Ny analyse: Arbejderklassen stopper før folkepension og kritik af veteranpakke

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Netavisen Pio.

Vi har som altid samlet en lille håndfuld af døgnets vigtigste og mest interssante politiske og arbejdsmarkedspolitiske nyheder fra både ind- og udland.


Analyse: Arbejderklassen stopper inden folkepensionen

Den stigende levealder er baggrunden for, at folkepensionsalderen stiger i disse år. Imidlertid er det langt fra alle, der fortsætter med at arbejde helt frem til pensionen.

60 procent i arbejderklassen trækker sig tilbage mellem 59 år og det tidspunkt, hvor de kan få folkepension. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd,

I Velfærdsforliget fra 2006 blev det aftalt, at folkepensionsalderen og efterlønsalderen skulle stige i takt med befolkningens levealder. Derfor er folkepensionsalderen igen steget med 6 måneder, til 66 år, den 1. januar 2020.

Det er imidlertid langt fra alle, der fortsætter med at arbejde helt frem til pensionen. Umiddelbart før folkepensionsalderen har 60 procent af en årgang forladt arbejdsstyrken. Det er altså over halvdelen, der må forlade arbejdsmarkedet før folkepensionen.       

Over halvdelen af dem, der har forladt arbejdsmarkedet inden pensionen, er på efterløn, mens hver fjerde modtager førtidspension.

Arbejder- og middelklassen har i høj grad benyttet efterlønsordningen til at kunne trække sig fra arbejdsmarkedet før folkepensionen. I takt med at efterlønnen de facto udfases, bliver det sværere og sværere for de kommende generationer at benytte den udvej.

Læs hele analysen her.

 

Veteranpakke skyder forbi

Folketinget vedtog i 2018 en veteranpakke med navnet 'Tryghed for Veteraner'.

Pakken gik ud på, at krigsveteraner med PTSD, som havde fået afslag på at få arbejdsskadeerstatning, kunne få mulighed for at få prøvet deres sag én gang til, hvis de fik en "second opinion" – altså en ny lægeerklæring fra en psykiater. Det skriver DR.

Men ændringen har ikke virket. I hvert fald får veteranerne stadig afslag:

I dag, mere end to år efter at pakken blev sat i værk, taler tallene klart. Otte af 133 veteraner har fået anerkendt en arbejdsskadeerstatning ud fra de nye regler. 125 krigsveteraner har fået afslag. Det viser tal fra ATP.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser kritikken:

"Jeg synes jo egentlig, at det er glædeligt, at der er otte veteraner, der har fået omgjort deres sager. Men selvfølgelig er der behov for at følge op på, om det er nok. Men man får jo kun erstatning, hvis man har krav på det – ikke alene fordi man er veteran," siger han til DR.

Han vil dog gerne drøfte sagen med folketingets partier.

Læs hele historien her.

 

Minister på charmetur til Berlin: Vil bekæmpe EU-mindsteløn

Vi bliver hos beskæftigelsesministeren, som tirsdag skal til den tyske hovedstad Berlin for at mødes med den tyske arbejds- og socialminister Hubertus Heil. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse,

Et af emnerne som de to ministerkolleger skal diskutere, er EU-Kommissionens tanker om et EU-initiativ om mindsteløn, som den danske regering er stærk modstander af, fordi forslaget kan undergrave den danske model.

"Jeg glæder mig til at mødes med mine tyske samarbejdspartnere og drøfte flere yderst vigtige EU-sager - herunder mindstelønssagen. Tyskland har en stor og vigtigt stemme i EU og kommer også til at spille en vigtig rolle i forhandlingerne om mindsteløn som kommende EU-formandskabsland i efteråret 2020. Derfor er det vigtigt, at de forstår vores bekymringer, og hvilke negative konsekvenser et initiativ om mindsteløn i EU kan få for Danmark," udtaler han.

Kommissionen forventes senere i foråret at indlede anden høringsrunde om de mere konkrete overvejelser om et europæisk initiativ, inden et egentligt forslag bliver fremsat.

 

Transportminister rundt med salgsvognen

Fra mandag den 10. februar 2020 kommer det igen til at være muligt at købe en kop kaffe og et smurt rundstykke ved sin plads i toget.

Som noget nyt stiger DSB’s kioskmedarbejdere på 15 udvalgte InterCityLyn-tog mellem København og Fredericia på hverdage og går rundt i toget og sælger et mindre sortiment af kioskvarer – herunder frisklavet kaffe.

Og det fejrede DSB ved at sende transportminister Benny Engelbrecht (S) rundt med kaffe.

placeholder

 

Sinn Fein vandt valg i Irland

Sinn Fein, den politiske fløj af IRA, blev den store vinder af parlamentsvalget i Irland. Partiet står til at vinde et rekordstort antal sæder i parlamentet.

De tidlige resultater fra lørdagens valg antydede, at det venstreorienterede parti muligvis kunne vinde mere end 30 mandater - et historisk højt i moderne tid - da det sikrede en andel på 24,5 procent af de såkaldte første præference-stemmer.

De to borgerlige partier, Fianna Fail (FF) og Fine Gael (FG) stod begge til tilbagegang med henholdsvis 22,2 procent og 20,9 procent af stemmerne

Premierminister Leo Varadkar, blev overgået af en Sinn Fein-kandidat i sin egen valgkreds. Han blev ikke genvalgt før den femte afstemnings-runde.

placeholder

Parlamentsvalg i Aserbajdsjan præget af svindel

Et parlamentsvalg i Aserbajdsjan søndag var præget af store uregelmæssigheder og mange forsøg på valgsvindel.

Det vurderer internationale observatører, som fulgte valghandlingerne. Det skriver Ritzau.

OSCE kritiserer også en række uregelmæssigheder ved valgsteder. Dele af oppositionen havde boykottet søndagens parlamentsvalg, der ventes at styrke landets mangeårige præsident.

Magten i landet er koncentreret hos præsidenten, Ilham Aliyev, og parlamentet har kun en begrænset rolle.

Aserbajdjan, der ligger ud til Sortehavet, har en stor produktion af olie- og naturgas og det statslige olieselskab SOCAR er storsponsor for både det europæiske fodboldforbund UEFA og landets Formel 1-løb, som køres i hovedstaden Baku.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Lille detalje: Aserbajdsjan ligger ikke ved Sortehavet men derimod det Kaspiske hav.

Nogen gange ser man stavemåden "Adserbadjan", hvilket peger tilbage på den oprindelige betegnelse for landet: Atropatene. Dette viser, hvordan sproglig nedslidning kan ødelægge et ord, hvilket er karakteristisk for mange østsprog. Ofte er kernen af originalt sprogmateriale ganske minimalt og erstattet af låneord og omskrivninger og senere sproglige forskydninger.

Annonce