Ny budtjeneste startet op i København

Modsat Wolt ansætter tyske Gorillas egne cykelbude. Fagforening er klar til at forhandle overenskomst
Foto: Gorillas
Fagbevægelsen anerkender, at Gorillas giver sine ansatte lønmodtagerstatus, men...
Fredag startede en ny budtjeneste, tyske Gorillas, op i København.

Gorillas har på blot et års tid bredt sig til over 40 storbyer i ni forskellige lande. Hovedsædet ligger i Berlin. Gorillas tæller i dag omkring 10.000 ansatte.

Firmaet lover, at deres cykelbude kan levere varer til kunderne inden for bare ti minutter.

Ann-Sophie Adamsen, der er handelschef i Gorillas Norden, understreger, at cykelbudene er ansat på danske kontrakter:

Vi er ikke inde over overenskomster på nuværende tidspunkt

“Alle, der er på lønningslisten, har en almindelig dansk kontrakt. Det er enten fuldtids- eller deltidskontrakter afhængig af behov. Vi er ikke inde over overenskomster på nuværende tidspunkt. Men vi følger de markedsforhold, som er de gældende og forventelige. Og det er et rigtigt fint niveau,” siger Ann-Sophie Adamsen til TV 2 Lorry.

I juni beskrev Netavisen Pio hvordan bude i en række især tyske storbyer offentligt har luftet deres utilfredshed med langsommelig eller forkerte lønudbetalinger, tunge løft, lange vagter og unfair fyringer.

Gorillas nordiske handelschef fortæller, at firmaet har “orienteret” sig om løn- og arbejdsmiljøreglerne i Danmark, så en lignende utilfredshed kan undgås.

3F: Vi er klar til at forhandle

I juni bød 3F Gorillas velkommen til Danmark, og kvitterede for at Gorillas rent faktisk ansætter egne cykelbude - modsat eksempelvis udbringningstjenesten Wolt, der hævder at dens cykelbude er “selvstændige partnere”:

De skal være så velkomne, men det bliver efter danske spilleregler

"De skal være så velkomne, men det bliver efter danske spilleregler. Vi anerkender, at Gorillas rent faktisk ansætter deres medarbejdere og har givet dem lønmodtagerstatus. Modsat for eksempel udbringningsfirmaet Wolt.

Det er et godt udgangspunkt. Vi står klar til at forhandle overenskomst med Gorillas," understregede forhandlingssekretær hos 3F Transport, John Bondebjerg, over for Netavisen Pio i juni.                       

Tysk timeløn: 86 kroner

Ifølge oplysninger fra Gorillas Workers Collective, der organiserer Gorillas-bude i Tyskland, er timelønnen til "riders" i Tyskland beskeden, nemlig 11,50 euro - svarende til godt 86 kroner i timen:

"Hvis oplysningen holder vand, må vi bare sige, at dén timeløn ikke holder i Danmark. Den er simpelthen for lav. Vi har lavet en landsdækkende madudbringningsoverenskomst, som Just Eat efter planen stempler ind på fra september. Så vi står allerede klar med en overenskomst, som snildt kan tilpasses Gorillas," understregede Bondebjerg.

dén timeløn ikke holder i Danmark

Gorillas oplyser, at deres brugere i København vil have adgang til mere end 1500 dagligvarer til supermarkedspriser. Varerne leveres for kun 29 kroner.

Varerne bestilles via Gorillas’ app, hvorefter de bliver bragt ud af firmaets egne cykelbude.

Foreløbig har Gorillas ansat omkring 50 medarbejdere, herunder en række nøglemedarbejdere, i København. Det fremgår af Gorillas hjemmeside, at man fortsat søger både bude, lagermedarbejdere og en række nøglemedarbejdere i København, som er Gorillas nordiske hovedsæde.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce