de skal have en bolig og deres børn i skole, og da de ikke kan sproget, kræver det jo igen resurser. Det er ikke bare lige sådan som journalist japper løs på TV 2.

Vi skulle aldrig nogensinde have været i Afghanistan, og de skulle aldrig nogensinde have været her. Ingen af delene vil nogensinde blive en succes.

Men dette er jo i desperat grad utilstrækkeligt, jf. en Riebnitzskys bevægede stemme.

Denne ulidelige vasken hænder.

Hvorfor sender vi danskere ud i denne verden, hvis ikke vi lytter til dem netop nu? Anne-Cathrine Riebnitzsky, Mads Silberg, Casper Stefani, de er vores vidner. Og journalisten Nanna Muus Steffensen.

Jeg beder til, at de afghanere, som trådte frem og hjalp i den ulykkelige og ulyksalige krigs tid, hjælpes lige nu.

At regeringen tager ansvar og straks evakuerer afghanske fæller.