Ny aftale sikrer københavnske stuepiger fuldtidsjob

”Sikrer job, man kan leve af,” siger faglig sekretær hos 3F København.
En ny fleksibel 3F-overenskomst med fem flagskibs-hoteller i København sikrer de ansatte - ikke mindst stuepigerne - flere timer og nogle endda fuldtidsarbejde.

Det skriver Fagbladet 3F.

Villa Copenhagen, Comfort Hotel Vesterbro, Skt. Petri, Clarion Hotel Copenhagen Airport og Comfort Hotel Copenhagen Airport har skrevet under på en ny lokalaftale.

Hotellerne er en del af kæden Nordic Choice Hotels.

Faglig sekretær hos fagforeningen 3F København, Natasja Nielsen, mener, at aftalen viser vejen frem:

“Aftalen viser, at der kan laves fleksible, respektfulde aftaler, som sikrer job, man kan leve af, og sikrer opkvalificering i branchen,” siger hun til Fagbladet 3F.

Kan varetage flere jobfunktioner

Det banebrydende i lokalaftalen med de fem flagskibs-hoteller er, at hotelmedarbejderne ifølge aftalen nu kan varetage flere forskellige jobfunktioner.

For eksempel kan stuepigerne bistå tjenerne i hotellernes restauranter

For eksempel kan stuepigerne bistå tjenerne i hotellernes restauranter. Og i de timer stuepigerne bistår tjenerne aflønnes de med samme timeløn som tjenerne.

For 3F har det været afgørende, at der med lokalaftalen sikres flere fuldtidsstillinger. Og at det faglærte arbejde, som ikke indgår i aftalen, respekteres.

Med aftalen går 3F til kamp mod nul-timers kontrakter og kontrakter med lavt timetal, som det kan være svært at leve af.

Aftalen løber et år. Herefter genforhandles den eller bortfalder.

Særlig fordelagtigt for stuepiger

Formanden for 3F København, John Ekebjærg-Jakobsen, omtalte i september ordningen over for Netavisen Pio, da kun Hotel Clarion Copenhagen Airport  var omfattet af en ny fleksibel prøveordning:

“Her gør stuepigerne rent 20 timer om ugen, men tilbydes så at udføre anden service og rengøring op til fuld tid," forklarede Ekebjerg-Jakobsen og uddybede:

“Ud over at det så giver job på fuld tid, så giver det jo den fordel, at det kun er de tyve timer, de har det virkeligt hårde arbejde. Noget af det hårdeste arbejde, vi har i Danmark, det er rent faktisk at ordne hotelværelser.”

Formanden for fagforbundet 3F, Per Christensen, hylder på Facebook den nye overenskomst:

“Danmark behøver ikke være et samfund med nul-time-kontrakter og social dumping. Den danske model kan sagtens rumme nye udfordringer og sikre alle et godt job, man kan leve af. Stærkt arbejde.” 

Arbejdsgiver: Mere fleksibilitet er nøgleordet

Direktøren for et af Københavns allernyeste hoteller, Villa Copenhagen, beliggende lige bag Københavns Hovedbanegård, er godt tilfreds med aftalen: 

Vi har landet en god aftale, hvor mere fleksibilitet har været nøgleordet

“Vi har landet en god aftale, hvor mere fleksibilitet har været nøgleordet,” siger Peter Høgh Pedersen til Fagbladet 3F.

To af de fem hoteller, der indgår i lokalaftalen med 3F, Clarion Hotel Copenhagen Airport og Comfort Hotel Copenhagen Airport, havde i forvejen tegnet overenskomst med 3F.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt gået, de enkle løsninger er jo som regel også de bedste og mest robuste.

Annonce