Ny dansk strategi skal tage kampen op med verdens ulighed

Bredt flertal i Folketinget står bag en ny udviklingspolitisk strategi, som fokuserer indsaten mod fattigdom, migration og klimaforandringer.
Danmarks udviklingspolitik skal i de kommende fire år fokusere på kampen mod ulighed og fattigdom, forebygge konflikt, skrøbelighed, fordrivelse og irregulær migration og øge modstandsdygtigheden over for klimaforandringerne.

Det er hovedpointen i en ny udviklingspolitisk strategi, som udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) præsenterede torsdag.

Derfor har regeringens klare fokus været på at fremme demokrati og menneskerettigheder, på klimaet, fordrivelse og irregulær migration

Bag den nye strategi står foruden regeringspartiet Socialdemokratiet både Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne og Alternativet.

”Vores mål er en mere tryg og bæredygtig verden fri for fattigdom og med mere frihed og demokrati. Derfor har regeringens klare fokus været på at fremme demokrati og menneskerettigheder, på klimaet, fordrivelse og irregulær migration,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

“Det er jeg glad for er tydeligt afspejlet i den nye strategi. Det understøtter også arbejdet med et nyt og mere retfærdigt og humant asylsystem.” 

Med strategien vil Danmark også fremover være et af få lande, som lever op til FN’s målsætning om at give mindst 0,7 procent af BNI (Bruttonationalindkomsten, red.) til udviklingssamarbejde.

Blot fem lande levede i 2019 op til målsætningen. Udover Danmark drejer det sig om Luxembourg (1,05 procent) Norge (1,02 procent), Sverige (0,99 procent) og Storbritannien (0,7 procent).

Det kræver en landsby

Venstre fremhæver strategiens fokus på demokrati og menneskerettigheder og ikke mindst indsatsen overfor piger og kvinders rettigheder.

”Det afrikanske ordsprog ‘it takes a village to raise a child’ underbygges med vores nye udviklingspolitiske strategi, hvor stærke og stabile partnerskaber er kernen i forhold til at kunne lave betydningsfulde indsatser, der fremmer helt grundlæggende demokratiske værdier og menneskerettigheder.

Særligt har det været vigtigt for mig, at Danmark fortsat er i front, når det gælder indsatsen for piger og kvinders rettigheder," udtaler partiets udviklingsordfører Karen Ellemann.

De øvrige partier bag aftalen fremhæver hver især strategiens fokus på klima og menneskerettigheder.

Strategien er skrevet sammen med aftalepartierne og med indspil og høringssvar fra civilsamfundet, interesseorganisationer, erhvervslivet og andre interessenter og borgere, som udviklingsministeren har modtaget i løbet af vinteren og foråret 2021.

I 2021 bruger Danmark lidt over 17 milliarder kroner på udviklingssamarbejde.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Vores mål er en mere tryg og bæredygtig verden fri for fattigdom ...".

Ja, bæredygtig! Indsatsen bør i udpræget grad fokusere på (bæredygtig) befolkningstilvækst. Det nævnes sjældent, men er en forudsætning for at andre tiltag vil bære frugt.

I 60erne var er ikke en uge hvor der ikke blev samlet ind til Afrika. Mærker til 25 ører. Vi var sågar ude i skoletiden for at sælge. Nu gider jeg ikke Afrika mere hvis afrikanerne ikke selv tager et medansvar!!

Bliv klogere på befolkningstilvæksten her:
https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.GROW

Du har ret. FN afholdt sidst i 1900-tallet jævnlige konferencer om den bekymrende befolkningstilvækst. Til sidst blev det for meget for landene med befolkningstilvækst, så den sidste konference blev afholdt i 1995 i Cairo. Hverken katolikker eller muslimer vil diskutere begrænsninger.

Annonce